Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

"Sprzedaję" na takim druku, wpisując najważniejsze dane tj. nr, cenę, ilość, datę, miejscowość... Druczki wrzucam w ewidencję i po sprawie. 

IMG_20220923_062811_857.jpg

a jest jakaś ilość tzn. cena za którą trzeba tego sprzedać? Czy może to obojętne byle coś tam było? 

Opublikowano
6 godzin temu, db09 napisał:

Faktycznie nie ma co się kopać z infantylnymi gałganami z forum, gdzie nie doradza się jak zmodernizować gospodarstwo tylko jak zachachmęcić byle tylko przytulić coś do kiermany. Tacy ludzie jak wy są wrzodem na d*pie tego społeczeństwa przez co kolejne stulecia będziemy postrzegani jako cwaniacy i kombinatorzy. Pięknie się przedstawiliście koledzy - każdego dnia patrząc w lustro musicie czuć lekki niedosyt ze swojego żywota co? 😂 wracam do ciekawszych, pa byznesmeny 😅

Wycisz się gościu - blokujesz szkło.

15056241_1181433025268339_7777730915346788319_n[1].jpg

Opublikowano
8 godzin temu, db09 napisał:

Tacy ludzie jak wy są wrzodem na d*pie tego społeczeństwa przez co kolejne stulecia będziemy postrzegani jako cwaniacy i kombinatorzy.

to chyba wolę już być postrzegany jako kombinator, niż jako ktoś, kto wszystkich dookoła obraża.

Opublikowano

Ja tak tylko powiem, że miałem zasadzone kartofle w tym roku na podniesienie SO. I jeszcze kilka innych upraw "wyżej notowanych". 

Nie mam słonecznika. No i co z tego? 

A no to, że połowę tych kartofli pewnie wywalę na zgnicie i kompost wiosną bo nie mam gdzie sprzedać. Na rynku nie mam czasu stać a przyczepy kartofli raczej nie zjemy. 

Taka moja uwaga. 🤔

• Thanks 1
Opublikowano
Dnia 18.05.2022 o 20:40, db09 napisał:

Czyli jak banalny wniosek skomplikować do granic możliwości, brawo ARiMR - poświęcę dwa wieczory i to ogarnę 👌

Dnia 19.05.2022 o 08:54, db09 napisał:

Typie, już dawno to zrobiłem, bez problemu zaciągnąłem działki z .csv i przebrnąłem przez kilka etapów. Może w stosunku do Ciebie faktycznie jestem bystrzakiem ;) a tak na serio, może zamiast dwóch wieczorów, trzy ;) btw. pracuje w IT więc nie mów mi o ściągnięciu biznesplanu i odpaleniu excela, no sorry 🤣

Dnia 21.09.2022 o 17:11, db09 napisał:

Hej wszystkim. Właśnie dostałem pismo w sprawie usunięcia braków formalnych we wniosków na UWAGA, 4 strony :D

Jestem w trakcie poprawiania i stanąłem na etapie rejestrowania rocznych obrotów dot. zwierząt. Na dzień 01-01-2022 miałem 8 sztuk bydła (z czego 3 sztuki sprzedałem w 2022):

Na dziś zostało mi 5 sztuk byków poniżej 1 roku. Jak to uzupełnić w roku docelowym? Czy jako stan na pocz. wpisuje 5 sztuk w tym samym wierszu? Będzie to średnio logiczne skoro w roku docelowym będą już starsze niż 1 rok. Być może nie będę ich miał już w stadzie? btw. 5 sztuk chcę dokupić. 

image.png

image.png

Ponadto: "proszę wskazać jaki słonecznik i w jakim celu będzie uprawiany"

ziomek wyjaśniony króciutko . Straciłem całe 30sekund życia żeby zrobić to zestawienie, ale było warto.<tu_100_losowych_prześmewczych_emotek_zamiast_jednego_wielkiego_XD>

Ps. typie co ma znaczyć ostatnie zdanie w " "- przecież ty NIE KOMBINUJESZ ZE SŁONECZNIKIEM to robią tylko zawistne polaczki krętaczki którymi ty gardzisz !!!!!!1111111oneoneone

Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.09.2022 o 08:12, Celownik07 napisał:

ziomek wyjaśniony króciutko . Straciłem całe 30sekund życia żeby zrobić to zestawienie, ale było warto.<tu_100_losowych_prześmewczych_emotek_zamiast_jednego_wielkiego_XD>

Ps. typie co ma znaczyć ostatnie zdanie w " "- przecież ty NIE KOMBINUJESZ ZE SŁONECZNIKIEM to robią tylko zawistne polaczki krętaczki którymi ty gardzisz !!!!!!1111111oneoneone

Od samego początku pisałem, że miałem słonecznik na który zdecydowałem się pod naporem forum (który od samego poczatku podważałem). Nevermind. Pozdro.

Edytowane przez db09
Opublikowano

Złożyłem w tym roku o dotację w lipcu, studiuje, nie jestem na ZUS ani Krus. Czy mogę założyć działalność gospodarcza i wejść na ZUS mimo dotacji której to pozytywne rozpatrzenie będzie w styczniu? ( lub negatywne ;) ) 

Opublikowano
Dnia 26.09.2022 o 09:53, db09 napisał:

Od samego początku pisałem, że miałem słonecznik na który zdecydowałem się pod naporem forum (który od samego poczatku podważałem). Nevermind. Pozdro.

Pisałeś o ziemniakach . Nudzi ci się na bezrobociu czy co? Mi by się chciało marnować czasu

• Sad 1
Opublikowano
6 godzin temu, TomZet napisał:

Złożyłem w tym roku o dotację w lipcu, studiuje, nie jestem na ZUS ani Krus. Czy mogę założyć działalność gospodarcza i wejść na ZUS mimo dotacji której to pozytywne rozpatrzenie będzie w styczniu? ( lub negatywne ;) ) 

Możesz 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 22.09.2022 o 16:16, db09 napisał:

w przypadku ziemniaków większość możesz przeznaczyć na użytek własny. Nevermind - przekazuje tylko jakie dostałem informacje. RÓBTA CO CHCETA ;) 

1ha na użytek własny jak się nie ma zwierząt?

Opublikowano

Wpisy do KPiR wykonujesz tylko na podstawie dokumentów sprzedaży. Króliki sprzedawałem wypełniając fakturę gdzie jest adnotacja. " Sprzedawca zwolniony podmiotowo z podatku od towarów i usług". Wypełniasz zgodnie z nadrukiem a klient składa podpis. Miesięcznie miałem wpisane do KPiR co najmniej dwie takie faktury. Kontrola za każdym razem sprawdza Księgę i wykonuje fotografie.

Opublikowano

Słonecznik na kwiat to była furtką dla "swoich". Problem w tym ,że za dużo ludzi się dowiedziało. Podobnie było kilka lat temu z orzechami włoskimi z tą różnicą, że wtedy najwięcej skorzystali "rolnicy" z ulicy Wiejskiej w Warszawie.

Opublikowano
4 godziny temu, margoo78 napisał:

Słonecznik na kwiat to była furtką dla "swoich". Problem w tym ,że za dużo ludzi się dowiedziało. Podobnie było kilka lat temu z orzechami włoskimi z tą różnicą, że wtedy najwięcej skorzystali "rolnicy" z ulicy Wiejskiej w Warszawie.

Nie wspomniałeś o pomidorach - ponad 4 tys. /ha ale o tym wiedzieli tylko pawlaki, a na oczka wodne do 100m2. Mam 300m2 to mi się nie należy.

Opublikowano
Dnia 28.09.2022 o 20:51, malaczarna napisał:

1ha na użytek własny jak się nie ma zwierząt?

A czemu nie? Ty wiesz jakie "przetwory" z ziemniaków można zrobić? :)

Może tu jest prawdziwy interes? 😜

Opublikowano
7 godzin temu, ciupek napisał:

A czemu nie? Ty wiesz jakie "przetwory" z ziemniaków można zrobić? :)

Może tu jest prawdziwy interes? 😜

Mam czas do wiosny... Mordować 30 arów słonecznika albo 1.5 ha ziemniaka. Z kartofla można 300 potraw zrobić 

Będziemy jeść jeść i jeść 

Opublikowano

Miałem kontrol ARiMR nie uznała mi 15arow słonecznika bo był źle uprawiony przyszła decyzja że odmawiają wypłaty drugiej raty mogę się odwoływać do centrali czy ktoś miał taką sytuacje

Czy jest jakaś szansa w tym odwołaniu od tej decyzji spadła mi wartość ekonomiczna z 7pkt na sześć i powstał problem

Opublikowano
Dnia 30.09.2022 o 05:23, malaczarna napisał:

Mam czas do wiosny... Mordować 30 arów słonecznika albo 1.5 ha ziemniaka. Z kartofla można 300 potraw zrobić 

Będziemy jeść jeść i jeść 

A masz zwierzaki?