Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"wszystko fajnie tylko kur.. te raty" :D   Ale bez kitu, powinny być już żniwa w pełni, później się skumuluje wszystko i oo, dobrze że kawałek jęczmienia ozimego miałem to obornik rozwieziony, o dziwo nawet umyłem od razu rozrzutnik,  przy talerzowałem i jeszcze planuje poczyścić sobie rowy melioracyjne na spokojnie, dokładnie cyklopem :D 

pogoda masakryczna, kolejny front burzowy zza odry ciągnie...

Opublikowano

Kolego - tak zapytam - Skąd Ty kasę bierzesz ? Bo tak już trochę kilku tu "znam" i tak zauważyłem , że guzik robisz , mało co sprzedajesz , nigdzie nie dorabiasz , a w miarę dobrze żyjesz . Pytam , bo też bym tak chciał . B)

W totka szóstkę trafił :D
Opublikowano (edytowane)

Aaa . Nie wiesz jakie numery ?Bo i Ja bym se skreślił :huh: :rolleyes: :rolleyes: .

Dobra . Wycofuję się z pytania . Szanuję Rolnika jako porządnego człowieka i gospodarza .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

No a co mam robić. Robię u siebie i robię co chcę. A że nie ma co robić to nic nie robię. Drzewo na zimę narąbane, podwórko skoszone to czekam na żniwa. Ale na poniedzieli deszcze nadają to jeszcze poczekam.

Jak 500+dostał to po co ma robić.

Co on kiedyś sprzedawał.

Opublikowano

Wczoraj padał deszcz kilka godzin , spadło 12 mm , przestało padać około 9 rano , około 18 kosilem rzepak to miał 10.2% wilgotności , w nocy rosa i dopiero koło 12 godziny dzisiaj zacząłem to pierwszy miał 9% a jak konczylem koło 20.00 to mial 7% rzepak bardzo szybko schnie jak jest juz dojrzaly

Opublikowano

Nie , no świnki kiedyś sprzedawał . Sie pewno bogato ożenił , a to już połowa sukcesu  ;)  . Dobra nie wnikajmy .

Opublikowano

Ot się czepiaja ;-)jak się umie kasa rządzić,to i spokojnie życie prowadzi.nie ma co zazdrościć tylko brać przykład :-)
U mnie dziś 30 st w cieniu rano mgła .a teraz burza się zbliża

Gość marekfarmer
Opublikowano

Praktycznie  co  drugi dzień  deszcz :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Okolice Bydgoszczy zaczęło padać o 1 w nocy, o godzinie 6 było 20litrow, o godzinie 8 deszczomierz był prawie pełen wylałem wodę postawiłem ponownie i łacza suma odpadów do teraz to już 70litrów jeszcze jak żyje tyle deszczu w tak krótkim czasie nie spadło.. No ale kukurydza się cieszy po takim wodnym dopalaczu :D

Gość marekfarmer
Opublikowano

Zanim zboża  i  rzepaki  zaczną porastać  to  miesiąc musi  minąć   jak  wszystko  zielone  to jak ma porastać  rzepak prawie 2 tygodnie temu   pryskany  glifo  a jeszcze  zielone  łuszczyny  się  trafiają.  Zboża  to  samo  zielonawe  pierwszy  raz  od kilku  lat  taka sytuacja.  od kilku  lat  o tej porze byłem na półmetku żniw  a teraz  nic.  Ale  lepiej  taka  pogoda  jak  susza  i   pusto  na polach  przynajmniej  się  spichlerze  napełni  :D

Opublikowano (edytowane)

Ładna pogoda była i nie zebrałem na sianokiszonkę, zostawiłem na siano dla cielaków... Nie wiem co mi odbiło :D

Wczoraj zdążyłem nakosić zbiornik pszenżyta bo nie ma czym paś. Wieczorem była burza i dziś znów się zbiera

Edytowane przez lukaszwlkp
Opublikowano

Wczoraj padał deszcz kilka godzin , spadło 12 mm , przestało padać około 9 rano , około 18 kosilem rzepak to miał 10.2% wilgotności , w nocy rosa i dopiero koło 12 godziny dzisiaj zacząłem to pierwszy miał 9% a jak konczylem koło 20.00 to mial 7% rzepak bardzo szybko schnie jak jest juz dojrzaly

desykowany?

Opublikowano

zach polski ostro grzmi leje

pisz chociaż jaki powiat.

Wczoraj Zielona Góra zalana a u mnie (10 km odległość w linii prostej) 6mm. Dzisiaj szły spore opady ale 20 km wcześniej się rozeszły na pół. I nic nie spadło :(

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v