Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, robert55555 napisał:

Za 100tys to kupisz farmtraca 555DTn -48 km z napędem przód.

... albo Arbuza, któremu samoczynnie paliwa w zbiorniku przybywa😉

Opublikowano
4 godziny temu, Belaruss820 napisał:

Dokładnie, młody rolnik wyklucza rmg. Ale możesz spróbować na żonę o ile ja masz.

A na mamę?

Opublikowano
michal1503 napisał:

Nie będę zakładał nowego tematu, ale mam pytanie właściwie czysto teoretyczne. 

Jeśli wujo wziął dotację na Restrukturyzacje małych gospodarstw, a po zakończeniu zobowiązania przepisał by całe gospodarstwo na mnie to czy istnieje możliwość złożenia wniosku na Młodego rolnika?

Czy raczej jedno działanie wyklucza drugie? 

Jedno wyklucza drugie w przypadku tej samej osoby. Z tego co wiem jeżeli wujo zakończy zobowiązania to ty na to gospodarstwo możesz składać MR

Opublikowano

Taka luzna mysl, nie wolicie czekac na nowy PROW?Jest duza szansa ,ze zwieksza pule wsparcia.Biorac pod uwage wzrost wartosci innych programow, przydaloby sie zeby i w tym sie to zmienilo.

• Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, atom2 napisał:

Taka luzna mysl, nie wolicie czekac na nowy PROW?Jest duza szansa ,ze zwieksza pule wsparcia.Biorac pod uwage wzrost wartosci innych programow, przydaloby sie zeby i w tym sie to zmienilo.

a od kiedy bedzie

Opublikowano

Witam, czy posiadając gospodarstwo o powierzchni 3.5ha + 2 ha dzierżawy (umowa dzierżawy zatwierdzona przez wójta - składam o dopłaty) jest sens się starać o to dofinansowanie? Jak podbić wielkość ekonomiczną gospodarstwa bez hodowli zwierząt? Płacę krus od kilkunastu lat więc już jakiś zaczątek w zbieraniu punktów jest. Pieniądze z dofinansowanie miałyby być przeznaczone na zakup maszyn ( opryskiwacz, rozsiewacz i talerzówka, myślę że do 20 tysięcy się zmieści) oraz na postawienie dwóch silosów na zboże ( orientowałem się i wyniosły by one mnie około 12 tyś) za resztę by była np inwestycja związana z wymianą dachu na budynku gospodarczym, przeszło by wg was takie coś? Jest o co walczyć? Pozdrawiam serdecznie :) 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

duża moc niska cena 

Cena moim zdaniem adekwatna do maszyny. Fakt, bez gwarancji. Dopłata za roczną 6tys. z tego co pamiętam. Dla mnie wart każdej wydanej złotówki. Kosztował połowę ceny NH, Case lub DF; Arbuz 100 koła, czy warte?... dla mnie nie. 

4 godziny temu, Cebulj napisał:

A te arbosy dobre ciagniki?

To się dopiero okaże... 

Opublikowano
13 godzin temu, atom2 napisał:

Co z tego że pula większa jak ceny będą wyższe.. 

Opublikowano
Dnia 19.03.2021 o 17:47, czesio200 napisał:

Pewnie by cos tam unieważnil..

Dnia 19.03.2021 o 17:17, gregory7 napisał:

Takie szkolne pytanie - pewna maszyna na aukcji KUP TERAZ kosztuje 7500 zł a po kontakcie telefonicznym ze sprzedającym   10700zł co byście doradzili zrobić? kupić i  żądać  wydania z fakturą czy nie ma szans?

Zależy w której kategorii, poczytaj regulamin allegro i dokładny opis aukcji co on sprzedaje za te 7500 zł. Przeważnie przy kupnie masz opcję wyboru czy chcesz Paragon czy fakturę. Jedynie z czym może Ci robić problemy to z wypisaniem specyfikacji maszyny.

To są cwaniaki piszą że taka i taka maszyna a jak dzwonisz to mówią że jest cena za coś całkiem innego.

Opublikowano
3 godziny temu, solek01 napisał:

Zależy w której kategorii, poczytaj regulamin allegro i dokładny opis aukcji co on sprzedaje za te 7500 zł. Przeważnie przy kupnie masz opcję wyboru czy chcesz Paragon czy fakturę. Jedynie z czym może Ci robić problemy to z wypisaniem specyfikacji maszyny.

To są cwaniaki piszą że taka i taka maszyna a jak dzwonisz to mówią że jest cena za coś całkiem innego.

Lub  cena netto🙆‍♂️

Opublikowano
18 godzin temu, RolnikZwielkopolski123 napisał:

Witam, czy posiadając gospodarstwo o powierzchni 3.5ha + 2 ha dzierżawy (umowa dzierżawy zatwierdzona przez wójta - składam o dopłaty) jest sens się starać o to dofinansowanie? Jak podbić wielkość ekonomiczną gospodarstwa bez hodowli zwierząt? Płacę krus od kilkunastu lat więc już jakiś zaczątek w zbieraniu punktów jest. Pieniądze z dofinansowanie miałyby być przeznaczone na zakup maszyn ( opryskiwacz, rozsiewacz i talerzówka, myślę że do 20 tysięcy się zmieści) oraz na postawienie dwóch silosów na zboże ( orientowałem się i wyniosły by one mnie około 12 tyś) za resztę by była np inwestycja związana z wymianą dachu na budynku gospodarczym, przeszło by wg was takie coś? Jest o co walczyć? Pozdrawiam serdecznie :) 

Staraj się o premie jest jak najbardziej sens w tym...... Masz już wszystko przemyślane...... 

Wzrost to raczej słonecznik pozostaje....... 

Opublikowano
6 godzin temu, solek01 napisał:

chodzi o taką brone https://allegro.pl/oferta/strumyk-tiger-ii-junior-brona-talerzowa-2-5m-9633467732#

teoretycznie pisze maszyna fabrycznie nowa a w regulaminie allegro  jest napisane ze kup teraz jest zawsze  ceną brutto, 

Opublikowano

Znalazłem takie coś,
"Zmiany, w stosunku do biznesplanu, polegające na zwiększeniu lub zmniejszeniu o nie więcej niż 30% skali produkcji roślin danego gatunku (mierzonej udziałem powierzchni uprawy w całości upraw) lub zwierząt danego gatunku (mierzonej liczbą zwierząt w gospodarstwie) nie wymagają zgody ARiMR, pod warunkiem, że zostanie spełnione kryterium wymaganego osiągnięcia i zwiększenia wielkości ekonomicznej."

Czyli np  gospodarstwo ma 10 ha i w BP ma np 1 ha pszenicy, to w następnym może mieć 1,33 czy 3 ha pszenicy? Pewnie niejednemu się przyda;)

Opublikowano (edytowane)

Cześć,mam pytanie przeczytałem już sporo o tym temacie na forum ale chciałbym się od was dowiedzieć czegoś konkretnie. Chodzi mi o realizację biznesplanu, dla przykładu. Decyzję o przyznaniu pomocy już mam, wniosek o pierwsza płatność chce złożyć jakoś w połowie maja. Zaraz po otrzymaniu pierwszej raty Chce zakupić maszyny które zakładałem w biznesplanie z tym że maszyny kupuje od razu za 60 tyś. I teraz pytanie czy jeżeli wniosek o druga płatność złożę do 3 lat od otrzymania 1 płatności to w tym momencie muszę zacząć realizację biznesplanu tzn zasiewów ? i zakończyć do 2025? . Bo pogubiłem się już z tymi datami...Generalnie chodzi mi o to żeby nie składać od razu wniosku o druga płatność ze względu na sianie danych roślin wynikających z biznesplanu. A niby rok docelowy to data otrzymania drugiej płatność i od tego momentu powinienem zacząć realizację biznesplanu. Czyli wynika z tego to że zasiewy muszę realizować przez 2 lata aby zrealizować biznesplan.

Edytowane przez Bartmk
Opublikowano

Plan jest prosty do ogarnięcia. Ale prościej z niego zrezygnować. 

23 godziny temu, red83 napisał:

Cena moim zdaniem adekwatna do maszyny. Fakt, bez gwarancji. Dopłata za roczną 6tys. z tego co pamiętam. Dla mnie wart każdej wydanej złotówki. Kosztował połowę ceny NH, Case lub DF; Arbuz 100 koła, czy warte?... dla mnie nie. 

Tylko co z nim zrobić za kilka lat, jak zerwie wałek wielorowkowy koła zębatego 4 biegu??? Nawet tych Chińczyków szczerze jest sporo i jakiś czas części do nich będą. A na Ukrainie części pełne magazyny.

Ale coś nie bardzo wierzę w tę cenę. 

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie tego rocznej Restrukturyzacji będzie one na terenie całego kraju czy tylko na obszarach bez ASF jak było na początku zapowiadane bo nie wiem czy namawiać tate czy jednak moje gospodarstwo się nie łapie?