Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie wpisuję paliwa bo za dużo z tym roboty gdyż tankuję do zbiornika często, i jeszcze trzeba do gminy te faktury. Samego obrotu rocznego fakturami mam po około 150 tysi także wg mnie powinno wystarczyć 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Zapomniałeś o jednym, co już pewnie nie jeden bardziej spostrzegawczy zauważył czytając ten temat. To fakt że w zasadzie każdy odział ARiMR-u podchodzi do danych spraw trochę inaczej. To co przejdzie w jednym powiecie nie musi przejść w drugim. Dlatego - bez obrazy - twoje rady w stylu "mój doradca tak zalecił i wystarczyło" mogą być tzw. niedźwiedzią przysługą. Bo twój doradca działający w danym powiecie czy województwie może mieć nie że zły ale subiektywny obraz sprawy. Przykładem tutaj może być sprawa zakupy maszyn większych niż te zalecane w tabelach doboru PROW, w jednym województwie wystarczyło napisać oświadczenie i przechodziło wszystko, w innym nie przechodziło nic większego żeby nie wiem co pisał. Co się tyczy KPiR, trzeba wpisywać co do zasady wszystko. Tylko inna sprawa jeśli nie wpiszesz zakupy np. części do ciągnika za 10 zł a inna gdy będzie brakowało 10 tys. zł dopłat. Po prostu dociekliwy urzędnik może się czepić. Były i takie przypadki że cała KPiR była prześwietlana wraz w fakturami. Oraz takie kiedy ktoś cały program przeszedł, dostał drugą ratę, wysłał sprawozdanie końcowe a kontroli nie miał. Takiemu w zasadzie całe 5 lat prowadzenia rachunkowości była psu w d&pę 😆.

Co ma do tego powiat skoro wniosek składasz o OR  a nie biura powiatowego

rachunki za wodę i prąd wcale nie muszą być z podlicznikami (OR Poznań)

i lepiej nie przesadzać z ilością faktur miesiecznie bo im więcej się wpisze tym wiecej jest się do czego przyczepić  

Opublikowano

Nie trzeba mieć oddzielnego licznika. Ja wpisywałem po prostu "część rachunku za energię elektryczną". 

Różnie ludzie piszą. Pradu mozna i nie pisać, ale nie rozumiem jak ktoś nie wpisuje doplat, zakupu cieląt, sprzedaży bydła. Do takich rzeczy agencja ma wgląd. No chyba że za cielaka zgloszonego jako kupno zapłaciliśmy w naturze. 

W ewidencji w moim mniemaniu zasada jest jedna. Im więcej tym lepiej. 

A na kontroli i tak każą podać dla przykładu jakiś konkretny przychód i rozchód. Reszty nikt nie sprawdzał w ciągu tych pięciu lat. Ewidencja ma być i tyle. Aby sztuka. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ja mówię jak to wyglądało w moim przypadku, jak się trafi na służbistę albo upierdliwy oddział to może być gorzej. ogólnie to trochę wolna amerykanka, kiedyś próbowałem pogrzebać, znaleźć jakieś rozporządzenie ale to są ogólniki. skończyło się tak ,że miałem dwie wersje ewidencji (pełną i same faktury) i dwie wersje planu nawożenia (z wapnowaniem i bez)

Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, kopin napisał:

Co ma do tego powiat skoro wniosek składasz o OR  a nie biura powiatowego

Tyle że z naboru 2020 sprawy zostały przekierowane z OR do powiatówek. Moja sprawa trafiła do powiatu sąsiedniego...

1 godzinę temu, ZYLA napisał:

Nie trzeba mieć oddzielnego licznika. Ja wpisywałem po prostu "część rachunku za energię elektryczną". 

Co tylko potwierdza dowolność interpretacji. Ja energii elektrycznej nie wpisuję bo zużywam na gospo tyle co przeładunek zboża i naprawy sprzętu. Czyli w skali roku praktycznie nic.

Z innej beczki, brał ktoś na RMG dmuchawę ssąco tłoczącą?? Nie ma tego typu maszyn w ogóle w tabelach zasad doboru maszyn rolniczych
w ramach PROW na lata 2014-2020.

Edytowane przez Kaszlak79
Opublikowano

Pytanie dla doświadczonych

Mam aktualnie 8ha łąki, i tylko łąki, docelowo mam mieć 10-11ha łąki w tym ok 6ha własności, mam propozycje dzierżawy dlugoterminowej ok 17ha łąk i ok 7ha pola, 

I tak, chciałbym to wszystko na umowe, pytałem sie pani prowadzącej i mówiła ze mogę to wziąść na siebie i wpisać to na grunty "inne" ale czy to później nie zagrozi wnioskowi ( ostatni nabór, decyzja pozytywna na 1wszą opcje 11ha, 6 własnego)

Wpisaną mam kosiarke 2,8 (zmienie na 3m)

Opublikowano
12 godzin temu, Celownik07 napisał:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/na-rolnictwie-weglowym-rolnicy-moga-zarobic-dwukrotnie-w-jaki-sposob/

Jakie nabory będą pierwsze

Ryszard Bartosik, wiceminister rolnictwa, podzielił się też informacjami dotyczącymi planowanymi naborami wniosków z PS 2023–2027 w bieżącym roku.

W pierwszym kwartale będzie nabór wniosków na działania powiązane z naborem wniosków na dopłaty bezpośrednie. Pod koniec drugiego kwartału planujemy nabory wniosków dla małych gospodarstw, młodego rolnika. W trzecim planujemy uruchomić nabory na inwestycje zapobiegające ASF, w czwartym natomiast – na inwestycje w gospodarstwach oraz w OZE – mówił Ryszard Bartosik."

Coś tam powoli ruszają informacje, ale ministerstwa ma spore opóźnienia bo już harmonogram by był. 

Galan też trochę info ma od kogoś z ministerstwa że ma coś być z rmg.

Opublikowano

W starym RMG był zapis, że pomoc przysługuje tylko jeden raz na dane gospodarstwo. Jeżeli nowy RMG nie będzie już z rozdzania 2014-2020 to myślicie że ten zapis już nie będzie miał żadnego znaczenia?

Opublikowano (edytowane)

Ci co ciagna jeszcze program tez beda mogli? Czy tylko ci co zakonczyli? W sumie pociagnac 2programy na raz by sie dalo rade ale pewnie to by bylo zbyt piekne- raz prowadzic EPIR

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
18 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Ja nie wpisuje dopłat , akcyzy , podatku , energii , wody , co to ma wspólnego z RMG , jest obowiązek to wpisywać ?

Potwierdzam. Nie ma takiego obowiązku. Dzwoniłem w tej sprawie kiedyś do regionalnego ARiMR. 

Ja akurat dopłaty wpisuje bo chce. Ale akcyzy, energii itp. nie wpisuję. 

Opublikowano

Bez sensu wpisywać wszystkie pierdoły do książki. Oczywiście rzeczy które musimy czyli nawozy i ŚOR tak bo to nam też pomaga spełnić warunki biznesplanu. Poza tym nie ma żadnych sankcji za to, że coś akurat nie było wpisane do książki. Sankcje są jeśli tej książki w ogóle nie ma. 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

będą mogli wziąść z nowego rozdania

Jakieś wiarygodnie źródło??

tylko teraz ma być trudniej bo wzrosty trzeba będzie większe zrobic

Z tego co czytałem to wzrost ma być 30%. I prawda taka że jak nie będzie go można zrobić długoletnimi dzierżawami to będzie to bez sensu. Kupić jakikolwiek kawałek gruntu dla małego gospodarstwa w moich stronach graniczy z cudem.

1 godzinę temu, Roxer napisał:

Jeżeli nowy RMG nie będzie już z rozdzania 2014-2020 to myślicie że ten zapis już nie będzie miał żadnego znaczenia?

Zbiła mi się kryształowa kula :P.

43 minuty temu, marluk napisał:

Poza tym nie ma żadnych sankcji za to, że coś akurat nie było wpisane do książki. Sankcje są jeśli tej książki w ogóle nie ma. 

Jak już wcześniej pisałem, KPiR to ściema. Ja osobiście prowadzę KPiR na potrzeby RMG i tam mi w zestawieniu rocznym wychodzą cuda, a dla własnych potrzeb ułożyłem sobie w OpenOffice arkusz kalkulacyjny i tam robię rzeczywiste zestawienie na dany sezon.

Ponawiam moje pytanie, brał ktoś dmuchawę ssąco - tłoczącą na RMG??

Opublikowano
Kaszlak79 napisał:

będą mogli wziąść z nowego rozdania

Jakieś wiarygodnie źródło??

tylko teraz ma być trudniej bo wzrosty trzeba będzie większe zrobic

Z tego co czytałem to wzrost ma być 30%. I prawda taka że jak nie będzie go można zrobić długoletnimi dzierżawami to będzie to bez sensu. Kupić jakikolwiek kawałek gruntu dla małego gospodarstwa w moich stronach graniczy z cudem.

1 godzinę temu, Roxer napisał:

Jeżeli nowy RMG nie będzie już z rozdzania 2014-2020 to myślicie że ten zapis już nie będzie miał żadnego znaczenia?

Zbiła mi się kryształowa kula :P.

43 minuty temu, marluk napisał:

Poza tym nie ma żadnych sankcji za to, że coś akurat nie było wpisane do książki. Sankcje są jeśli tej książki w ogóle nie ma. 

Jak już wcześniej pisałem, KPiR to ściema. Ja osobiście prowadzę KPiR na potrzeby RMG i tam mi w zestawieniu rocznym wychodzą cuda, a dla własnych potrzeb ułożyłem sobie w OpenOffice arkusz kalkulacyjny i tam robię rzeczywiste zestawienie na dany sezon.

Ponawiam moje pytanie, brał ktoś dmuchawę ssąco - tłoczącą na RMG??

źródło prywatny doradca który pisze wnioski różne czy to wiarygodne źródło okaże się jak ogłoszą nabory i czy bedzie można składać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli na dwoje babka wróżyła... A prawda taka że są w tym temacie użytkownicy co potwierdzą, że po ogłoszeniu PROW-u 2013-2020 i programu RMG czekało się bodaj rok czy dwa na ogłoszenie pierwszego naboru, bo brakowało rozporządzenia i ogólnie był b&rdel w ministerstwie. Pewne przecieki są, to oczywiste, ale do momentu zgłoszenia pierwszego naboru może się pozmieniać wiele. Nie ukrywam że fajnie by było jak by to tak było, jeszcze do tego jak by można znowu to na tyle różnych sposobów wykorzystać.

Edytowane przez Kaszlak79
  • Like 1
Opublikowano

Co najmniej 80% dotacji czyli 48 000 zł trzeba wydać na środki trwałe. Pozostałą kwotę rozumiem że mogę przeznaczyć na środki obrotowe typu paliwo/nawóz, ale czy kwalifikować się będzie też np. zakup wilgotnościomierza?

Opublikowano

Z jakich programów na inwestycje rolnik będzie mógł korzystać w 2023 r.?

Zwiększona ma zostać także kwota przeznaczona na rozwój małych gospodarstw (dotychczas: restrukturyzacja małych gospodarstw). Dodatkowo w tej interwencji zmienione zostaną warunki ubiegania się o pomoc, co spowoduje, że uprawnionych będzie więcej.

Dotychczasowych mechanizmów wsparcia, np. „Premii dla młodego rolnika” i „Restrukturyzacji małych gospodarstw”, dotyczy natomiast zmiana warunków przyznawania dofinansowania i zwiększenie kwot wsparcia.

https://wiescirolnicze.pl/pomoc-unijna/z-jakich-programow-z-unii-rolnik-bedzie-mogl-korzystac-na-inwestycje-w-2023-r/?fbclid=IwAR2YWet6pVuZpM_chNVWU11C64hZ-A_fhuhbiXj61__7nXtUV8TcGFpOKT8

W II filarze PS WPR 2023-2027 realizowane będą następujące interwencje na rzecz rozwoju obszarów wiejskich tj.:

· Ochrona cennych siedlisk i zagrożonych gatunków na obszarach Natura 2000;

· Zobowiązania zalesieniowe z PROW 2004-2006, PROW 2007-2013, PROW 2014-2020;

· Rolnictwo ekologiczne;

· Ochrona cennych siedlisk i zagrożonych gatunków poza obszarami Natura 2000;

· Ekstensywne użytkowanie łąk i pastwisk na obszarach Natura 2000;

· Zachowanie sadów tradycyjnych odmian drzew owocowych;

· Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych roślin w rolnictwie;

· Zachowanie zagrożonych zasobów genetycznych zwierząt w rolnictwie;

· Bioróżnorodność na gruntach ornych;

· Premie z tytułu zalesień i zadrzewień oraz systemów rolno-leśnych;

· Zobowiązania rolno-środowiskowo-klimatyczne wdrażane w ramach Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego PROW 2014-2020. Pakiet 4.Cenne siedliska i zagrożone gatunki ptaków na obszarach Natura 2000;

· Zobowiązania rolno-środowiskowo-klimatyczne wdrażane w ramach Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 (PROW 2014-2020). Pakiet 5. Cenne siedliska poza obszarami Natura 2000;

· Zobowiązania rolno-środowiskowo-klimatyczne wdrażane w ramach Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 (PROW 2014-2020). Pakiet 1. Rolnictwo zrównoważone;

· Płatności dla obszarów z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami (ONW);

· Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność (dotacje);

· Inwestycje w gospodarstwach rolnych zwiększające konkurencyjność (Instrumenty finansowe);

· Infrastruktura na obszarach wiejskich oraz wdrożenie koncepcji inteligentnych wsi;

· Zalesianie gruntów rolnych;

· Tworzenie zadrzewień śródpolnych;

· Zakładanie systemów rolno-leśnych;

· Zwiększanie bioróżnorodności lasów prywatnych;

· Inwestycje poprawiające dobrostan bydła i świń;

· Inwestycje w gospodarstwach rolnych w zakresie OZE i poprawy efektywności energetycznej;

· Inwestycje zapobiegające rozprzestrzenianiu się ASF;

· Inwestycje przyczyniające się do ochrony środowiska i klimatu;

· Rozwój małych gospodarstw;

· Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (dotacja) - w gospodarstwie;

· Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (Instrumenty finansowe) – w gospodarstwie;

· Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (dotacja) - poza gospodarstwem;

· Rozwój współpracy w ramach łańcucha wartości (Instrumenty finansowe) - poza gospodarstwem;

· Scalanie gruntów wraz z zagospodarowaniem poscaleniowym;

· Rozwój usług na rzecz rolnictwa i leśnictwa (Instrumenty finansowe);

· Premie dla młodych rolników;

· Dopłaty do składek ubezpieczenia zwierząt gospodarskich;

· Dofinansowanie Funduszy Wzajemnościowych;

· LEADER/Rozwój Lokalny Kierowany przez Społeczność (RLKS);

· Tworzenie i rozwój organizacji producentów i grup producentów rolnych;

· Promowanie, informowanie i marketing dotyczący żywności wytwarzanej w ramach systemów jakości żywności;

· Rozwój współpracy producentów w ramach systemów jakości żywności;

· Współpraca Grup Operacyjnych EPI;

· Doskonalenie zawodowe rolników;

· Kompleksowe doradztwo rolnicze;

· Doskonalenie zawodowe kadr doradczych;

· Wsparcie gospodarstw demonstracyjnych.

Opublikowano
7 godzin temu, Kaszlak79 napisał:

Podbijam pytanie, bo w zasadzie nikt do tej pory nie odpowiedział czy można kupować sprzęty spoza "tabel" PROW-u.

Można. Jeśli ma to uzasadnienie w kontekście produkcji prowadzonej w gospodarstwie. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 30.01.2023 o 08:32, ZYLA napisał:

U mnie też sprawozdanie złożone chyba w październiku, po tygodniu poprawki i cisza, także raczej tak zostanie

U mnie około 10 stycznia pani dzwoniła z ARiMR po informacje do sprawozdania z października,ale okazało się, że już je ma .Nic nie mówiono o tym czy przyjdzie jakąś końcowa informacja.