Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Rozwiń myśl że przy zakupie gruntów wiążesz się z Agencją na następne 5 lat?? Bo o ile mi wiadomo, to przystępując do programu i kupując cokolwiek to masz te zobowiązania. No chyba że zrozumiałem na opak...

zetorki12 napisał:

Właściwie to czemu uważacie że to taki świetny program ta RMG ?

Bo są w miarę proste kryteria i wymagana tylko minimalna ilość punktów - 7. Poza tym to kasa prawie za darmo - nie licząc załatwienia zero wkładu własnego.

zetorki12 napisał:

Ile tego zwrotu ?

60 tys. zł. Chodziły słuchy że mieli podnieść do 100 tys. ale do tego nie doszło

zetorki12 napisał:

Co ciekawego kupujecie w tym programie ?

Ogólnie zasada taka, że min. 80% musi pójść na środki trwałe, 20% na obrotowe. Można kupić maszyny (tylko nowe), grunty rolne, zrobić remont budynku a obrotowe to już jak kto woli i co tam ma w gospodarce.

Opublikowano
2 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

60 tys. zł. Chodziły słuchy że mieli podnieść do 100 tys. ale do tego nie doszło

Chodzi mi bardziej o to ile % zwrotu np jakiejś maszyny ?

Opublikowano (edytowane)

Zwrotu 48 tys, jak kupujesz za więcej to dokładasz z własnej kieszeni. Reszta, tzn 12 tys wypłacana po realizacji założeń biznesplanu

Te 12 tys wydajesz już na co chcesz

Edytowane przez Karol06
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Buszmen11 napisał:

Może być dzierżawa, byle min 7 lat.

Tylko z tego co czytam to dzierżawa może być ale mówi się o tym tylko w efekcie naliczania wielkości wyjściowej. 

To mogę wystartować na RMG posiadając 1 ha gruntów w dzierżawie długoterminowej, a np. W docelowym kupić 2 ha i wtedy 66% własnych A 34% dzierżaw?

Drugie pytanie. 

Jest jeszcze możliwość aby wystartować z działką  1,5 ha. Tylko czy osoba niepełnoletnia (W czerwcu 18 lat) może wyrazić zgodę współposiadacza. Patrząc na zgodę to są 2 podpisy. Czyli co jako osoba wyrażająca zgodę nieletnia siostra, a obok mamuska jakos jej przedstawiciel. A w drugiej pozycji sama mamuśką, którą jest głównym wnioskodawcą.

Czy jeśli ja podpisze zgodę współposiadacza to nie koliduje mi to na młodego? Obecnie czekam na decyzję na inne działki. Niby nie powinno, ale boję się że żeby nie narobić dymu, że niby to widnieje moja osoba w obu programach.

Edytowane przez gabrysiek
Opublikowano
4 minuty temu, zetorki12 napisał:

Czyli do tej kwoty zwrot 100% zakupu ? Dobrze rozumiem ??

Tak, do 48 tys zwrot 100%. Ja mam np troche więcej niż 48 tys, to te pare tysięcy wykładam już ze swojej. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, zetorki12 napisał:

Zetorek, robilem zakupy maszyn i wymiana dachu na oborze za jakieś  65tys i 60tys dostałem kasy.

Maszyny możesz wymienic na nowe a stare sobie sprzedaż. Jak masz pomysł tylko na ta pierwsza rate np. Przyczepe za 48tys to 12tys możesz przeznaczyc na środki do produkcji np. Paliwo nawozy opryski czesci abyś  miał faktury na tę kwotę.

Karol zwrot 100% masz do 60tys. Tylko że 12tys dostaniesz jak zrobisz zaplanowane inwestycje na  min 60 tys.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)

O kurde . Ile trwa zrobienie wszystkich papierków i formalności ? Jaki to + - koszt ? Jest szansa że bym się wyrobił i złożył ? Kiedy jakiś nabór ?

Trzeba by policzyć czy się kwalifikuję . No powiem Wam , że żeście mnie lekko nakręcili .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
3 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Zetorek, robilem zakupy maszyn i wymiana dachu na oborze za jakieś  65tys i 60tys dostałem kasy.

Maszyny możesz wymienic na nowe a stare sobie sprzedaż. Jak masz pomysł tylko na ta pierwsza rate np. Przyczepe za 48tys to 12tys możesz przeznaczyc na środki do produkcji np. Paliwo nawozy opryski czesci abyś  miał faktury na tę kwotę.

można te 60tyś przeznaczyć na dowolny cel a jak wydasz te 12 tyś na obrotowe to masz dodatkowe punkty 

16 minut temu, Karol06 napisał:

Zwrotu 48 tys, jak kupujesz za więcej to dokładasz z własnej kieszeni. Reszta, tzn 12 tys wypłacana po realizacji założeń biznesplanu

Te 12 tys wydajesz już na co chcesz

zwrot 100% masz do kwoty 60 tyś i wydajesz co najmniej 48 tyś na środki trwałe a resztę możesz na środki obrotowe jednak to nie jest wymagane za to są dodatkowe punkty 

Opublikowano

@zetorki12
Na większość twoich pytań odpowiedź można znaleźć po wpisaniu w Google hasła "restrukturyzacja ARiMR". Zacznij od tego bo później będziesz musiał znacznie bardziej wymagające czynności robić związane z tym programem.

• Like 1
Opublikowano
zetorki12 napisał:

2 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Chodzi mi bardziej o to ile % zwrotu np jakiejś maszyny ?

Możesz wydać 100% tych 60 tys.

zetorki12 napisał:

To jest tak że po zaaprobowaniu twojego wniosku i biznesplanu przez Agencję dostajesz najpierw 48 tys. zł, a po zrealizowaniu biznesplanu resztę 12 tys.

zetorki12 napisał:

O kurde . Ile trwa zrobienie wszystkich papierków i formalności ? Jaki to + - koszt ? Jest szansa że bym się wyrobił i złożył ? Kiedy jakiś nabór ?

Trzeba by policzyć czy się kwalifikuję . No powiem Wam , że żeście mnie lekko nakręcili .

Spokojnie, nabór będzie w marcu tego roku. Koszt różnie, ja robię w ODR bo u mnie nikt inny nie robi i łączny koszt to będzie gdzieś 1900 zł - to jest drogo. Wbij w Google "kalkulator SO" to sobie policzysz czy nie przekracza 13 tys. EUR.

Opublikowano

Policzyłem że mam 8413 tego SO . Policzone tak z grubsza , bo nie wiem jak średnią zwierzaków liczyć .

ŁAPIĘ SIĘ ??

Opublikowano
2 minuty temu, marluk napisał:

Jeśli nie masz dużo zwierząt to bez problemu. Z uprawami jeszcze można coś kombinować przecież chyba że masz same ozime.

Obecnym roku jaki jest nabór jak był ostatnio ZUS czy już tylko KRUS  bo o tym nikt ni wspomniał .

Opublikowano (edytowane)

Bardziej mnie zastanawia o ile ten rozwój w moim przypadku musiał by być ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

To jest próg startowy do 15 tyś Euro tak .

Startowy do 13 tys. EU a musisz osiągnąć min 10 tys EU, wzrost musi być nie mniej niż chyba 20% 

jeżeli wystartujesz z 10 tys to docelowa 12 tys EU

• Like 2
Opublikowano
zetorki12 napisał:

Policzyłem że mam 8413 tego SO . Policzone tak z grubsza , bo nie wiem jak średnią zwierzaków liczyć .

ŁAPIĘ SIĘ ??

Łapiesz się, nie przekraczasz 13 tys. EUR tak że masz spory zapas. Ja mam 11,5 tys. i będę składał.

galan99 napisał:

2 minuty temu, marluk napisał:

Jeśli nie masz dużo zwierząt to bez problemu. Z uprawami jeszcze można coś kombinować przecież chyba że masz same ozime.

Obecnym roku jaki jest nabór jak był ostatnio ZUS czy już tylko KRUS  bo o tym nikt ni wspomniał .

Nic się nie zmieniło na razie, gdyby tak było wyszła by kolejna łatka do rozporządzenia.

zetorki12 napisał:

Bardziej mnie zastanawia o ile ten rozwój w moim przypadku musiał by być ?

Załóżmy że twoja wyjściowa SO to obecnie 9000 EUR. Docelowa to 1,2 x 9000 = 10800 EUR, przy czym od razu spełniasz warunek SO>10000 EUR.

Opublikowano

A co w przypadku gdy nie spełni się warunków biznesplanu ??

Opublikowano
2 godziny temu, gosciu506 napisał:

to jest jeden z dwóch programów gdzie można kupić ziemię

to jest jeden z dwóch programów gdzie można kupić ziemie

Jaki jest drugi? Jestem zmuszony spłacić rodzeństwo, to bym się wspomół.