Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Gość marekfarmer
Opublikowano

Wieje  jak by  się wściekło  i do  tego  drobny  deszcz  i zimno  straszne

Opublikowano

nie chcę Cie straszyć ale niezła nawałnica kieruje sie w twoją stronę

Nie było tak źle, nadejszła wielka chmura parę listki z drzew zdmuchło, daleko pohuczało, i poszło na miasto, parę minut popadało na 8.5 l. Bliżej Białej podobno drzewa powywalało i w Białej w parku. Niebiosa mają mnie w opiece. Bóg zapłać.
Opublikowano

Okolice świecia n.W na tą chwile 38 L/m2 w ciągu ostatniej doby a od początku czerwca 40 L . To więcej jak od poczatku roku do końca maja. 

Okolice świecia n.W na tą chwile 38 L/m2 w ciągu ostatniej doby a od początku czerwca 40 L . To więcej jak od poczatku roku do końca maja. 

Opublikowano (edytowane)

Oj dawno tak nie padało w nocy przez 2,5 godziny 30mm ,przed południem przez godzine 23 mm i do wieczora 5 mm, razem58 mm i nie mówcie że to zbożom nie pomoże, nawet tym przypalonym,te ziarna co są w kłosie ,nawet małym, będa dorodne

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Dzisiaj w sumie spadło ok 44l :D na moją okolice to anomalia bo dawno tyle nie napadało. W jeden dzień spadło więcej niż maj i kwiecień razem wzięte B)  Teraz wieje aż wierzbę ukręciło ale chyba delikatnie ustaje. W sumie w czerwcu spadło 56l i to w dwa dni, chociaż to i tak kropa ale są miejsca gdzie jest gorzej także niema co narzekać.

Opublikowano

Oj dawno tak nie padało w nocy przez 2,5 godziny 30mm ,przed południem przez godzine 23 mm i do wieczora 5 mm, razem58 mm i nie mówcie że to zbożom nie pomoże, nawet tym przypalonym,te ziarna co są w kłosie ,nawet małym, będa dorodne

Guzik pomoże jak roślina już sucha to nie ma transportu do kłosa jedynie nowe pędy wybije i na żniwa będzie zielone do desykacji nie ma co się łudzić

Opublikowano

W samym kujawsko  pomorskim  są duże rozbieżności w ilości opadów. Np powiat Żnin, Gmina Gąsawa z nocy i za dnia 21 mm, Gmina Rogowo 38 mm, Juncewo niedaleko Damasławka 35 mm. Ilości cały czas się zmieniają bo przechodzą chmury z opadami. Generalnie czerwiec na ten moment to najbardziej obfity w opady miesiąc od początku roku. Deszcz moim zdaniem z 2-3 tygodnie za późno ale lepsze to niż nic. Chwała za to Panu!!

Opublikowano

ok. godz. 15 konkretna wichura + obfity deszcz i troche gradu, jeszcze teraz w dołkach woda stoi , qq pochyliło a zboża pokręciło, sąsiadowi widze przez okno jęczmień jary  położyło częściowo, aż boje się jechać na swoje pszenżyto co tam porobiło

teraz pogodnie i mały wiaterek 

Opublikowano

Wichura cały dzień, 31 st. C, jedna 5-cio minutowa burza gradowa dająca 1mm opadu.  To już łącznie 5mm w czerwcu - 2+2+1 czyli dla roślin okrągłe zero. Pewnie na żniwa deszcze nadejdą.

Opublikowano

Nie wiem jak te rośliny u was żyją, z tego co wypisują niektórzy to przecież gorzej niż w zeszłym kosmicznie suchym roku! U mnie też na gorszych glebach powypalało bo praktycznie cały maj nie padało, spadło 13 litrów 3 maja oraz 12 litrów 31 maja. Suma 25 mm strasznie niska, jeden taki deszcz 10 litrów żeby spadł w połowie maja to coś by było na piachach nie najgorzej, a padało wszędzie w koło tylko nie u mnie. Na czerwiec nie mam prawa narzekać, po tym co tutaj widzę suma na razie 32 litry i co najważniejsze praktycznie zero ulewy, każdy deszcz nawet dzisiejsze 8 litrów było w miarę normalne, że tak powiem chociaż w koło spadło więcej tego deszczu. Ważne, że ten wiatr słabnie pszenica arkadia stoi pięknie, burak trochę podratowało, a rzepak to już chyba da sobie radę jakoś.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v