Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez ostatnie trzy dni słońce takie że już pierwszą opaleniznę złapałem pracując przy opale na następną zimę :) Śniegu nie dużo i chyba się nie topi tylko paruje od razu bo mokro nie jest zupełnie

Opublikowano

Wiosna już jest opóźniona ale myślę że jeśli w końcu przyjdzie to temperaturą nadrobi ;)

Długoterminowe prognozy trzeba traktować z przymrużeniem oka. Raz spotkałem się z tym, że miało być -17 (za 16 dni) a okazało się że było -1

Opublikowano

Nie patrzcie na te prognozy długoterminowe bo one są nic nie warte. W zasadzie nie wiem po co je robią. Przy takim układzie wyżów i niżów to oni nawet na 3 dni do przodu nie potrafią przewidzieć pogody. W niedzieli mówili na środę ocieplenie i opady a dziś czwartek i jeszcze słońce świeci może coś po południu się zmieni. Jedynie jest trochę cieplej wczoraj w dzień już ze 3 stopnie było i śnieg się ładnie topił w cieniu. :)

Opublikowano

A ja się z tobą nie zgadzam na początku marca przepowiadali powrót ostrej śnieżnej zimy i po kilkunastu dniach przyszła i jest , ludzie też niekturzy nie wierzyli i wyjechali w pole nawozy słyszałem że już owies zasiali ale dla mnie to było bez sensu ładować nawóz w pole na zamarzniętą ziemie i leży sobie pod śniegiem dla jednych już stracone pieniądze dla innych zadowolenie że jak przyjdzie ocieplenie w połowie kwietnia to od razu zadziała ,na razie co oglądam prognozę na pogodnie.pl lekko w święta ociepli się tylko potem znowu na minusie terminy agrotechniczne siewu są ale nic się nie zrobi stracimy na plonach w żniwa ale klęski nie będzie w Polsce w zeszłym roku wymarzło połowę Polski i zboża nie brakuję kilka lat temu powodzie tyś hektarów zalane zboża pełno i teraz nawet jak zasiejemy w maju zboża nie zabraknie taką mamy globalizację

Opublikowano

Taka polaka natura że trzeba biadolić czy deszcz pada, czy słońce świeci to zawsze kiepsko. Trzeba się cieszyć że nie ma wulkanów, trzęsień ziemi i różnych plag egipskich, a nie płakać że o tydzień wiosna się spóźniła to już koniec świata.

Opublikowano

A najczęściej jest tak że im mamy więcej tym więcej chcemy i więcej narzekamy - choć też nie chcę generalizować. Wrzucić na luz. Dziadkowie wojny przetrzymali i dali radę to i my damy radę.

Opublikowano

No niektórzy tak mają jak pisze @pawelol111 im bogatsi tym bardziej im mało i oglądają się na innych jak to np. sąsiadowi jest dobrze.

Ja tam nie narzekam jedynie trochę znudziła mnie ta zima że aż się nie chce z domu wyjść. A co do zbiorów to ile się zbierze tyle będzie i mimo tej przeciągającej się zimy mogą być jeszcze rekordowe zbiory jak i klęska nieurodzaju wszystko zależy tylko od dalszego przebiegu pogody. :) Rok temu 30 kwietnia sialiśmy resztę owsa i tragedii nie było we żniwa ale opady dopisały i ciepły początek maja.

Opublikowano (edytowane)

Będzie dobrze.Tak tylko się zastanawiam kiedy będzie siał mój sąsiad,bo w ,,normalnym,,roku to sieje koniec maja a ozime w grudniu.

Edytowane przez akowicz111
Opublikowano (edytowane)

PawelWlkp - wręcz odwrotnie,koszta zredukowane do minimum.Orka,siew(agregat własnego pomysłu),czasami oprysk na chwasty,żniwa.A takiego jak Twój też mam ,jak na 5 klasie nie zrobi pyłu lub ciągnik widać w kurzu to nie wjeżdza siać.

Edytowane przez akowicz111
Opublikowano

Ja to myślę że to dilerzy traktorów zmówili się z pogodą by ta przeciągneła się o miesiąc żeby pokończyły się gwarancje przed wyjściem w pole. -7 i słonko na bezchmurmym niebie, tylko wiatr dmie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v