Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyciągają kiełek i kładą obok . Wyjadają połówki które wyjdą przy wyciągnięciu.

A stado kilkuset sztuk potrafi zrobić robotę.

Teraz powrócą przed dojrzewaniem

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie ma kiedy na strakowca zrobić bo ciągle pada. Ok 80-90 cm wysokości. W strąkach póki co po 6-10 ziaren. A we wcześniejszych latach bywało i po 3.

IMG_20250609_205726.jpg

Edytowane przez jezyk_nh
Opublikowano
36 minut temu, Lukasz21_Lubelskie napisał(a):

Stosujecie dokarmianie dolistnie w grochu podczas oprysku na strąkowca? Macie jakieś doświadczenia? Jakieś rady?

Poszło przed kwitnieniem N/P/K dolistne plus siarczan magnezu 6kg/ha

Opublikowano
7 godzin temu, MaXtzTS napisał(a):

Można jakoś zregenerować groch zbity przez grad w fazie kwitnienia, zawiązywania strąków?

Screenshot_20250610-123556.jpg

Screenshot_20250610-123604.jpg

Aminokwasy i moze dac mu teraz jakiejs azoksystrobiny troszke

Opublikowano (edytowane)

groch mam 30 cm wysokosci, był poźno siany, czy on sie pozbiera czy dac mu mikro żeby sie zebrał bo jakiś taki chudy jest . Wygląda jakby zimowy

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano

Nie stosujcie inazumy bo z cena odjechali w kosmos, a acetamiprydu jest malo. 

Macie np takie carnadine gdzie w litrze masz 200g acetamiprydu. 

Dajac 0.25l dajesz az 50g. Przy takiej dawce kosztuje 53zl!!! 

Inazumy musisz dac 0.5kg aby miec 50g acetamiprydu to wychodzi ponad 120zl.

A to wlasnie acetamipryd jest tutaj glownie potrzebny. 

Opublikowano

U mnie groch pp piatkowym gradobiciu 100 procent zniszczony,  sial ktos groch w czerwcu ? Sialem 26 lipca na poplon i w pazdzierniku straki mial oczywiście nie bylo szans tego zebrac, ciekawi mnie siew czerwcowy ale chyba to tez nie wypali 

20250610_204535.jpg

• Sad 1
Opublikowano

Witam, czym najlepiej zwalczyć strąkowca w grochu kiedy zdążył złożyć już jaja na pierwszych  strąkach, nie było możliwości wjazdu z opryskiem bo ciągle pada może uda się w piątek. Mam kupiony mospilan ale nie wiem czy to wystarczy. 

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze myślę, ale w teorii to stosując w fazie jaj jakiś środek systemiczny larwa, która się wykluje będzie chciała dostać się do strąka i jak go ugryzie i się naje to powinna paść 

Opublikowano

Najlepiej acetampiryd + jakis pyretroid. Zadziała na to co jest żywe i lata i dodatkowo zabezpieczy roślinę na jakiś czas. 

Po 2 tygodniach powtorzyc zabieg.

Opublikowano

Temat wart przemyślenia i prób na przyszły rok. Bardzo późny wjazd w łubin dawka dff 150g s.cz. dość ładnie podpaliło chwasty, łubinowi delikatne fito wyszło. Ale trafiło się tam też parę roślin grochu, miały tak około 15 cm wysokości może delikatnie więcej i efekt dwa tygodnie po zabiegu jak na zdjęciu. Stosowane nalistnie i nie widać żeby jakoś zaszkodził grochu

IMG_20250612_204221.jpg

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez SpracowanyPraktyk
      Panowie chciałem poruszyć ważną kwestię. Wystawiałem na olx na sprzedaż Groch odmiany milwa. Ogłoszenie wyglądało tak:
      Witam. Mam na sprzedaż groch, odmiana Milwa. 

plenna odmiana pastewna, bardzo wczesna, wąsolistna
      rośliny o wysokości 75-80 cm o sztywnej łodydze

dorodny, gruby, niedosuszany 
      posiadam na sprzedaż około 8 ton
      zapraszam

z zastrzeżonego nr telefonu zaczęto do mnie dzwonić i automatyczna sekretarka klepała regułkę o działaniu na szkodę producenta. Następnie przychodziły prywatne wiadomości o naruszeniu prawa. Skończyło się tym, że olx zmoderował, czyli zakończył moje ogłoszenie pisząc:
      Zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela

Twoje ogłoszenie zostało usunięte, ponieważ otrzymaliśmy zgłoszenie od producenta bądź jego przedstawiciela, z którego wynika, że oferowany przez Ciebie produkt nie jest oryginalny, został przerobiony lub nie posiadasz praw do jego dalszej sprzedaży. Reagujemy także, gdy otrzymujemy zgłoszenia o innych naruszeniach praw własności przemysłowej lub naruszeniach praw autorskich.

Więcej o zakazanych przedmiotach w naszym serwisie dowiesz się tutaj: OLX.pl/zasady/#r10 . Prosimy o przestrzeganie zasad naszego Regulaminu.

Wystawiając rośliny pastewne nie złamałem regulaminu.  Nigdzie nie napisałem, że są to nasiona siewne. Okazuje się, że firmy nasienne ograniczają obrót materiałem paszowym. Wychodzi na to, że groch który uprawiałem i zebrałem z pola jest nielegalny, nie oryginalny i nie mam prawa do jego sprzedaży a miał być jako dodatek paszowy dla lokalnego rynku. Czy ktoś się z tym spotkał?
      Jak umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.
    • Przez ZetorPower
      Witam doradzicie mi Pany jaki nowy  agregat kupic pod ten siewnik D9-30 super redlicowy taki żeby hydropak sie nie złamał tak jak w agro maszu, ma miec przedni  wał 2 albo 3 rzędy łap i tylny wał packer. dodam że mam aktywny do tego siewnika ale na wiosenne lekkie warunki przydał by sie bierny przegądałem internety i wiele agregatów ale żadnego nie widziałem na żywo na zdjęciu to każdy porządnie wygląda 
    • Przez Scoti
      Witam mam pytanie dotyczące agragatu agro lift TYP-AUS 2 z wałem packera 2.5m jakieś opinie o nim ewentualnie jakaś lepsza firma w podobnym przedziale cenowym ?
    • Przez Thorod
      Sprzedam Agregat uprawowo siewny Amazone d7 super s. Duza skrzynia, po wymianie łożysk na oryginalne Amazone, sciezki i znaczniki powschodowe, drobny wysiew. Agregat po wymianie przednich tulej, na hydropaku, który jest nieuzywany od nowosci. Wiecej na priv(zdj). stan bdb
      Cena 9900zl

• Przez karol2306
      Witam

Na sprzedaż agregat w/w. Wszelkie info w ogłoszeniu ew. pod tematem lub prv

Zapraszam
       https://www.olx.pl/oferta/agregat-uprawowo-siewny-2-5m-wal-packera-grano-CID757-IDtGmk9.html
  • Dodaj nową pozycję...
v