Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli ile czasu mam na przemienienie dzierżawy na 50% własności? Tak, chodziło mi o ciągnik. Ktoś brał dotacje na hodowlę zwierząt lub mleko? Jak to jest z powiększeniem wartości gospodarstwa, wszystko musi być zapięte na ostatni guzik? 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Kryroj napisał:

Znam to z autopsji :) Też zapewniano mnie, że wystarczy swój kosztorys, ale jak potem odesłali co trzeb poprawić i przede wszystkim, że musi być to zrobione u kosztorysanta to postanowiłem zrobić remont na własną rękę, a pieniądze przeznaczyłem na maszyny + 1 sztukę więcej krówki RP :)

Dokładnie tak... Ja w drugim wniosku złożyłam na zakup ziemi.. Chyba, że nie znajdę nic odpowiedniego, to mysle jeszcze nad Farmtrackiem 6050C lub ewentualnie 6045. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł, nie znam nikogo kto ma taki ciągnik 🤔

Edytowane przez rolnik29
  • Like 1
Opublikowano

Też chętnie bym się dowiedział coś o tych traktorach, czy warte zainteresowania, bo za 60tyś to jedyna opcja. Chyba, że ktoś poleca jakiś inny traktor do 90tysiecy nowy?

Opublikowano

Dziwne rzeczy, bo mi kobieta która się tymi wnioskami zajmuje powiedziała, że muszę mieć na własność min. 3 ha. Żadne dzierżawy nie wchodzą w rachubę. Nie kumam.

Mam 5 ha z czego w dzierżawach 3,5  i 1,5ha swojego.  |Z tych pozostałych 3,5

mogę mieć na własność   2 ha  jak będzie trzeba i teraz zdurniałem. 

Opublikowano

Masz rację kolego ale pewne osoby powinny wiedzieć jak robią wnioski lub nie wypowiadać jak nie wiedzą i nie robić wniosków. 

Opublikowano

Dokładnie wprowadziła cię w błąd. Ja składając wniosek miałem tylko dzierżawy i wszystko przeszło bez problemu. Nawet już wniosek o pierwszą ratę złożony a ziemia nadal dzierżawiona. 

Opublikowano
21 godzin temu, karino25 napisał:

Wymiana dachu kompletnego plus deskowanie ścian stodoły na blachę jest traktowane jako remont a nie budowę? dobrze myśle?

Jeśli tak to wystarczy tylko kosztorys budowlany który można samemu sporządzić.

Teraz pytanie czy taki remont trzeba zgłaszać gdzieś do starostwa o pozwolenie?

Jeśli zachowasz konstrukcje dachu to wystarczy że zgłosisz wymianę dachu do starostwai nie musisz robić planu.  Po zgłoszeniu możesz dostać papierek i z nim iść do gminy celem utylizacji eternitu(podasz wagę lub ilość sztuk eternitu).

2 godziny temu, Przemk napisał:

Też chętnie bym się dowiedział coś o tych traktorach, czy warte zainteresowania, bo za 60tyś to jedyna opcja. Chyba, że ktoś poleca jakiś inny traktor do 90tysiecy nowy?

Na silniku Perkinsa są o wiele lepsze niż na silniku forda.

6 godzin temu, rolnik29 napisał:

Dokładnie tak... Ja w drugim wniosku złożyłam na zakup ziemi.. Chyba, że nie znajdę nic odpowiedniego, to mysle jeszcze nad Farmtrackiem 6050C lub ewentualnie 6045. Tylko nie wiem czy to dobry pomysł, nie znam nikogo kto ma taki ciągnik 🤔

Poszukaj na forum AF są osoby które zakupiły i one mogą się wypowiedzieć.

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Dziwne rzeczy, bo mi kobieta która się tymi wnioskami zajmuje powiedziała, że muszę mieć na własność min. 3 ha. Żadne dzierżawy nie wchodzą w rachubę. Nie kumam.

Mam 5 ha z czego w dzierżawach 3,5  i 1,5ha swojego.  |Z tych pozostałych 3,5

mogę mieć na własność   2 ha  jak będzie trzeba i teraz zdurniałem. 

Może tej Pani chodziło o to, że w roku docelowym musisz mieć na własność 3 ha (mogła powiedzieć "z górka" zamiast 2,5 ha)... Wtedy powiedzmy, że spełnisz warunek 50% gruntów własności. 

Być może chodziło jej o to, że nie osiągniesz wymaganego wzrostu WEG... Trudno gdybać. Dopytaj lepiej dokładnie albo skonsultuj z innym doradca... ;)

Opublikowano

Wyliczyłęm ze wielkość ekonomiczna mojego 12 ha gospdarstwa ma 28tys euro czy jest szansa dostać rmg

Opublikowano
rumcajsm10 napisał:

Czyli ile czasu mam na przemienienie dzierżawy na 50% własności? Tak, chodziło mi o ciągnik. Ktoś brał dotacje na hodowlę zwierząt lub mleko? Jak to jest z powiększeniem wartości gospodarstwa, wszystko musi być zapięte na ostatni guzik?

Masz maks. 3 lata od momentu otrzymania pierwszej raty pomocy na tą "przemianę", czyli realizację biznesplanu. Potem założenia biznesplanu musisz utrzymać przez kolejne 2 lata.

Nikita_Bennet napisał:

Dokładnie wprowadziła cię w błąd. Ja składając wniosek miałem tylko dzierżawy i wszystko przeszło bez problemu. Nawet już wniosek o pierwszą ratę złożony a ziemia nadal dzierżawiona.

Bo masz 3 lata na zdobycie gruntów na własność

rolnik29 napisał:

Remont jest wtedy, gdy jest odtwarzany, odnawiany stan pierwotny (bez przeróbek). Jeśli coś zmieniasz, przerabiasz, to już przebudowa. I remont, którego pracę obejmuja ściany zewnętrzne czy dach - wymagają zgłoszenia w starostwie. 

Ja swój pierwszy wniosek na RMG złożyłam na budowlankę. Zrobiony kosztorys. Niestety w ramach wezwań do uzupełnień zaczęli wymagać kosztorys bardzo rozbudowany z zestawieniem sprzętu, materiałów, prac etc. Teoretycznie można go było zrobić samemu, ale nie było się w stanie. Byłam gotów zapłacić kosztorysantowi ale każdy mi odpowiadał, że bez projektu budowlanego robić kosztorys, to bezsens... Ostatecznie zrezygnowałam. 

Wcześniej wiele osób mnie zapewniało, że wystarczy właśnie taki "swój" kosztorys. U mnie nie wystarczył. Nie wiem czy pech, czy wprowadzono takie wymagania. 

Pozdrawiam :)

Wprowadzono niestety. W którejś to nowelce rozporządzenia jest napisane czarno na białym, że realizacja inwestycji budowlanej z RMG wymaga kosztorysu inwestorskiego. Co innego jeszcze jeśli roboty wymagają projektu czy pozwolenia. Za to za budowlankę wiem że są jakieś punkty 😉.

Przemk napisał:

Masz maks. 3 lata od momentu otrzymania pierwszej raty pomocy na tą "przemianę", czyli realizację biznesplanu. Potem założenia biznesplanu musisz utrzymać przez kolejne 2 lata.

robert55555 napisał:

Masz rację kolego ale pewne osoby powinny wiedzieć jak robią wnioski lub nie wypowiadać jak nie wiedzą i nie robić wniosków. 

Pięknie by było. Ostatnio jeden "doświadczony" Pan z ODR tak mi robił wniosek, że SO wyjściowa była za mała o 1200 EUR a docelowa o 2500 EUR 😂😂😂. Z moją pomocną mu wyszły jego wyliczenia. Co do reszty spraw, jutro ma dzwonić do centrali do jednej Pani co wie wszystko i rozwieje resztę jego wątpliwości... 😉

H3ni0 napisał:

Bo masz 3 lata na zdobycie gruntów na własność

Opublikowano
17 godzin temu, Grzechooo napisał:

To co Ty uprawiasz że taką dużą wartość ekonomiczną z 12 ha?

W inetnecie kalkulator przeliczył 12 ha zboża i rzepaku oraz 80 sztuk świń.

Opublikowano
4 godziny temu, sabuliga napisał:

W inetnecie kalkulator przeliczył 12 ha zboża i rzepaku oraz 80 sztuk świń.

Wyobraż sobie, że 10 królików  ma wartość SO jednego byczka. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pomidor65 napisał:

witam ,może ktoś się orientuję czy do choinek bożonarodzeniowych przysługują dopłaty  obszarowe?

Na stronie arimr masz wykaz wszystkich roślin do których przysługuja dopłaty. Nie mogę tobie tego skopiować bo nie mam pdf na tel.

2 godziny temu, many12 napisał:

Wyobraż sobie, że 10 królików  ma wartość SO jednego byczka. 

Widzisz @many12 wszedłeś w BP i zanim zrobiłeś wniosek sprawdziłeś co dla ciebie będzie opłacalne celem podniesienia SO. Tak każdy kto myśli o RMG powinien zrobić. Tam wszystko mozna sprawdzić.

Miałem kolegę co brakowało 3% do 25%. Wystarczyło zrobić obrót stada(drób)(bo tego nie ma w irz, i miał 28%. Tym samym się zakwalifikował. 

Dla zainteresowanych do 80sztuk kur niosek jesteśmy zwolnieni z podatku. Później podatek wynosi bodajrze 2.5zl od sztuki/rocznie.