Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, supermichal13 napisał:

Z poczatku był zadeklarowane do kupna rozrzutnik i przyczepa, jednak przy dzisiejszych cenach maszyn nie kupi sie ich za te pieniądze. Wiec zmieniony był biznes plan na hale lukową ale czas realizacji długi i nikt niechce zagwarantować cenny. Więc z powrotem chce zmienić biznes plan na rozrzutnik i np srutownik brony.

czyli nic z tego co masz kupic nie jest ci naprawde potrzebne.. pomysl chwile i kup to co ci jest naprawde potrzebne-obstawiam ze nic,tylko daja kase wiec bierzesz- albo to co spokojnie przechowasz i za 5 lat sprzedasz jak nowe .

Opublikowano (edytowane)

Sprzęt dobierają ci do ilości ziemi a nie mocy ciągnika 

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano

Weź sobie porządną przyczepę , minie 5 czy 6 lat , sprzedasz i kupisz co zechcesz. 

Kolega niby kupił pole od ojca bo Itak miał mieć przepisane , a faktycznie za kasę kupił co chciał.

Opublikowano

Niestety to są minusy tego programu, można by było lepiej to spożytkować niż rozdawać kasę kombinatorom i krętaczom, 

Opublikowano
4 godziny temu, MonteChristo napisał:

Sprzęt dobierają ci do ilości ziemi a nie mocy ciągnika 

Zdziwiłbyś się, często chcą by maszyna była dopasowana do ciągnika albo ciągnik do posiadanych maszyn.
Odnośnie samego rozrzutnika jakby się czepiali to napisać jakieś uzasadnienie i przejdzie bo to niewielka różnica.

Opublikowano
5 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Panowie jeśli nabył bym 2ha ziemi to po jakim czasie mogę składać wniosek na rmg? 

I jak to wygląda jeśli nie ma się wykształcenia rolniczego 

W momencie składania wniosku o dotację rmg nie musisz być właścicielem,możesz być dzierżawca. W roku docelowym musisz być właścicielem min 1 ha.

Opublikowano
1 minutę temu, robert55555 napisał:

W momencie składania wniosku o dotację rmg nie musisz być właścicielem,możesz być dzierżawca. W roku docelowym musisz być właścicielem min 1 ha.

o kurde.

a co na tym ha żeby minimum tej wartości ekonomicznej mieć? 🤔 słonecznikiem tak?

Opublikowano
Przed chwilą, robert55555 napisał:

Słonecznik na powierzchni 1 ha na własności ma 25000 SO

to ja czegoś nie wiem. już nie pamiętam, ale zrozumiałem że chyba przynajmniej połowa gruntów z początku, na koniec na własnośc ma byc.

nie wiem czy to tak, bo mnie to nie dotyczyło, ale znajomy dokupuje.

może lepiej kombinujesz jak mój prowadzący. 🤔

Opublikowano

@Pafnucy

Masz do doplat bezpośrednich 20 ha. W tym masz 5 ha własności a 15 ha to dzierżawy. Dopłaty bierzesz na 20 ha. 

W rmg wartość ekonomiczna będzie liczona z 5 ha własności i max do 5 ha dzierżaw. Natomiast 10 ha dzierżaw nie będzie brana pod uwagę do wyliczenia wartości ekonomicznej gospodarstwa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, robert55555 napisał:

A nie będzie problem ze np. Dostanę od rodziców 2ha złożę wniosek i w wniosku podam np. że kupię 1.50ha od rolnika ale w między czasie nabędę od rodziców kolejne 10ha +40sztuk bydła opasowego to nie będzie to jakiś problem ?

I czy jeśli w wniosku podam że kupię ziemię ale to mi się nie uda to mogę zmienić na maszyny A ziemię nabędę od rodziców w formie darowizny i wzrośnie mi wielkość ekonomiczna na ponad 20tys euro 

Tzn na początku miał bym 2ha A np.  Za rok dostanę 10ha i 40 bydła

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano

Jak masz takie możliwości to mysl o młodym rolniku a nie restrukturyzacja 

1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

to ja czegoś nie wiem. już nie pamiętam, ale zrozumiałem że chyba przynajmniej połowa gruntów z początku, na koniec na własnośc ma byc.

nie wiem czy to tak, bo mnie to nie dotyczyło, ale znajomy dokupuje.

może lepiej kombinujesz jak mój prowadzący. 🤔

To jedna z najczęściej powtarzanych głupot ze na koniec ma być połowa na własność 

Opublikowano
4 godziny temu, Kondominium napisał:

Zdziwiłbyś się, często chcą by maszyna była dopasowana do ciągnika albo ciągnik do posiadanych maszyn.
Odnośnie samego rozrzutnika jakby się czepiali to napisać jakieś uzasadnienie i przejdzie bo to niewielka różnica.

Właśnie przy pierwszych ofertach  przy rozrzutniku Igamet 4,5T zatrzebowanie mocy było 45kW i prowadzoncy wniosek, kręcił nosem ale powiedział że raczej przejdzie.

z koleji z innej firmy  Rolltrans rozrzutnik 4T  ma wpisane 30Kw, a jak wiadomo w praktyce od biedy i C-330 dała by rade pracować z 2 rozrzutnikami. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

To jedna z najczęściej powtarzanych głupot ze na koniec ma być połowa na własność

czyli na koniec wystarczy mieć 1 ha słonecznika?

no dobra. a na początek?

bo tak pomysł mi z nienacka se przylazł.

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano

@Pafnucy

Wchodzisz w ten program z 20 ha, w tym masz 5 ha własności i 15 ha dzierżaw.

W roku docelowym wartość ekonomiczna będzie liczona z 5 ha własności i do max 5 ha dzierżaw, pozostałe dzierżawy nie liczą do wzrostu ekonomicznego gospodarstwa.

1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

czyli na koniec wystarczy mieć 1 ha słonecznika?

no dobra. a na początek?

bo tak pomysł mi z nienacka se przylazł.

Myślisz o wniosku rmg na dzieci? 

1 godzinę temu, krzysiek277 napisał:

A nie będzie problem ze np. Dostanę od rodziców 2ha złożę wniosek i w wniosku podam np. że kupię 1.50ha od rolnika ale w między czasie nabędę od rodziców kolejne 10ha +40sztuk bydła opasowego to nie będzie to jakiś problem ?

I czy jeśli w wniosku podam że kupię ziemię ale to mi się nie uda to mogę zmienić na maszyny A ziemię nabędę od rodziców w formie darowizny i wzrośnie mi wielkość ekonomiczna na ponad 20tys euro 

Tzn na początku miał bym 2ha A np.  Za rok dostanę 10ha i 40 bydła

Młodego rolnika proponuje a nie rmg. Wybór należy do ciebie.

Opublikowano

a teraz pytanie za 100 punktow-

zmieniono zasady wpisywania w doplaty dzierzawionych gruntow, w jaki sposob grunty "inne" beda traktowane ?? nie sa dzierzawione wiec nie ma na nie umowy-nawet ustnej- wiec jak je podawac we wniosku o doplaty- ktos bedzie robil kontrole krzyzowe ???

Opublikowano
14 godzin temu, robert55555 napisał:

@Pafnucy

Wchodzisz w ten program z 20 ha, w tym masz 5 ha własności i 15 ha dzierżaw.

W roku docelowym wartość ekonomiczna będzie liczona z 5 ha własności i do max 5 ha dzierżaw, pozostałe dzierżawy nie liczą do wzrostu ekonomicznego gospodarstwa.

Myślisz o wniosku rmg na dzieci? 

Młodego rolnika proponuje a nie rmg. Wybór należy do ciebie.

Młody Rolnik i jeszcze na restrukturyzację rodzeństwo się zalapie

Opublikowano

Witam

Robiłem pokrycie dachu na budynku gospodarczym i dostałem pismo, że mam dostarczyć protokół odbioru robót budowlanych. Pytanie jest takie - kto ma się podpisywać pod tym protokołem wystarczy że w składzie będzie brat, ojciec itp? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Opublikowano

Witam po tygodniu, czas szybko leci 🙃. Po przeczytaniu części tematu oraz rozporządzenia moja refleksja jest taka, że będę sam próbował stworzyć wniosek i biznesplan. Sytuacja wygląda tak że mama jest na zus, jest jeszcze nie obsiane 36a  i trzeba coś tam posiać żeby zwiększyć WEG aby uzyskać 25% dochodu (albo przychodu) z gospodarstwa. Generalnie mam w planie aby właśnie nie dawać przygotowania do sprzedaży, ogólnie na praktycznie minimalną liczbę punktów do zakwalifikowania się - uda się dostać to dostanę nie to tylko stracę czas na przygotowanie tego wszystkiego a nie będę miał na sobie jakichś dziwnych zobowiązań a tak jak mówiłem gospodarstwo nie jest źródłem utrzymania. Czemu @many13 odradzasz ten słąwny słonecznik?

Na mamę jest 1,6ha(ornego z 0,6ha) reszta które użytkujemy jest na pradziadka (koło 1,5ha ornego), jest też jedna dzierżawa ustna (40a).