Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed upływem 3 lat od otrzymania 1 raty to będzie max 2024, choć jeśli 1 rate otrzymałeś przed 15 maja to uprawy tak czy siak musisz 2023, także najlepiej składać zimą to nie będą po polach słonecznika mierzyć czy spełnia unijne normy 

Opublikowano

No właśnie, mój nabór (2020) ma maksymalny termin do 31 sierpnia 2023. Pierwsza rata - przed 15 maja, osoba prowadząca twierdzi, że uprawy muszą być brane z tego roku. Jak to w końcu jest? 

Opublikowano
15 minut temu, AdamKutno napisał:

No właśnie, mój nabór (2020) ma maksymalny termin do 31 sierpnia 2023. Pierwsza rata - przed 15 maja, osoba prowadząca twierdzi, że uprawy muszą być brane z tego roku. Jak to w końcu jest? 

Kokego jeżeli ktoś robił ci wniosek to niech ci teraz tłumaczy . 1 rata przed 15 maja 2021. Na złożenie 2 raty masz 3 lata od wypłaty drugiej raty ( była nowelizacja przepisów ). To jakie uprawy bierze się w roku docelowym zakezy od ciebje . Tak jak pisałem , składasz przed 15 maja 2023 to uprawy z 2022. Składasz po 15 maja 2023 to uprawy 2023 . Jeżeli 1 rata wpłynęła przed 15 maja 2021 ( np 5 maj 2021) to zobowiazanie kończysz 5 maja 2026 a to oznacza ze ostatnie uprawy które są brane do projektu to te z sezonu 2025

Opublikowano
16 godzin temu, masa24 napisał:

Jeżeli 1 rata wpłynęła przed 15 maja 2021 ( np 5 maj 2021) to zobowiazanie kończysz 5 maja 2026 a to oznacza ze ostatnie uprawy które są brane do projektu to te z sezonu 2025

A mam takie małe pytanie jak jest liczona wielkość ekonomiczna już po tym roku docelowym. Przykładowo mam wpisane jakieś tam uprawy, ale w 4 lub 5 roku zacznę robić coś czego wcześniej nie planowałem - np postawię pasiekę - ta pasieka wlicza się do wielkości ekonomicznej w 4 i 5 roku zobowiązania? Trzeba ich jakoś informować o takich inwestycjach?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, maroon napisał:

A mam takie małe pytanie jak jest liczona wielkość ekonomiczna już po tym roku docelowym. Przykładowo mam wpisane jakieś tam uprawy, ale w 4 lub 5 roku zacznę robić coś czego wcześniej nie planowałem - np postawię pasiekę - ta pasieka wlicza się do wielkości ekonomicznej w 4 i 5 roku zobowiązania? Trzeba ich jakoś informować o takich inwestycjach?

................. W V roku projektu RMG trzy miesiące przed końcem wysyłasz dokumenty informacyjne. Między innymi musi tam być wypełniony w Exelu  "Sprawozdanie z końcowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa ". .......... Na przedostatniej karcie.  "Roczne obroty zwierząt" w rubryce "Pnie pszczele" .........wpisujesz dane zgodnie z nadrukiem..... Jeden ul ma wartości ekonomicznej  - 82,92 SO.

Link do Sprawozdania:

https://www.gov.pl/web/arimr/kalkulator-obliczania-wielkosci-ekonomicznej-gospodarstw-so

Edytowane przez many13
Opublikowano (edytowane)
Dnia 14.02.2022 o 21:48, alfred86 napisał:

Koledzy jeśli w Bp miałem rozsiewacz nawozów altro RN 600 a kupię langrena rs 600 to mi to rozlicza czy jednak muszę zmienić plan. Altro dość mocno podrożał a wydaje mi się że to są bliźniaki 

A jak masz wpisane w rubryce w biznesplanie? Jeśli po prostu " rozsiewacz nawozów 600 kg" i ewentualnie szerokość robocza (a zapewne  szerokość robaczki obu tych rozsiewaczy jest taka sama) to nie musisz nic zmieniać tylko kupuj ten co Ci odpowiada. 

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
Dnia 1.02.2022 o 10:08, Swatkaa napisał:

Ja również składałam około 3 stycznia a ciekawi mnie już czy ktoś z lubelskiego dostał

Ja składałam 10 stycznia i nic cisza. Właściwie mam pytanie kto wypłaca te pieniądze czy powiatowe biura czy gdzue to idzue, bo wiem że zlecenie na wypłatę poszlo 14.02 

Opublikowano
10 godzin temu, jusmaz napisał:

Ja składałam 10 stycznia i nic cisza. Właściwie mam pytanie kto wypłaca te pieniądze czy powiatowe biura czy gdzue to idzue, bo wiem że zlecenie na wypłatę poszlo 14.02 

Na konto wpłaca Warszawa. Ci co składali w styczniu cierpliwości do połowy marca.

Opublikowano (edytowane)

Ważna zmiana!

Od dnia 29 stycznia 2022r., wszelka korespondencja prowadzona w ramach obsługi złożonego wniosku o płatność poprzez Portal eWoP, powinna być prowadzona tylko i wyłączenie drogą elektroniczną (poprzez Portal eWoP).

Edytowane przez robert55555
Opublikowano

Czyli ten kto składał wniosek przez eWoP musi teraz korespondować z ARiMR przez eWoP?

Ci którzy mieli wnioski składane wcześniej papierowo mogą korespondować z ARiMR papierowo? 

Dobrze zrozumiałem? 

Opublikowano
5 godzin temu, many13 napisał:

Na konto wpłaca Warszawa. Ci co składali w styczniu cierpliwości do połowy marca.

A w tej Warszawie ile to trwa

5 godzin temu, many13 napisał:

Chyba niekoniecznie do połowy marca, bo niektórzy składali w styczniu i już dostali, dlatego pytam od czego to zależy i ile ta, Warszawa może trzymać te dyspozycję wyplaty

Opublikowano
5 godzin temu, jusmaz napisał:

A w tej Warszawie ile to trwa

Chyba niekoniecznie do połowy marca, bo niektórzy składali w styczniu i już dostali, dlatego pytam od czego to zależy i ile ta, Warszawa może trzymać te dyspozycję wyplaty

Napisałem w oparciu o swoje doświadczenie z pierwszej tury wniosku RMG - nie jesteś sam w tym projekcie.

Opublikowano
21 godzin temu, jusmaz napisał:

U Mnie też nadal nic. Myślę chodź nie wiem ale to ma wpływ powiatowe biura to one tak ciągną tą papierologie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.02.2022 o 17:55, AroniowyLiść napisał:

Nie wiem jakie masz doświadczenie z tymi wnioskami, ale mam zgoła inne, ale dla młodych ludzi, którzy pracują na etacie oprócz rolnictwa, to jedyna szansa na jakiekolwiek dodatkowe pieniądze do gospodarstwa. Sąsiad w ubiegłym roku kupił opryskiwacz sadowniczy, belkę herbicydową i kosiarkę bijakową. Jeśli by nie było tego programu, to na żaden inny by się nie załapał, a maszyny by pewnie kupił używane, albo nowe na kredyt. Dlaczego miałby wydawać to z własnej kieszeni, skoro jest program? Ja czekam na przelew 1 transzy i kupuję mały ciągnik sadowniczy. Gdyby nie ten program, to pewnie kupiłbym taki ciągnik za kilka lat jeśli cena owoców byłaby odpowiednia i za całość kwoty, a tak to przynajmniej połowę mam z programu. Dlaczego miałbym z niego rezygnować? A tacy ludzie, o których piszesz, że kombinują, a kasa idzie do kieszeni, to wszędzie będą i w każdym programie. Tylko co z tego, skoro po takim przykombinowaniu się nie rozwiną, a po pieniądzach pewnie śladu nie będzie za 2-3 lata? Mogą mieć pretensje tylko do siebie i własnej głupoty. Sorry, ale wolę pojechać w sad nowym ciągnikiem, za który zapłacę z własnej kieszeni połowę kwoty, niż starą 30, 60, czy Władkiem. Po co sąsiad ma pryskać starą 30-letnią Ślężą, skoro może pryskać nowiutkim opryskiwaczem? A pisanie, że 60 tysięcy to jałmużna, to sorry, ale typowa roszczeniowość. Jakby było 200 tysięcy też byś narzekał, że mało. Ile by nie dali to biorę i staram się to wykorzystać, by się utrzymać na rynku, a nie marudzić, bo wpływu żadnego nie mam na te kwoty. 

Nie no kolejny wasal. Jakby zmniejszyli do 30 tysięcy w tej rekrutacji to też byś chwalił bo to w sumie 30 tysięcy na łące nie rośnie. Człowieku przez takie marne zachowanie cała polska traci. Sami są sobie ludzie winni. To samo z owocami jak spady po 10 groszy to i tak ludzie sprzedadzą, bo na przysłowiowy oprysk się zwrócić. Jeszcze pocałować w rękę skupujących że biorą. Świnie też powinny być po 2,5zł po co aż tyle płacić jak ludzi i tak przywiozą. Rozwala mnie taka mentalność. Opryski w górę nawozy w górę maszyny w górę koszt życia w górę, składki do unii w górę, prąd w górę itd. to czemu mamy się nie dopominać o np. 100 tysięcy? Skoro tak Ci te pieniądze śmierdzą to niech w nowym prowie dalej bedzie 60 napisz petycje do ministra że 60 też wystarczy. Im więcej nam zwrócą tym lepiej dla nas. Idą Twoim tokiem tak żebyś zrozumiał biorąc ciągnik  to po co mam kupić chińczyka co ledwo chodzi za 60 tyś. 30 KM jak mogę kupić np. coś lepszej marki 40 km za 100 tysięcy albo po prostu dopłacić mniejsze pieniądze na jeszcze lepszy ciągnik. To że mi może być mało i 200 tysięcy to mój problem ale jakby nikt nie narzekał to tych 100 w nowym prow mogłoby nie być, a jak podwyższają to korzystają wszyscy. Także dążyć trzeba do lepszego nie do stabilizacji.

Dnia 15.02.2022 o 16:15, ENDURAK91 napisał:

Coś wiadomo odnośnie zwiększenia kwoty do 100 tys.?

a po co koleżka AroniowyLiść twierdzi że 60 też Ci wystarczy...

Dnia 15.02.2022 o 18:29, ENDURAK91 napisał:

A w prow 23-27 zwiększa bo na obecne warunki 60 tys. to marinie wygląda.

jakie marne, koleżka Ci dał uzasadnienie że 60 jest super powinno tyle zostać...

Dnia 15.02.2022 o 18:32, robert55555 napisał:

Pytanie jaka wartość będzie wtedy pieniądza. Kwota niby większą a może okazać że kupimy mniej niż teraz.

to jest nie ważne, ciesz się że jest jak jest na łące nie rośnie, jak dadzą 20 tysięcy to też coś kupisz ...

Edytowane przez Kondominium
Opublikowano

Panowie program ruszy może w KWIETNIU, a  na nowych zasadach jeszcze później.  SPOKÓJTA SIĘ. 

Opublikowano

Poza rolnicza kończy 28kwietnia to może wtedy uruchomią restrukturyzacje mały gospodarstw. Oczywiście może być inaczej. Mam info że ma być pod koniec kwietnia.

Opublikowano

czas oczekiwania na doplaty z programu moj prad to co najmniej 7 miesiecy. 

czyste powietrze - wnioski leza i czekaja w kolejce-nikt nie wie ile. po pozytywnym rozpatrzeniu 4 miesiace na wyplate.

a wam sie miesiaca nie chce czekac .

wiec z braku kasy-czekam na zwrot i chyba dluuuuugo to potrwa, zaczyna realizacje programu nie fakturami tylko zaswiadczeniami o ukonczeniu kursow z wniosku.