Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niepotrzebnie ten deszcz w nocy padał, bo siedlce, weekend mozna powiedziec ze nas wszystko jakims cudem omineło i tylko kilka kropel spadło, ale dzis caly dzien majaczy, jutro zimnica, a od srody znow przeltone. Normalnie ja pier*****

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

niepotrzebnie ten deszcz w nocy padał, bo siedlce, weekend mozna powiedziec ze nas wszystko jakims cudem omineło i tylko kilka kropel spadło, ale dzis caly dzien majaczy, jutro zimnica, a od srody znow przeltone. Normalnie ja pier*****

Gdybyś   zaznał suszy  to  byś  nie  pisał  ,,niepotrzebnie ten deszcz w nocy padał,,,  Mnie  bardziej  martwią  zapowiadane  przymrozki  deszcz w końcu  przestanie padać  a  bez  deszczu  niema  życia.

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

w 2015 byla u nas susza, z plonami szału nie bylo to fakt, ale dało sie wszystko zrobić, a tak nic się nie da, nawoz to jeszcze rekami rozwaliłem po dołach, odchoruje to, ale trudno, ale opryski jak zrobić ? Kto Ci pozniej kupi ziarno z przytulią i innym zielskiem ?

Opublikowano

Gdybyś   zaznał suszy  to  byś  nie  pisał  ,,niepotrzebnie ten deszcz w nocy padał,,,  Mnie  bardziej  martwią  zapowiadane  przymrozki  deszcz w końcu  przestanie padać  a  bez  deszczu  niema  życia.

bez różnicy czy wyschnie czy zgnije czy wcale nie zasiejesz czy zasadzisz i tak g... z tego
Opublikowano

Deszcz deszczem pada wszędzie co  uniemożliwia wykonanie zabiegów w odpowiednim czasie. Ale co jeśli np w rzepaku wszystko zostanie wykonane na czas a przyjdą przymrozki i zetnie wszystko. U mnie rzepaki kwitną na całego prawie. Jeżeli dziś będzie przymrozek to najlepsze kwiaty nie wykształcą łuszczyn i wszystko pójdzie w pi***du.

Opublikowano

Witam ja dziwię się tym co mówią że deszczu nigdy nie za dużo,to mam rozumieć że teraz zabiegi ochrony poopóźniane ,koleiny w polu na pół metra i jeszcze niech dowali kombajny będą się topić i nic tylko cieszyć się deszczem.

Opublikowano

Jedno jest pewne będzie dobra cena na zboże i rzepak komu obrodzi zapełni kieszenie gotówką :P 

Deszcz deszczem pada wszędzie co  uniemożliwia wykonanie zabiegów w odpowiednim czasie. Ale co jeśli np w rzepaku wszystko zostanie wykonane na czas a przyjdą przymrozki i zetnie wszystko. U mnie rzepaki kwitną na całego prawie. Jeżeli dziś będzie przymrozek to najlepsze kwiaty nie wykształcą łuszczyn i wszystko pójdzie w pi***du.

Wszystko nie zmarzie rzepak kompensuje plon nabocznych rozgałęzieniach ja nawet przed przymrozkiem nie ubezpieczam bo nie widzę sensu

Opublikowano

Wczorajszy i dzisiejszy dzień kolejne 6mm. To daje już 35mm od pierwszego. Jest dobrze, chociaż pogoda bardzo utrudnia pracę i ochronę na polach ale lepsze to niż czwarty rok suszy.

Gość marekfarmer
Opublikowano

w 2015 byla u nas susza, z plonami szału nie bylo to fakt, ale dało sie wszystko zrobić, a tak nic się nie da, nawoz to jeszcze rekami rozwaliłem po dołach, odchoruje to, ale trudno, ale opryski jak zrobić ? Kto Ci pozniej kupi ziarno z przytulią i innym zielskiem ?

Wole  zebrać  5t zboża  z zielskiem  jak  1t spalonego  pośladu.  Ja  myślę że  jakaś  przerwa  będzie  na  opryski  co prawda  ozimny  mam odchwaszczone  i  zabezpieczone T1. Teraz  tylko  jare  na chwasty  i  T1

Opublikowano

Jedno jest pewne będzie dobra cena na zboże i rzepak komu obrodzi zapełni kieszenie gotówką :P

Wszystko nie zmarzie rzepak kompensuje plon nabocznych rozgałęzieniach ja nawet przed przymrozkiem nie ubezpieczam bo nie widzę sensu

Lokalne problemy nie stanowi o cenie skupy ,tylko rynki spekulacyjne. 

Może się okazać ze  import będzie bardziej opłacalny niż podniesienie cen skupu.

Z resztą jak mawiał klasyk co ma być to bezdie.

Opublikowano

Wczorajszy i dzisiejszy dzień kolejne 6mm. To daje już 35mm od pierwszego. Jest dobrze, chociaż pogoda bardzo utrudnia pracę i ochronę na polach ale lepsze to niż czwarty rok suszy.

Ja już wolę susze, niż taki mokry jak ten w podlaskim. 

Opublikowano

Oleśnica/ Namysłów codziennie po 2-3 mm, robotę utrudnia na maksa, żyto na kiszonkę skoszone, bo prognozy na 2-3 dni były bez deszczu, synoptycy już zmienili zdanie i jednak prognozują cały tydzień opadów. Tyle co zjechałem z kosiara zaczęło padać...

Opublikowano

Oj kolego u Ciebie chyba nigdy suszy nie było.nie wiesz co piszesz.

Skoro raps nie chciał powschodzić, kukurydza po 6t, krowiarze problemy z trawą, podczas orki na ścieżkach śruby zrywało to chyba wystarczająca susza, ale ozime sypało jakoś. 

Teraz 2ha rapsu wymokło i dalej mokro buty się chowają, część ozimych na straty bo jeszcze nie dostało N1, jare pod wodą po wczorajszej zlewie, a ścieżki tak zryte na chama że wszystko pod głębosz. T1 w pszenżytach czeka, a zaraz faza na T2. 

Jak to mówią jak nie kijem to pałką, ale wolę suche lata. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v