Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

zapowiada się ciekawa wiosna dziś czytałem artykuł w którym jest napisane iż klimat będzie się stopniowo zmieniał. W latach 80 największe mrozy były w grudniu lata 90 w styczniu początek 2000 r już w lutym. A jesteśmy już 13 lat po roku 2000 i mamy mrozy w marcu :( wkrótce będą 3 pory roku Zima , Lato kończące się w październiku i krótką jesień do grudnia

Edytowane przez 90daniel
Opublikowano

Patrzę na tygodniową i po świętach wcale nie widać znacznego ocieplenia. Przymrozki nocne wegetacja nie ruszy jeszcze z 2 tyg, a jare to posiejemy po 20 kwietnia, co na pszenice jest już bardzo późno.

Już mnie to wszystko zaczyna poważnie wk....!!!

A ja dla swojego regionu ( Łuków ) widziałem 21 stopni w środę po Wielkanocy . Dodatkowo ma wiać wiatr , który dosuszy glebę i tragedii może nie będzie :)

Gość marekfarmer
Opublikowano

Rano -8 słonce grzeje ale wedle prognozy to coś ok 10 będziemy siać zboże tak późno jeszcze nie zaczynałem siać zboża jarego zawsze w Marcu się zaczynało

Opublikowano

I w agrobiznesie mówili o redukcji plonu, haha znowu będzie udany rok, a nie przewalanie po kosztach i wypalanie ropy na transport z pola i na pole., a tak zawiezie się w zbiorniku do domu i czysta kaska zostanie.

Opublikowano

jakoś dziwnie to liczysz. Chyba lepiej sprzedać 6t po 800zł niż 3t po 1000zł. Nakład dajesz na 6t a pogoda nie dopisze i ledwo 3t zbierzesz. Chyba że liczysz że wszystkich wkoło dotkną klęski a ty zbierzesz normalnie.

Opublikowano

A ja wolę jednak 3-4 tony po 800-1000zł, od 6-8t po 400-500zł (bywały takie ceny). Dlaczego? Potas, fosfor i inne wniesione składniki pokarmowe zostają w glebie dla kolejnej uprawy. Oczywiście najlepiej, jeżeli plonu będzie jak najwięcej przy jak najbardziej korzystnej cenie, ale ktoś musi stracić, abyś ty mógł zyskać.

Opublikowano

Co wy gadacie o sianiu ziemia twardza jak skała co noc mróz około -10 stopni trzeba czekać i liczyć że zboże nie będzie drogie bo pewnie i tak już niszczonym przez los świniarzom zabraknie własnego zboża a ci co sprzedają będą się nam śmiać w twarz...

Opublikowano

U mnie teraz na plusie minimalnie bo plus 1, wieczorem - 7/8 , ale już każdy tej zimy ma dość ile można :/ Dzisiaj robię na etacie i wyciągam ludzi a to pana z chlebem a to ciężarówkę z mlekiem bo jednemu rolnikowi nie chciało się drogi odśnieżyć i zsunął się na pole ... o dziwo przyjechało go wyciągnąć dwóch sąsiadów jeden zetorem 7245 drugi mfem 255 i ja zetorem 8145 ... Oni nie byli potrzebni :D ustawiłem się na polu i sam go wytaszczyłem :D

Opublikowano

Oglądałem dzisiaj pszenice i muszę powiedzieć ze na jednym polu przy zabudowaniach gdzie nie było śniegu albo było 2cm pszenica odmiana Kerubino wymarzła tak jak w zeszłym roku,ostatnie nocne przymrozki do -21 musiały ją załatwić na reszcie wszystkich pól (Kerubino,Arktis) śniegu do oporu tak ze 30cm i tam elegancko zieloniutka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v