Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

15 tys za ha kl 4a i 4b pół na pół dwa lata temu płaciłem po 10 tys więc wzrost prawie 50% ale potrzymam go trochę i za 12 może 13 kupie

u nas już takich cen nie ma, tzn są ale za 5 i 6 klasę. Chyba że ktoś kogoś podejdzie jakąś starszą osobę to może i po tyle sprzeda a tak nie ma mowy.

Opublikowano (edytowane)

dziś bylem oglądać siedlisko 11 ha 2-3 klasa dom mieszkalny 180m2, budynek inwentarski na 15 opasów i  mały garaż na 4 auta z kotłownią i drewutnią oraz hala stalowa 15-25-5  cena 1 200 000 tyś

Edytowane przez 90daniel
Opublikowano

W moim rejonie nigdy nie stanieje ,za duzo dobrych gospodarstw,a sprzedających brak

Opublikowano

u nas niektórzy chcieli po 35tys ale nie było chętnych,teraz po 30 a inny 25 i jakoś chętnych nie widać.każdy się boi zmiany na gorsze.

kolego Saddam ,przed unią też nie było tak różowo.pamiętam lata 90 mleko po 30gr ,rzeżnie i handlarze żywcem ze swymi złodziejskimi stawkami nawet po 2000 r,i tak samo po 2010.nie ma złotego środka-trzeba się ratować jak się da.pytanie -co będzie za 10,  20 lat?

Opublikowano

jak trudno o ludzi do pracy to trza płacić 10 eur za godz to wrócą z zagranicy ale gospodarstwa rodzinne oparte na pracy właściceela chyba dadzą radę

Tylko skąd dokładać do interesu?

Opublikowano (edytowane)

ja sam uprawiam zboża na 100 ha i na zycie mi nie brakuje a uprawy [prowadzę trochę powyżej ekstensywne  bo intensywne są dla mnie zbyt kosztowne a zysk porównywalny

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano (edytowane)

z  życia ale znam realia z zachody tam maja trochę inne podejście bo w Polsce każdemu ciągle mało nawet jak jest jedną nogą w grobie to i tak dokupuje ziemię

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano

ja sam uprawiam zboża na 100 ha i na zycie mi nie brakuje a uprawy [prowadzę trochę powyżej ekstensywne  

ale my mówimy o tym co bedzie za 10-20 lat a wtedy to nie wiem czy tak kolorowo bedzie. bo puki co ja tez nie przymieram głodem i kazdej złotówki przed wydaniem nie ogladam 3 razy

Opublikowano

Z nim nie ma co dyskutować, takie bzdury jakie wypisuje to się czytać nie da.

Sądząc po jego wypowiedziach ma 15 lat i co najwyżej pomaga tatusiowi.

A po drugie powinien dostać dożywotniego bana bo tych jego wypocin nie da się czytać.

Opublikowano

Znajomy coś ostatnio mówił że jest taki przepis że jak zakupisz ziemie, to musisz odczekać jakiś okres czasu aby kupić następną działkę na siebie? Jest coś w tym prawdy?

Nie prawda.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez benek79
      chciałbym wiedziec czy macie problemy z dobrymi pracownikami w gospodarstwach?mam tu na mysli tych pracujacych na stałe jak i sezonowo? ja mieszkam w kuj-pom i powiem ze sa duze problemy!
    • Przez tomaszt585
      Witam . Na początku zaznaczam że nie oczekuje od nikogo gotowego biznesplanu a poprostu szukam jakiejkolwiek porady. Mianowicie czekam w tej chwili na ruszenie naborów na prow 2014-2020 poniewaz zamierzam złożyć wniosek na młodego rolnika oraz na modernizacje .Gospodarstwo które będę przejmował to 23 ha z czego 12 jest moją własnoscia reszta to dzierżawa. utrzymuje ok 10 sztuk krów dojnych 4 opasy oraz 8 młodzierzy i około 20 tuczników ( małe zoo) . ziemie mam 3-4 klasy czyli nie najgorsze i 5 też sie trafi .  teraźniejsza produkcja w tym gospodarstwie to raczzej wegetacja .  oczywiście coś tam sie inwestuje ale raczej są to maszyny starszego typu czyli szłu nie ma ae nie o maszyny się tu rozchodzi . chciałbym jakoś ukierunkowac produkcje żeby zacząć zarabiać ponieważ cuż ze wezme dotacje i kupie np. ciągnik jeżeli nie bede miał jak zarobic na jego utrzymanie .zasoby sprzetowe mam ale są to leciwe maszyny dlatego chciałem początkowo jeśli oczywiście sie zakwalifikuje kupić ciągniki najpotrzebniejsz maszyny do nie go . w tej chwili dysponuje ursusami c 330 i c360 . lecz tak jak wspomniałem nie da mi to relatywnego zwrostu produkcji i jednoczesnie zarobków . dlatego teraz myśle nad budową jakiegoś obiektu czli obory . ale nie mam tez przekonania ponieważ barddzo boje sie kredytów a to jednak bedzie spora inwestycja . mógłbym postawić obore na maks 50 sztuk bo więcej cięzko będzie wyżywić . (krowy mleczne ) terazniejsza sytuacja na rynku mleka tez mnie bardzo do tego nie zacheca . W gre oczywiście wchodża też inne zwierzeta czyli świnie czy opasy ale tu własnie pojawia sie problem oplacalności tych kierunków na taka skale . tutaj zwracam sie o jakiekolwiek chodzby najmniejsze porady . moze ktoś z was miał taka sytuacje i jakoś sobie poradził i ukierunkował . wiem że to wszystko brzmi troche dziwnie (jakbym sie wszystkiego bał) ale mam 18 lat prace na wsi bardzo lubie i nawet mi to dobrze wychodzi inaczej nie dostałbym takiego zaufania ze strony Taty. Czyli prosze o jakieś porady w co byscie uderzyi na moim miejscu każda propozycja będzie ciekawa i będę za nia wdzięczny . z góry dzięki .
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez michaloo279
      Witam, przed paroma laty sprowadziłem przyczepę z Niemiec dwuosiową 5t z hamulcami pneumatycznymi. Prawdopodobnie nie była tam zarejestrowana, bo ma max 25 km/h, stąd też brak do niej jakichkolwiek papierów czy też tablicy rejestracyjnej. Czy pójdzie ją u nas zarejestrować? Trzeba robić jakieś homologacje itp.? Bo na internetach da się spotkać wiele różnych zdań na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v