Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

Czyli masz prawo pierwokupu , nawet jeśli nie ma o tym wzmianki . Fachowo nazywa się to " z datą pewną ". 

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Moja umowa dzierżawy nie jest zgłoszona do starostwa (ksiegi wieczyste) ani do gminy. Gmina potwierdziła tylko wiarygodność podpisów. Nie płacę więc podatku za tą działkę a robi to właściciel. Składam wniosek o zwrot akcyzy na tą działkę i kserują tą umowę dzierżawy.

Gość łorawiok
Opublikowano (edytowane)

To dalej będą kserować , póki ci nikt nie wypowie . Umowa jest ważna nawet ustna . Gdyby była zarejestrowana w starostwie nie dałoby się jej   podważyć , ale w przypadku takiej na czas nieokreślony nie ma to wielkiego znaczenia , bo chyba nie będą cię po sądach włóczyć z powodu rocznego wypowiedzenia , czy sporu o akcyzę .

Edytowane przez łorawiok
Opublikowano

Czekaj. Podatek gruntowy zgodnie z prawem płacisz tylko w 2 przypadkach. Jeżeli właściciel grunty przechodzi na rentę lub emerytura i w tym celu wyzbywa się gruntów. W każdym innym przypadku obowiązek podatkowy spoczywa na właścicielu gruntu. 

Gość łorawiok
Opublikowano

W zasadzie tak , jeśli strony nie uzgodnią inaczej .

Gość łorawiok
Opublikowano

Zwracam honor . Popierdzieliło mi się  całkowicie  w tym aspekcie   . Cała racja po twojej stronie .

Opublikowano
11 godzin temu, PATr napisał:

Albo wszyscy notariusze są u mnie przewrażliwieni albo gadasz głupoty, trzy lata temu kupowałem pole gdzie zostało 2 lata dzierżawy i notariusz normalnie wysyłał pismo do dzierzawcy z prawem pierwokupu mimo iż w umowie nie było ani słowa, oczywiście cenę w akcie tak zawyzylem że musiał być głupcem żeby to kupić, ale mimo wszystko pismo dostał, bodajże 14 dni od doręczenia miał na ustosunkowanie się czy kupuje, oczywiście dzierzawil do końca trwania umowy

to zachowałes sie po chamsku, pomyśl sobie jak ktoś Tobie zrobiłby takie świństwo. Jak ktos dzierżawi to nie wpierniczamy mu sie, niech sobie kupuje i tyle. takie jest moje zdanie

• Like 2
Opublikowano

No niestety świń nie brakuje aby cię wydymać 😠😡

18 lat temu też sąsiad wpie****ł i podkupił ziemię którą dzierżawił mój ojciec co najmniej 5 lat. 

Opublikowano

Ale jak podkupił dał lepszą cenę i tyle nie widzę w tym nic złego

Co z tego że dzierżawił

Opublikowano

Istnieje coś takiego jak -dobry obyczaj , albo też honor . Po prostu pewnych rzeczy nie wypada robić .

Opublikowano

Zetorki chyba byś nie chciał komuś wynająć mieszkania by potem sprzedać mu je za niższą cenę z tego powodu że je wynajmował?

Opublikowano

Bartek ma rację. Trochę chamskie jest sprzedawać ziemię komuś innemu po niższej cenie. Może dzierżawca dał by więcej niż nowy kupujący. Inna sprawa jak właściciel sprzedaje ziemię deweloperowi albo pod jakieś hale czy budowę drogi. 

Opublikowano
6 minut temu, staszek131415 napisał:

Ale jak podkupił dał lepszą cenę i tyle nie widzę w tym nic złego

Co z tego że dzierżawił

A wiesz co to jest prawo pierwokupu? 

Po jakimś czasie dowiedziałem się że nie dostali lepszej ceny. 

Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Zetorki chyba byś nie chciał komuś wynająć mieszkania by potem sprzedać mu je za niższą cenę z tego powodu że je wynajmował?

Najpierw bym zapytał czy kupić nie chce

Opublikowano
Przed chwilą, PRIMO napisał:

A wiesz co to jest prawo pierwokupu? 

Po jakimś czasie dowiedziałem się że nie dostali lepszej ceny. 

To prawo jest niezdodne z Konstytucją nie dziwi Cię że jej obrońcy o tym nie mówią ?

Opublikowano (edytowane)

@staszek131415

Ciekawe co ty byś sobie pomyślał jak by ci z pod nosa ktoś podkupił ziemię którą dzierżawiłeś X lat i chciałeś ją kupić na powiększenie gospodarstwa? 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

A  pamiętasz jak PiS CHCIAŁ WPROWADZIĆ PRZEPIS  że prawo pierwokupu miał by ten co z działką graniczy?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mateuszm023
      Witam, planuję przeznaczyć pole klasy 4-5, ok 1 ha na działkę pod zabudowę, tzn na rozbudowę gospodarstwa. Zaznaczę od razu że pole to leży niecały kilometr od mojego gospodarstwa. Moje pytanie do użytkowników to czy ktoś już to robil? jak to wygląda, jaki koszt? czy zależy to od powierzchni? czy jest z tym dużo papierów i załatwiania spraw, jak długo to może trwać? 
    • Przez Fugeo
      Cześć
      Mam pytanie jak to jest ze sprzedażą ziemi po sprawie spadkowej? Osoba A założyła sprawę i finalnie sąd przyznał ziemię właśnie tej osobie. Teraz ta osoba chce ją sprzedać. Czy jest jakiś okres "karencji" tzn zakaz sprzedaży przez okres iluś tam lat czy może od razu ją sprzedać?
    • Przez Gregor55
      Gospodarstwo rolne kilkanaście km od granicy z Polską
      Baza to cztery obiekty w różnym stanie technicznym
      1. stan bardzo dobry ponad 1000 m2 konstrukcja żelbetowa wysoka obiekt suchy
      2. suszarnia ok 500 m2 wysoki żelbet stan b dobry
      3. stajnia cegła + żelbet średni do remontu ponad 1000 m2
      4. stajnia cegła + żelbet zły do remontu ponad 1000 m2
      działka ponad 5 ha do prywatyzacji można zwiększyć i ilość budynków i ilość ziemi budowlanej.
      i to kosztuje 60 000 $.
      Do końca roku możemy dla tego gospodarstwa zarejstrować ok 400 ha ziemi max.
      cena rejstracji to 300-350 $ za ha.
      Jest możliwość w następnym etapie prywatyzowania ziemi ornej.
      Pozdrawiam
      Grzegorz Bajster
      +380674641803
      Kontakt również poprzez aplikacje Viber i WhatsApp

WhatsApp Video 2018-07-13 at 12.02.27.mp4

• Przez nowa11
      Otrzymałam od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
    • Przez ursusowski289
      Otrzymałem od rodziców 2.70ha ziemi rolnej 5i6 klasa ziemi . Czy ma ktoś pomysł jak ją wykorzystać aby mogła przynosić dochód. Działka położona jest w malowniczej okolicy z widokiem na jezioro przy działce droga i ścieżki rowerowe Ja osobiście myślę coś w kierunku turystyki, może ktoś wie jak wygląda sprawa z wynajmem pod kempingi czy kampery, umowy  długoletnie itp. Może ktoś ma inny, lepszy pomysł jak zarobić
  • Dodaj nową pozycję...
v