Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

(winnica, prezydent (grupa lactalis) za maj wyszło 1,47 zł)

brutto czy netto i jaka ilość mleka?

Edytowane przez gosia_
Opublikowano (edytowane)

OSM Ostrów Wlkp w ciagu dwóch miesięcy obniżka ceny o ok. 40gr. Przedział do 10 000l miesięcznie, klasa EkstraS za miesiąc maj 1,18zł brutto...

Edytowane przez chuck00
Opublikowano

A to nie wiedziałeś że po wyborach obniży?mlekovita obniżyła to i mlekpol musi...nie dostał się milioner do koryta i dobrze mu

....a zauważyłeś jaka sprytna ta obniżka ?-sprawdzałeś w cenniku co ona oznacza ?

Opublikowano

(winnica, prezydent (grupa lactalis) za maj wyszło 1,47 zł)

brutto czy netto i jaka ilość mleka?

brutto i do 10 tysia....

przed obniżką w kwietniu było po 1,57 brutto.

Opublikowano (edytowane)

....a zauważyłeś jaka sprytna ta obniżka ?-sprawdzałeś w cenniku co ona oznacza ?

a niby co w tym sprytnego? z 60 gr na 50 gr kto ma umowe kontraktacji i tyle. Nie rób tu zametu niepotrzebnego na potwierdzenie:

32000 litrów cena mi wyszła 1,64 zł za maj a było 1.73 za kwiecień mlekpol

Edytowane przez kosacki
Opublikowano

Proszę powiedzcie, czy też macie takie praktyki w swoich spółdzielniach, że cennik skupu mleka dostajecie 6 czerwca, a obniżka dotyczy od 1 maja. Czy nie podlega to żadnym regulacjom, przecież to rozbój w biały dzień. W tym kraju rolnik ma jakieś prawa, czy może być szargany przez wszystkich jak pies, bo czegoś tu nie rozumiem.

Opublikowano (edytowane)

Witam kolegów. Wam też przysyłaja cenniki za mleko w opóźnieniem. Ponieważ nam przywiózł dzisiaj jak był po mleko a cena obowiązuje od 1maja już czyli miesiąc w stecz do tego frajerzy obniżyli cene o 42gr na litrze. Niech się ktoś wypowie. Zakład Promlecz Robakowo. Jutro będzie dym. Dodatkowo pismo dołożyli że jak chcemy zrezygnować to 3miesięczne wypowiedzenie i cena 24gr w dół przez te 3 miesiące. Normalnie bandyci. Ktos może coś doradzi

Jeśli to jest spółdzielnia to nie ma podstaw prawnych na odciąganie pieniędzy ;czy jest mowa coś w umowie o takim czymś jak 0,24

Edytowane przez farmer1215
Opublikowano

kolego farmer już doszliśmy do porozumienia. W umowie nic nie ma takiego o karach. Zmienili cennik ale zapomnieli dodać że umownie dochodzi jeszcze 26gr do ceny z cennika i obniżka wyszła 10gr. Teść z wypowiedzeniem w ręku dostał obniżkę 5gr od maja zamiast 10 chociaż na przyszły cennik i tak wezmą swoje

Opublikowano

mleko ma być podobno dużo dużo tansze od zlotowki, a to dlatego ze ci ktorzy oddawali jeszcze rok temu 500litrow teraz maja czterokrotnie wiecej. Wiec samych siebie utopicie

Opublikowano (edytowane)

Bardzo ciekawe... -_- Owszem są gospodarstwa które zwiększają ale i są takie co likwidują krowy.

A swoją drogą ilu jest takich co napisałeś w swoim poście? Jeśli ktoś zwiększy o 50% produkcje w ciągu roku to według mnie to i tak bardzo dużo, no ale o 400% to szacunek. :P Sam bym chciał tak z roku na rok z 25 krów wejść na 100 sztuk... :D A w większości rejonów wiele mleczarzy leci na cały gwizdek siejąc tylko qq i trawy. No a do zwiększania krów to najbardziej potrzebna jest ziemia :(

Niektórzy z tym przepowiadanie cen to mają niezły ból d*py... Co będzie to będzie, się przejmować... Niech martwią się Ci co nabrali kredytów ponad swoją miarę.

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano

Ale są gminy gdzie po kilkadziesiąt obór się buduje po rewelacyjnych cenach z przełomu roku... Z normalnego gospodarstwa 20ha ile można krów utrzymać? Siejąc kukurydzę 5 lat po sobie można zasiać co rok ok 18ha - paszę i siano dokupić i hodowla rośnie.

Opublikowano

Ja nie wyobrażam sobie kupowanie sianokiszonki, kiszonki powinny być robione we własnym zakresie aby można było być pewnym co do jakości paszy dlatego obsiewanie 90 % areału kukurydzą to lekka przesada, ale to tylko moje zdanie

• Like 1
Opublikowano

mleko ma być podobno dużo dużo tansze od zlotowki, a to dlatego ze ci ktorzy oddawali jeszcze rok temu 500litrow teraz maja czterokrotnie wiecej. Wiec samych siebie utopicie

Oj kolego mleko nie będzie poniżej złotówki a Ci co z 500l robią 2tys to chyba wody dolewają :)

Bardzo ciekawe... -_- Owszem są gospodarstwa które zwiększają ale i są takie co likwidują krowy.

A swoją drogą ilu jest takich co napisałeś w swoim poście? Jeśli ktoś zwiększy o 50% produkcje w ciągu roku to według mnie to i tak bardzo dużo, no ale o 400% to szacunek. :P Sam bym chciał tak z roku na rok z 25 krów wejść na 100 sztuk... :D A w większości rejonów wiele mleczarzy leci na cały gwizdek siejąc tylko qq i trawy. No a do zwiększania krów to najbardziej potrzebna jest ziemia :(

Niektórzy z tym przepowiadanie cen to mają niezły ból d*py... Co będzie to będzie, się przejmować... Niech martwią się Ci co nabrali kredytów ponad swoją miarę.

Popieram i to bez apelacyjnie.

Ale są gminy gdzie po kilkadziesiąt obór się buduje po rewelacyjnych cenach z przełomu roku... Z normalnego gospodarstwa 20ha ile można krów utrzymać? Siejąc kukurydzę 5 lat po sobie można zasiać co rok ok 18ha - paszę i siano dokupić i hodowla rośnie.

Ile można utrzymać to kwestia tego jak się dba o plon z łąki i pól z qq, więc to jest kwestia do dyskusji. Jak ktoś mi przychodzi i mówi że on łąki od 20 lat nie orał i na 30 ha siej 500kg saletry rocznie to faktycznie tak jak on mówi więcej niż te 8-10 nie jest w stanie utrzymać.

Opublikowano

a moim zdaniem ceny dużo nie spadną:P nastąpi wyrównanie z zachodem, teraz mamy około 15 groszy taniej niż oni, więc myślę że tam spadnie maks 30groszy a u nas maks 20, czyli jakieś 1,3zł się utrzyma

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v