Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dostałem dziś info że jest jakaś dziwna cisza w resorcie rolnictwa odnośnie naboru na nowy RMG, Mam nadzieje że to chwilowe zamieszanie, albo szykuję się coś grubszego.

Też zauważyłem, że w internecie nie można doszukać się konkretnych planów  związanych z RMG na 2018 rok - zobaczymy mamy już marzec?

Nie mogę strawić tego ministra rolnictwa bez jaj - czy oni nie mają młodszej kadry na takie stanowiska tylko ciagle te zapijaczone mordy?

Edytowane przez many12
Opublikowano
29 minut temu, GRZES1545 napisał:

Dostałem dziś info że jest jakaś dziwna cisza w resorcie rolnictwa odnośnie naboru na nowy RMG, Mam nadzieje że to chwilowe zamieszanie, albo szykuję się coś grubszego.

Może i szykują ale puli zostaje dalej 60 tyś .

Opublikowano
7 minut temu, ZYLA napisał:

A tam przesadzacie. Najpierw przepchną rozporządzenie w nocy, a potem będą się zastanawiać ;) Idzie już się przyzwyczaic do takiej polityki. 

Już kiedyś POstkomuchy próbowali po nocy sprywatyzować państwowe lasy. Zabrakło 5 głosów za.

Opublikowano
8 godzin temu, M2B napisał:

Czyli wniosek jest prosty trzeba było w styczniu składać najlepiej pod koniec to kasa by już była

Gwoli wyjaśnienia. Pieniądze na realizację biznesplanu możecie wydawać swoje np. z dopłat jeśli komuś ależy na szybkich zakupach, bo ma super upusty. Nie musicie czekać z zakupami do przelewu. Oczywiście domyślam się, że mało kto trzyma 48 kafli w skarpecie ;)

Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem w ODR, nie ma punktów za wykształcenie. Z tego co mówił mi doradca każdy bez obaw osiągnie 7ptk. a od siedmiu można startować do tego KRUS wystarczy 2 miesięczny. Powiedział także że będzie przez to bardzo dużo chętnych. Zebrałem potrzebne informacje i udałem sie do roltechu w kielcach. Spytałem o ofertę i się mocno zdziwiłem ceny są zawyżone o 30%. We wrześniu 2017 siewnik Agro-Masz na full wypasie bez komputera kosztował 22 tyś. brutto teraz 31 tyś. brutto. spytałem też o inne maszyny i ceny z kosmosu. Ja odpuszczam takie zakupy mimo że "darmowa kasa".  Aha trzeba pamiętać że maszyny można brać tylko pod areał jaki mamy, w moim przypadku 9ha przypada lejek 400l, opryskiwacz 400l pług obracalny 2 . Nie ma jak to rozwijać gospodarstwo z takim sprzętem. Pozdrawiam.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Zamiast iść do ODR'u to samo przeczytał byś tutaj i z linków tu podawanych. Po drugie da się większe sprzęty. Jest tu wiele takich przykładów włącznie z moim (opryskiwacz 600l na 7ha). Po trzecie darujesz se darmową kase bo ceny sprzętu to zlodziejstwo? Trochę nie rozumiem. 

• Like 2
  • Haha 3
Opublikowano

A mi dziś pani w ODR-ACH mówiła odwrotnie że będzie w tym naborze mało chętnych bo to jest mała suma pieniędzy a bardzo dużo zaostrzeń i wymagań co do programu. W poprzednim naborze w moim powiecie złożyło tylko 2 osoby. 

• Like 1
Opublikowano

Od takiego gadania odr'ów chętnych nie przybędzie. A dla wielu ludzi to jedyne źródło informacji i jak z progu zniechęci to se czlowiek odpuszcza. A powinni z każdą osobą indywidualnie przeanalizować czy powinna próbować 

Opublikowano

Dokładnie ale oni wolą na modernizację wnioski robić bo większa kasa z tego

Opublikowano

No właśnie widzisz, mają tabele, sam widziałem. Odnośnie darmowych pieniędzy to masz biznesplan z którego musisz się wywiązać. w tym naborze są zaostrzenia, dodatkowe wymagania. Ciężko z 6tyś euro przeskoczyć na powyżej 12 tyś euro bez kombinowania. Nie posiadam zwierząt. Więc albo musiał bym założyć stado a co za tym idzie dobrać maszyny pod produkcję bydła gdzie bydło i wymagania inwentarskie musial bym we własnym zakresie spełnić żeby wziąść maszyny które mnie interesują. bądź nawalić 2 ha marchewki gdzie żeby to zrobić z głową trzeba nająć siewnik kupić nasiona, opryski na koniec wynająć kombajn bo nie posiadam i gdzieś sprzedać bo u nas skupów nie ma. W moim przypadku te 60 tyś zł to nie są takie darmowe a jedynie skórka za wyprawkę.

Opublikowano

Prawda jest moim zdaniem taka że może będzie trochę większe zainteresowanie RMG ale d*py na pewno nie urwie,a co do ODR-ow to młodzi fachowcy odeszli do prywatnych firm bo nikt za minimum nie będzie pracował jak coś umie,a zostali starzy przed emeryturą  no i trochę młodszych którzy wiedzę mają jak stara Paciaciakowa pod budką z piwem

Opublikowano

Taka jest prawda,że jak sam sobie nie pomożesz,to......Najważniejsza jest kreatywność w podejściu do wszystkiego ,trzeba też umieć czytać między wierszami-tego w ODR-ach nie powiedzą,Trzeba samemu drązyć tematy lub zapłacić za współpracę doradcom co może przynieść wymierne korzyści.9_9

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, gustaww napisał:

No właśnie widzisz, mają tabele, sam widziałem. Odnośnie darmowych pieniędzy to masz biznesplan z którego musisz się wywiązać. w tym naborze są zaostrzenia, dodatkowe wymagania. Ciężko z 6tyś euro przeskoczyć na powyżej 12 tyś euro bez kombinowania. Nie posiadam zwierząt. Więc albo musiał bym założyć stado a co za tym idzie dobrać maszyny pod produkcję bydła gdzie bydło i wymagania inwentarskie musial bym we własnym zakresie spełnić żeby wziąść maszyny które mnie interesują. bądź nawalić 2 ha marchewki gdzie żeby to zrobić z głową trzeba nająć siewnik kupić nasiona, opryski na koniec wynająć kombajn bo nie posiadam i gdzieś sprzedać bo u nas skupów nie ma. W moim przypadku te 60 tyś zł to nie są takie darmowe a jedynie skórka za wyprawkę.

No i ok ,nie widzisz możliwości rozwoju za taką kasę to nie bierzesz,to jest pomoc dla tych co mają może nie WIZJĘ ROZWOJU,ale chociaż wizunię ;-)

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, kopin napisał:

No i ok ,nie widzisz możliwości rozwoju za taką kasę to nie bierzesz,to jest pomoc dla tych co mają może nie WIZJĘ ROZWOJU,ale chociaż wizunię ;-)

To mi się podoba-nic na siłę-BRAVO kopin! Lepiej nie ruszać głową bo jeszcze się ukręci:P

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, gustaww napisał:

Wniosek RMG bez bydła 500 z bydłem 600zł

A ile ha?

Opublikowano
Przed chwilą, staszek131415 napisał:

A ile ha?

3

ha ha ha

1 minutę temu, polka napisał:

To mi się podoba-nic na siłę-BRAVO kopin! Lepiej nie ruszać głową bo jeszcze się ukręci:P

Mróz wielki to lepiej żadnej  głowy nie dotykać bo faktycznie odpadnie albo się ukręci-a żal ;-)

• Haha 1
Opublikowano

no i trzeba przez 5 lat realizacji biznes panu trzeba prowadzić księgowość uproszczoną i rozliczać się z każdego  1 grosza. To mnie też trochę przeraża w tym programie jeżeli się załapie

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, yrek25 napisał:

no i trzeba przez 5 lat realizacji biznes panu trzeba prowadzić księgowość uproszczoną i rozliczać się z każdego  1 grosza. To mnie też trochę przeraża w tym programie jeżeli się załapie

Bierzesz sobie żonę,często nie ma nawet grosza,bierzesz czasem i na całe życie,też sie musisz rozliczać z każdego grosza i jakoś większosć mimo wszystko się na to decyduje:P

Edytowane przez kopin
Opublikowano
1 minutę temu, yrek25 napisał:

Jak Cię to przeraża to zleć to księgowej.Nie jest to takie kosztowne-stać Cię na to na pewno.

• Like 1