Skocz do zawartości

Samochód dla ROLNIKA [Połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

No tak, skoro prawie nikt nie napisze żeby mu diesel palil powyżej 5l, to taki passat musi trochę naprodukowac, żeby średnie spalanie dla ogółu się zgadzało :)

We wszystkich ogłoszeniach podane że pali tyle co nic to jak komuś powiesz że ci TDI powyżej sześciu pali to cię będą do mechanika wysyłać

1 godzinę temu, mf362 napisał:

@bratrolnika to jest maszyna 205koni ;)

Malo jest wersji 2.0 i są troche droższe bo i rocznik mlodszy niz pozostale wersje silnikowe.

Kupiłeś takiego juz czy sam podnosiles moc w jakiejs firmie ? 

Kupiłem już gotowego. Z tym że moc nie wyssana z palca, tylko dostałem fv i wykres z hamowni. Czy ja wiem czy taki młody i drogi, rocznik 2011 i kosztował równe 20000, w sumie najtańszy z tych wszystkich które oglądałem

55 minut temu, Bananek napisał:

uwaga pisze: moja zafira 2.0 DTi pali przy mojej nodze 7,9l/100km

Polo paliło 5,5/100, golf wg komputera 6,2/100 (w trasie do was na wycieczkę wyszło 5,3/100) a fiat poniżej 7 chyba nie spali, choć póki co stoi i za wiele się nim nie jeździ

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pawel885 napisał:

Miałem golfa 4 tdi to palił 5.5 litra po dziurach, w trasie przy przepisowej jeździe 4 litry .

Co do LPG to w życiu nie miałem auta co paliło mniej niż 10litrów , silniki od 1.8 113koni 

Bo to jest za słaby silnik na tą budę, polonez by to objechał.... i stąd to spalanie 

Miałem mazdę 626 GE 115KM i paliła 8l LPG z dobrą instalacją.  Jeszcze kwestia drivera

Opublikowano

Aż taki uprzedzony to nie jestem..aczkolwiek kolega z pracy ma A8 d3, czarna - no ładna :) Wychodzę kiedyś po robocie, a tam kle kle kle kle, jakby kto ciągnik odpalił. 3.0 TDI.. mocno psuło to całokształt

Opublikowano

Zmieniłbyś zdanie jakbyś miał benzyniaka, który w mieszanej trasie wciąga 12-14 L a obciążony z przyczepką 15-16.

Opublikowano

który passat 1.9 tdi palił 5.5 litra? przed czy polift? mój były b5 fl średnio 7/100 km bez problemu wciągał przy czym mam prawie takie same spalanie w e60 3.0d a tutaj litr i 2 cylindry więcej....

Opublikowano (edytowane)

Szef ma bmw x6 3.0 286 km diesel i mniej nie zejdzie niz 9l buda ciezka 2t ponad ale jedziesz 200km/h 14litrow ale nie meczysz auta tyle ze do Niemiec 100l ropy malo jechac 1000km ...cos za coś 

A jest jeszcze peugeot partner 1'6 75km hdi to 3.5 l ropy spali ale tym to 90 jechac to ekonomia nie wiecej 

Edytowane przez mf362
Opublikowano
52 minuty temu, mf362 napisał:

jeszcze peugeot partner 1'6 75km hdi to 3.5 l ropy spali ale tym to 90 jechac to ekonomia nie wiecej 

Słyszałeś czy sam sprawdzałeś??? Bo do niedawna mieliśmy w robocie same partnery, i żaden tyle nie palił

Opublikowano
3 godziny temu, bratrolnika napisał:

Słyszałeś czy sam sprawdzałeś??? Bo do niedawna mieliśmy w robocie same partnery, i żaden tyle nie palił

Słyszałem od niego ja akurat tym partnerem nie robilem dluzszych tras to nie wiem ale to pewnie mulenie aby taki wynik uzyskac chyba ze jak emeryt 

A jakie silniki u was?

Opublikowano
19 godzin temu, bratrolnika napisał:

Coraz cięższe auta, silniki co raz mocniejsze a budy co raz cięższe

Jeszcze nie dawno temu miałem auto miejskie i kompakta z identycznymi silnikami, 150kg różnicy w masie robiło bardzo dużo

Piszesz z doświadczenia czy z tego co w ogłoszeniach piszą??? Poniżej 5l/100 to może by polo w trasie spaliło, golf już nie da rady, z rodziną 2+2 i bagażami przy prędkościach trochę szybszych niż norma wyszło mu z wycieczki 1000km spalanie 5,3l/100

Jak fergusony przy lekkiej robocie

4 godziny temu, johniy861 napisał:

który passat 1.9 tdi palił 5.5 litra? przed czy polift? mój były b5 fl średnio 7/100 km bez problemu wciągał przy czym mam prawie takie same spalanie w e60 3.0d a tutaj litr i 2 cylindry więcej....

Tyle palił b5 pzedlift z silnikiem 115 KM na pompowtryskach. To była najbardziej ekonomiczna wersja silnika 1,9 PD a za razem mało co ustępowała osiągami wersji 130 KM. Sedan nie był jeszcze aż tak ciężki miał koła 15 na dość wąskich jak na dzisiejsze czasy oponach 195/62/15, które nawet już w dzisiejszych autach typu c 3 czy polo ciężko spotkać.  Do tego silnik był ustawiony pod normę euro 2. Gdzie wyższe normy NOx pozwalały na spalanie uboższej mieszanki a to nie wymuszało zastosowaniu dpf. Oczywiście spalanie z doświadczenia podje a nie z ogłoszeń. Trasa dość dynamiczna jazda. Oczywiście 200 potrafił wyciągnąć. Z ciekawostek pasek miał chłodnicę paliwa oraz system jego podgrzewania przy filtrze paliwa. Czego np w wchodzących na rynek zarz potem a4 b5 wersja 130 KM a nawet w paskach o tych mocach nie było.

Opublikowano
43 minuty temu, mf362 napisał:

Słyszałem od niego ja akurat tym partnerem nie robilem dluzszych tras to nie wiem ale to pewnie mulenie aby taki wynik uzyskac chyba ze jak emeryt 

A jakie silniki u was?

i takich z reguły się wyprzedza , bo nie wiadomo czy jeszcze jadą czy już będą hamować

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Z ciekawostek pasek miał chłodnicę paliwa

Chyba wszystkie TDI PD miały chłodnice paliwa, Golf IV na pewno ma, w Polo 9N też miałem

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano
5 godzin temu, mf362 napisał:

A jest jeszcze peugeot partner 1'6 75km hdi to 3.5 l ropy spali ale tym to 90 jechac to ekonomia nie wiecej

Przy prędkościach 60-80km/h to realne spalanie, pierwsze TDI-ki 110koni nawet w autach typu toledo octavia też schodziły do tej wartości przy delikatnej jeździe.... Ale to trzeba być hardkorem.... Za kawalerki kumpel w trasie golfem 2 1.8 90koni schodził do 6 litrów LPG - na moich oczach wielokrotnie tankowane do pełna po przejechaniu x km... 

Opublikowano (edytowane)

A panowie może orientuje się się w mniejszych modelach, bo tak sobie ze swoją gadam i dochodzę do wniosku, że może jednak jej kupimy jakieś paroletnie małe auto, a ja wtedy sobie za do 20tysi już co się będzie podobać. No i tak patrzymy, żeby coś z normalną benzyna. Normalna, tzn żeby miało auto cały silnik, nie pół. No i tak chciałbym jej kupić coś >2015, benzyna chociaż te 1.2, w hatchback'u. Teraz jeździ ceedem 1.4, 2008. Jak patrzę to corsa/i20/Rio. Faworytem z wyglądu jest rio. Ktoś ma.doswiadczenianz którymś modelami? Coś warto dorzucić do zestawienia? 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
9 minut temu, bratrolnika napisał:

Citroen C3 druga generacja, był plan na takiego z 2016r. Z 1.6hdi całkiem pochlebne opinie wyczytałem. 

Za jakie pieniądze szukasz tego auta???

Najlepiej do 40tysi. W ostateczności do jej lekkiego naciągniecia. Wolałbym benzynę