Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
51 minut temu, robert55555 napisał:

Co nie którzy nie czytają wytycznych(rozporządzenia, pytań, wyjaśnień dotyczących rmg, tylko jak mają jakiś pomysł to pytaja- fakt od tego jest forum). Stąd pojawiają się pytania.

W przypadku inwestycji budowlanej, może być uwzględniona inwestycja, która będzie położona na gruntach stanowiących własność wnioskodawcy lub beneficjenta, przedmiot użytkowania wieczystego lub przedmiot dzierżawy z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa lub od jednostek samorządu terytorialnego.

znam to zdanie z instrukcji dlatego pytam czy agencja uznaje wymianę samego pokrycia dachu jako inwestycję budowlaną albo zakup niedużego silosa lejowego, który nie wymaga podobno żadnych pozwoleń, zgłoszeń itp

wszystko opiera się o interpretację... wg instrukcji:

"Inwestycja budowlana to inwestycja polegająca na budowie, przebudowie, remoncie budynków lub budowli wykorzystywanych do produkcji rolnej." 

Opublikowano

miał ktoś sytuację żeby agencja przyczepiła się że ziemia jest kupiona za zbyt niską cenę ? w grę wchodzi zakup działki rolnej od rodziny ale jest to blisko 4 ha w jednym kawałku i wolelibyśmy tego nie dzielić

4 minuty temu, Grzechooo napisał:

Chcesz kupić silos na 10t pszenicy? no chyba że masz zwierzynę to może silos paszowy.

rekord to podobno coś ponad 10 t z ha :) no i jest jeszcze rzepak..

Opublikowano
Przed chwilą, marluk napisał:

Zbyt niską? Ich bardziej interesuje czy cena nie jest zbyt wysoka, przecież to oni za to płacą.

no też tak myślę, wiadomo żeby lepiej nie przekraczała zbytnio  wartości średniej wg GUS, ale czy mogą mieć "ale" jeśli sytuacja w drugą stronę...

Opublikowano
5 godzin temu, sony87 napisał:

czy agencja uznaje wymianę pokrycia dachu jako inwestycję budowlaną?

Tak.

myślicie że wymiana dachu na budynku na działce nienależącej do Wnioskodawcy przejdzie ?

Nie.

ewentualnie czy myślicie że można postawić silos (nie wymagający pozwolenia ) na działce dzierżawionej?

Nie.

5 godzin temu, lebek5 napisał:

Ja już wiem ze na 6 ha pług  3 obrotowy się nie należy  i w pizdu....

Chłopcze, ja na 14 ha bym nie dostał takiego pługa...

• Like 2
Opublikowano

czy agencja uznaje wymianę pokrycia dachu jako inwestycję budowlaną? myślicie że wymiana dachu na budynku na działce nienależącej do Wnioskodawcy przejdzie ? (budynek na działce dzierżawionej od rodziny)

ewentualnie czy myślicie że można postawić silos (nie wymagający pozwolenia ) na działce dzierżawionej?

Dach można wymienić nawet z krokwiami na kosztorys - wymieniał Żyła, a silos wstawiał Kopin - chyba teraz na zgłoszenie bo w prawie budowlanym wielkie zmiany na korzyść petenta.

Opublikowano
26 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Tak.

Nie.

Nie.

Chłopcze, ja na 14 ha bym nie dostał takiego pługa...

No właśnie chłopczyk myślał ze areał ich nie interesuje , a tak poważnie znając życie to moich 6 ha przeliczeniowych jest więcej niż twoich 14 fizycznych 

• Haha 1
Opublikowano

Ale co ma hektar przeliczeniowy do pługa? Myślisz, że ma znaczenie dla pługa czy zapinasz go do hektara przeliczeniowego czy fizycznego? Hektar to 100x100m i koniec. Po co gadka o przeliczeniowych?

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Hektary przeliczeniowe co mają w realu do uprawy nic .

Mają ale do podatku bo klasa ziemi 1 a klasa 3 to cholerna różnica .

Nikt nawet nie wystawi dochodowości z 1 ha przeliczeniowego tylko fizycznego .

• Like 1
Opublikowano

Jeżeli chce się sprzedawać produkty z gospodarstwa w postaci np ziemniaków warzyw czy nawet wspomnianych królików musi być Rolniczy handel detaliczny? Lub sprzedaż bezpośrednia?  Many12 w ewidencji sprzedajesz tuszki królików o okreslonej masie czy sztuki żywych królików po cenie za sztukę?

Opublikowano
1 godzinę temu, Maro05 napisał:

Jeżeli chce się sprzedawać produkty z gospodarstwa w postaci np ziemniaków warzyw czy nawet wspomnianych królików musi być Rolniczy handel detaliczny? Lub sprzedaż bezpośrednia?  Many12 w ewidencji sprzedajesz tuszki królików o okreslonej masie czy sztuki żywych królików po cenie za sztukę?

Sprzedaję półtuszki o króliki do dalszej hodowli na podstawie faktury którą za każdym razem wpisuje do KPiR.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, lebek5 napisał:

No właśnie chłopczyk myślał ze areał ich nie interesuje , a tak poważnie znając życie to moich 6 ha przeliczeniowych jest więcej niż twoich 14 fizycznych 

Jak wyżej - nikogo nie obchodzą w Agencji hektary przeliczeniowe. I nie, nie znasz życia bo moje 15 ha fizycznych na własność (1 ha mam dzierżawy) stanowi 22 ha przeliczeniowe - tak bardzo poważnie... Jak Ci się będzie chciało to sprawdź co to Płaskowyż Głubczycki 😉. I lojalnie ostrzegam, to jest poważny temat dla poważnych ludzi którzy chcą wziąć dotację na rozwój, wymieniamy się tu doświadczeniem, zadajemy pytania, pomagamy. Na pewno to nie miejsce dla kogoś, kto się oburza bo mu zła "Łunia" nie da "obrotowej trójki" na 6 ha (tabele doboru maszyn się kłaniają) albo kto się chwali hektarami przeliczeniowymi. Przemyśl to zanim coś znowu tu napiszesz 🙃.

14 godzin temu, Maro05 napisał:

Wg. prawa rolnik może sprzedawać dowolnie bez rachunku WSZYSTKO co wyprodukował we własnym gospodarstwie i co nie jest towarem przetworzonym. Ewidencję w KPiR robi się TYLKO na potrzeby RMG - taki wymóg.

Edytowane przez Kaszlak79
Poprawka.
  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, krycha2000 napisał:

Czy ktoś z Was w biznes planie ma słoneczniki na kwiaty, bo ja myślę nad tym, żeby podnieść swoje SO. Wiecie może czy są tutaj jakieś haczyki.

Nie ma haczyków może być i czarnuszka .

Opublikowano

Zerknij na pocztę. Nie musisz przechodzić na VAT. Możesz w ewidencję wpisać sprzedaż(nie musi być faktury czy faktur na sprzedaz tego słonecznika).

Opublikowano
16 minut temu, krycha2000 napisał:

A czy muszą być jakieś faktury za sprzedaż tego słonecznika na kwiaty i czy muszę przejść na VAT

Tez to wpisuje. Podobno nie trzeba dokumentowac sprzedazy chyba ze wpiszesz to tez na punkt za przygotowanie do sprzedazy. Musisz mniec kwit za nasiona slonecznik na kwiaty i na polu musi rosnac. Uprawa jak kazda inna😊

Opublikowano

To zależy kto jak ujął w biznesplanie. Wiem, że wystarczy mieć zasiane  zgodnie z wpisem biznesplanu i wpisem w dopłatach bezpośrednich ale jeżeli chodzi o zwierzęta to przy rozliczeniu docelowym muszę okazać  się fakturami ich sprzedaży zgodnie z Tabelą12. " Roczne obroty zwierząt w sztukach w okresie docelowym".

Opublikowano
10 minut temu, many12 napisał:

To zależy kto jak ujął w biznesplanie. Wiem, że wystarczy mieć zasiane  zgodnie z wpisem biznesplanu i wpisem w dopłatach bezpośrednich ale jeżeli chodzi o zwierzęta to przy rozliczeniu docelowym muszę okazać  się fakturami ich sprzedaży zgodnie z Tabelą12. " Roczne obroty zwierząt w sztukach w okresie docelowym".

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

• Haha 1
Opublikowano

Jeśli beneficjent w roku 2019 pracował przez 6 miesięcy na umowę o pracę to przychód na zaświadczeniu  z US będzie rzecz jasna za tez okres.

W wersji dla zusowców:

do spełnienia warunku min. 25% przychodów z rolnictwa względem wszystkich jego przychodów to liczę to co na zaświadczeniu czy mnożyć razy dwa?