Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś mówili, że w 330 może dojść do zerwania wału. Nie wiem, ale wydaje mi się możliwe w skrajnych sytuacjach ze względu na specyficzny charakter pracy 330.

Opublikowano

Wał czy korba w 30-ce? To już trzeba być niezłym katem, żeby temu dać rady.  Ogólnie konstrukcja o wiele  bardziej pancerna jak na 30 koni. 

A samo kiepskie dotarcie.... na początek to źle ułożone pierścienie  to zjadanie oleju i słabsza kompresja. Przegrzany tłok ta zacior na jego bokach i nagar w rowkach co blokuje pierścienie. Instrukcja mówi wyraźnie a z d*py sie nie wzięła jak docierać i dawkować obciążenie.  Postępujcie według tego a silnik odwdzięczy się wam długoletnią eksploatacją ze znamionowymi parametrami.

Opublikowano

Witam

Mam problem z traktorem c-330 przy pracach polowych np. koszenie gdzie jest większe obciążenie traktor przegrzewa się.

Wymieniłem już pompę wody, węże, obudowę termostatu , termostat, chłodnicę i nadal przegrzewa się.

Góra i dół chłodnicy są gorące natomiast cały środek zimy.

Jeszcze jedna informacja do całego układu wchodzi tylko 5,5l wody .

Pozdrawiam

Opublikowano

Zostaw ,,wody'' w chłodnicy tyle by było widać otwór wlotowy do chłodnicy ten oczywiście na górze,i zobaczysz czy aby na pewno termostat  po nagrzaniu przepuszcza płyn. A może odwrotnie założony ? Bo jeśli płyn przechodzi to nie ma bata by pompa go przez chłodnicę nie przechlapała.   Co blok zarośnięty na amen ?

Opublikowano (edytowane)

No to chłodnica zapchana, tylko powinien wtedy wodę górą wyrzucać.

Edytowane przez Sean
Opublikowano

A jeżeli chodzi o blok to niestety chyba Masz rację. Bo płynu wchodzi 5,5l a poprzedni użytkownik jeździł cały czas na wodzie .

To jeszcze jedno pytanie jeżeli to blok to co robić bo już trzy razy lałem ocet i jeździłem. Po wylaniu octu wylewał się totalny syf i rdza .

Chłodnica jest nowa 

Z termostatem było gorzej jak go założyłem 

Opublikowano

No dobra ,przegrzewa się to stwierdzasz na zegarze,czy Ci woda z parą z chłodnicy tym wężykiem z pod korka za***prza. Bo jeśli nie zap...... wężykiem,to znaczy czujnik,lub zegar do du.. ,ewentualnie oberwał się ,,cyferblat'' i ustawił się tak jak mu pasuje. Tylko nie mogę załapać tego że dół ,jak i góra gorące ,  a środek zimny. Srodek musi być zimniejszy bo jest schładzany i w temperaturze dołu chłodnicy. To co ?     ,wykręcić termostat i pompę wody,i bez chłodnicy wlać w otwór termostatu wodę i patrzeć czy wylatuje tam gdzie łopatki pompy?,pasek nie obraca pompę ?

Opublikowano
Wastom napisał:

Witam

Mam problem z traktorem c-330 przy pracach polowych np. koszenie gdzie jest większe obciążenie traktor przegrzewa się.

Wymieniłem już pompę wody, węże, obudowę termostatu , termostat, chłodnicę i nadal przegrzewa się.

Góra i dół chłodnicy są gorące natomiast cały środek zimy.

Jeszcze jedna informacja do całego układu wchodzi tylko 5,5l wody .

Pozdrawiam

Uszczelka pod głowicą, kiedy zmieniana?

Opublikowano (edytowane)

witam. po 20latach użytkowania wymieniłem dzisiaj chłodnicę na nową + nowe węże. Pompę oraz termostat wymieniłem 2 lata temu. Niestety po wymianie chłodnicy okazało się że traktor się grzeje przy normalnej jeździe - chłodnica gorąca tylko u góry, odkręcając jej kurek spustowy okazuje się że woda zimna z niej spływa. Na starej chłodnicy wszystko było OK. Gdzie szukać przyczyny?

Edytowane przez robert1483
Opublikowano (edytowane)

Witam!

C 330 wyrzuca wode i sie gotuje, nie ma termostatu. Co może być przyczyną? Przy odpalaniu słychać fuczenie od silnika.

Edytowane przez Gabrys05
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Gabrys05 napisał:

Witam!

C 330 wyrzuca wode i sie gotuje, nie ma termostatu. Co może być przyczyną? 

Jeśli już na zimno to Uszczelka pod głowicą.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
1 minutę temu, Gabrys05 napisał:

Była ostatnio wymieniana, znowu by trzeba było?

Głowica była planowana przed założeniem nowej uszczelki?

Opublikowano

A na zimno też bulgocze czy tylko jak gotować się zaczyna.Bo może ci się skrzydełka w pompie wody oberwały i nie ma obiegu.Kiedys były takie pompy z plastykiowym wirnikiem i notorycznie się to obrywało.Efekt był podobny do uszelki pod głowicą.

Opublikowano

Jeżeli uszczelka pod głowicą jest wymieniona i głowica też jest dobra bez żadnych pęknięć to sprawdź jeszcze chłodnicę czy nie jest zasyfiona i mocno zakamieniona. Jeśli to co wymieniłem wcześniej jest w porządku to załóż dobry termostat i problem powinien ustąpić.

Opublikowano

Jak już koniecznie musi być bez termostatu to pozbaw go grzybka jeśli masz jakiś stary ale nie wiem dlaczego ludzie tak się boią teremostatów. Oprócz termostatu idzie tam gumowa uszczelka i plastikowy dystans

Opublikowano
4 godziny temu, Gabrys05 napisał:

Była ostatnio wymieniana, znowu by trzeba było?

Dlaczego była wymieniana uszczelka , czy bezpośrednio po wymianie było OK, czy od razu wyrzucało wodę ? Czy przed wymianą uszczelki  były podobne objawy?  Czy była woda w oleju ? Bo uszczelka może być wadliwe wymieniona - brak płaszczyzny głowicy lub niedoczyszczona powierzchnia bloku . Istnieje też możliwość, że w tulei cylindrowej zrobił się wżer i kompresja ucieka do układu chłodzenia.

Opublikowano

Po co wam w ciapku termostat 40 lat chodzi bez , ale ciężko nie robi

Opublikowano

Pompę można w łatwy sposób sprawdzić czy pompuje , zapalić i odkręcić korek od chłodnicy i zobaczyć jak idzie woda. Powinna bez termostatu iść cała rurka na wolnych obrotach. Stan chłodnicy też, ja w 7211 mam chłodnice w biednym stanie bo degenerat jeździł na wodzie myłem układ cały zalewam płynem ale już i tak nowa i super drożna nie będzie a mimo to nie grzeje się ale obieg wody jest.