Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cały dzień coś padało - raz mocniej, raz słabiej - w sumie 9mm. 

Na 30-31 marzec w prognozie pojawiają się  temp. ujemne do -4. 

Opublikowano (edytowane)

Cały dzień bardzo mocny wiatr i strasznie zimno .OK 14 popadywała mżawka do17.Zostało mi do zasiania 2 hektary i tylko kukurydza czeka .Co ciekawe na glinach same górki są nie możliwie mokre samo błoto .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

U nas nawet opcji nie ma żeby z czymkolwiek wjechać na pola i łąki... Mokro jak diabli. Pogoda do bani totalnie, jak nie pada to wieje... Dzisiaj z rannego 12nastu stopni temperatura spadła do 6ciu stopni gdzieś koło godziny 15nastej... Ciekawe jak dalej będzie z tą pogodą.

Opublikowano (edytowane)

Pszezyto zaczyna kly pyszczac w ziemi hektar owsa juz tez zasiany a reszta czeka bo bloto w polu. Sasiad czekal az obsechnie z pierwsza dawka na rzepak to se jeszcze poczeka

Edytowane przez robi57362
Opublikowano

W pola da się wjechać ale co z tego jak zimno dzisiaj o 6 rano było 0*gdzie ten weekend ciepły co tak zapowiadali :(

Opublikowano

wczoraj wiało przeraźliwie udało mi się zasiać jeden kawałek jęczmienia a dziś przymrozek ale chociaż tak nie wieje  

Opublikowano

Może Panie Panowie po prostu powrócić do tego jak robili nasi rodzice czy dziadkowie ,wychodzili w pole nie wcześniej jak w kwietniu było ciepło pola wyschnięte zasiali i żniwa były w tym samym terminie co teraz , teraz najchętniej siali by w styczniu ,nawozów sypali 1 tonę na ha aby było min 8 ton i psiocza potem że ceny zboża marne a koszty produkcji ogromne , sam wiem że teraz inne czasy ale czy nie było by pięknie jak kiedyś

Opublikowano

mocnyfend-ja proponuje wrocic do czasow nie tak odleglych -gdy ludzie w polsce umierali z glodu, troche ponad 100 lat temu to bylo[nie wliczam wojny, bo to inna opowiesc], to byly wspaniale czasy wedlug ciebie ??? tone zbierali z ha i wystarczylo, jedli wodzianke, zbierali szczaw i mirabelki, a moj dziadek za jedzenie u mlynarza pracowal-wspaniale czasy, az chce sie do nich wrocic :rolleyes:  :rolleyes:  :rolleyes: .

przypominasz mi moich sasiadow-oni do teraz sie dziwia ze w lutym sieje nawoz ,zboze i sadze ziemniaki, ze wiecej jezdze z opryskiwaczem i rozsiewaczem niz z plugiem :D , a potem sie pytaja w zniwa co tak z przyczepa kursuje.

u mnie przerwa w robocie od ubieglej soboty, mokro ale jutro pewnie powrot w pole-jeczmien trzeba siac , wczoraj gosciu sial nawoz na zimowa orke i troche na kola sie bralo.

Opublikowano (edytowane)

No chyba żartujesz....ja szybciej niż w kwietniu....nie mam zamiaru zaczynać ^^ taplać się w błocie

Dziś pięknie, słoneczko świeci, 14 st. C teraz.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

jacus a że ty siejesz pryskasz w lutym  to znaczy że masz wszystkiego więcej, jesz  obiady 3 razy dziennie 2 łyżkami a inny zaczyna w kwietniu bieda aż piszczy i jak je to tylko łyżeczką ,tutaj nie chodzi aby się kłócić ,myślę że już takich rolników nie ma co sieją dla 3 ton ale szarpanie się w błocie to też bez sensu byle wyjechać w lutym ,sąsiad wyjechał dwa dni temu ,ma ok 100 szt bydła i nie można o nim powiedzieć że partacz , sieje nawozy i uprawia pole ,piękna pogoda słonce świeci ,ciągniki mają lekko i prawdopodobnie że wschody będą razem z moimi co tylko ziarno leżało w zimnej mokrej ziemi

Opublikowano

a ja to i mogę zbierać i po 3 tony z ha i tak wolę żyć skromnie w domu mam ciepło ,jedzenia dość, choć się nie przelewa ale na wszystko w granicach rozsądku mnie stać ale się nie zapracowuję i się nie martwię

Opublikowano

Może Panie Panowie po prostu powrócić do tego jak robili nasi rodzice czy dziadkowie ,wychodzili w pole nie wcześniej jak w kwietniu było ciepło pola wyschnięte zasiali i żniwa były w tym samym terminie co teraz , teraz najchętniej siali by w styczniu ,nawozów sypali 1 tonę na ha aby było min 8 ton i psiocza potem że ceny zboża marne a koszty produkcji ogromne , sam wiem że teraz inne czasy ale czy nie było by pięknie jak kiedyś

Tylko, że nasi rodzice i dziadkowie nie wiedzieli co to znaczy susza. Jakbym miał pewność, że będzie wilgoci pod dostatkiem to może i bym mniej się przejmował opóźnionym siewem. 

Opublikowano

Na południu dziś 17 w najcieplejszym momencie dnia i bezchmurnie. Żałuję źe wiosną nie mam nic do siania, bo warunki idealne.. Ale oziminy u nas są pewniejsze w plonowaniu. Zresztą w okolicy sporadycznie ktoś sieje jęczmień na wiosnę, jedynie wielkie gosp. sieją kukurydzę. Owsa, mieszanek, łubinów i tego typu dziadostwa sie nie uprawia :)

Opublikowano

Tydzień temu panikowałeś że do kwietnia wolne, bo wszędzie woda stoi...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v