Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wieczora do rana równe 30. Tyle deszczu jednorazowo nie bylo u mnie od marca. A tak na marginesie zapytam, jak te Wasze deszczomierze z wiadra, garnka, itp. są wyskalowane?

Opublikowano

35 litrów przez dwa dni, to tegoroczny rekord. Pierwszy opad po którym coś tej ziemi przemiękło. Do tego jest jeszcze w miarę chłodno i z miejsca nie paruje. 

Opublikowano

grad był? 

u mnie pomidory trochę liście uszkodzone ale deszcz był zlewny i niektóre porozrywało.

Część pszenicy też leży po gradzie na ziemi...

Oby nie było powtórki z tego.

U nas nie było. Mogło by się wypogodzić bo groch poczarniał.

Opublikowano

W TV mówi ze na Podlasiu dachy pozrywalo.

Takie dachy.

Do 11 lipca susza, spadło w ciągu godziny 36mms, wczoraj 10 dziś kolejne 10 jutro tez nadają 10 czyli tyle co przez cały rok

Opublikowano

Kukurydza się cieszy, zboża jare również, kłosy będą pękate, trawa odrasta w oczach :)

Kuku  tak  a  przy tej pogodzie  [  kilka dni  jak teraz  bez  słońca  b. ciepło  ]  i kłosy będą   pękate ....  zaraz  zacznie w  kłosach   rosnąć. 

Opublikowano

Od wieczora do rana równe 30. Tyle deszczu jednorazowo nie bylo u mnie od marca. A tak na marginesie zapytam, jak te Wasze deszczomierze z wiadra, garnka, itp. są wyskalowane?

Ja mam deszczomierz z butelki i lejka, za skalę służy linijka. A jak to wyskalować? Wpisz po prostu w Google, jak zrobić deszczomierz i będziesz wiedział, na pierwszej lepszej stronie będzie opisane. Nie chce mi się pisać, bo aktualnie nie mam dostępu do kompa i pisze z tel. Tam znajdziesz wszystkie niezbędne informacje potrzebne do zrobienia takiego "przyrządu".

Aktualnie parno i pochmurno. Po porannym opadzie miejscami stoi woda, zjawisko niespotykane u mnie od jesieni z przed 2-óch lat.

Opublikowano

@Rolnik - akurat takowy posiadam, tylko pytałem z czystej ciekawości na ile miarodajne są takie deszczomierze z garnka, albo z butelki po mózgojebie.. Dodam, ze mój właśnie polski !
(z germańskim pochodzeniem, bo od TAP) :D

Opublikowano

jutro chyba większość bedzie zadowolona z deszczu bo ma padać wszędzie.... no może prawie wszędzie :D

Ja nie będę zadowolony, on do niczego narazie nie potrzebny, niedługo kosić trzeba a jak na dołach stanie woda to i na zgórek się nie dojedzie. Deszcz precz odemnie.
Opublikowano

Kuku  tak  a  przy tej pogodzie  [  kilka dni  jak teraz  bez  słońca  b. ciepło  ]  i kłosy będą   pękate ....  zaraz  zacznie w  kłosach   rosną

U nas jeszcze mleczko w ziarnach więc na plus deszcz

Opublikowano

Żniwa już za chwile się zaczną a tu pogoda coraz gorsza i deszcz . Narazie jęczmienie ozime przed deszczami skoszone a co będzie z rzepakiem to niewiadomo jak to się uda zebrać i potem zboża  . Coś czuje że z tymi żniwami będzie troche problem na górnym śląsku . A ziarko w zbożu jeszcze miękawe . 

Opublikowano

18 zł i orginalny profesionalny POLSKI deszczomierz w sklepie rolniczo-ogrodniczym. To się nie oplaci kombinować. Dziś na szczęście nic nie padało.a po co jak taniej mozno zrobić samemu

Opublikowano

No u mnie tez coś nadają i niech pada puki co, to trochę się przeciągnie może później będzie lepsza pogoda na żniwa a zboża nie będzie tragedii no chyba że wciąż będzie tak psioczyć.

Opublikowano

U mnie miejscami owies powaliło, trochę się podniósł zielony, ale puszcza pędy do góry z łodygi. Pierwszy raz coś takiego widze, żniwa będą ciekawe... Ale niech pada qq trawy i ziemniaki najważniejsze, zboża mało mam ;)

Opublikowano

18 zł i orginalny profesionalny POLSKI deszczomierz w sklepie rolniczo-ogrodniczym. To się nie oplaci kombinować. Dziś na szczęście nic nie padało.

Kulturalny POLSKI z POLSKIEJ firmy dostałem za free-no prawie zostawiam w tej firmie rocznie ładne tysiące ;)

Dziś zbierałem drugi pokos i jak dojedwabiło to nie mogłem ujechać z prasą po łące bo ciągnik sie grzebał w ciągu godzinki 25l

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v