Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Jak pomóc sadom?

Opublikowano

U mnie przed chwila ładnie popadalo i zdążyłem zebrać kamienie z jednego pola. Wiosną mokra w moich stronach. Dopiero co w sobotę udało mi się zasiac jeczmień. Powoli ruszają siewy buraków. Kolega zaczął aż się zdziwiłem ze tak szybko sial ale naszczescie zdążył. Nawet pryskajac robią się koleiny. Znajomy pryskal przedwczoraj to poryl pole. Jeden znajomy pryskal na rzepak to zakopaly się tak ze osie ciągnika i opryskiwacze się zawiesiła a sprzęt konkretny. Dziwny rok. A ostatnio czytałem że ponownie mają być rekordowe temperatury.Powoli trzeba się szykować do kukurydzy. Myślę zasiac przed świętami.

Gość marekfarmer
Opublikowano

dzisiaj trochę po padało 3l narazie

Opublikowano

Przed godziną przeszła mała burza i pada niewielki deszcz choć przydałby się większy bo już siewy zakończone :)

Opublikowano

Na razie 5 mm super spokojnego deszczu i ciągle coś o blachę bębni, więc do rana trochę uleci. Groch i jęczmień już w większości na wierzchu, to teraz powinny powera dostać :P

Opublikowano

dziś skończyłem siew po 15 się ochłodziło  i zachmurzyło teraz kapie i mi to pasuje jutro z rana groch i łubin opryskam 

Opublikowano

Od wczoraj napadało 13L, pochmurno i znowu zaczyna padać w dodatku grad wielkości ziaren żyta 4*

Opublikowano

wieje niemiłosiernie co trochę przechodzą ciemne chmury ale bokiem 

Opublikowano

Około 9 ranoprzeszło gradobicie, aż biało się zrobiło, kwiaty na drzewach owocowych posiekane, grad jak groch i większy, w nocy ok. 10 litrów spadło deszczu,i teraz przez cały dzień łącznie z gradem pewnie dobre 5 litrów wody i to raczej nie koniec bo przelotne przechodzą, czyli prawie pół normy opadowej dla kwietnia spadło w niecala dobę. Ciekawa wiosna, u jednych susza, a u innych woda na polach stoi już prawie 2 miesiące i wszystko gnije

Opublikowano

Pogoda jest zawsze jednak  nawet w tej samej gminie jeden rolnik zasiał ,opryskał i już by mu mogło popadać, inny próbuje uprawiać po kawałku gdzie się da bo miejscami topi się i wyciągany i taka pogoda mu odpowiada szybciej wysycha ,raczej wilgoć jest ,tylko zimno jeszcze i słabe wschody ,więc jak nie popada do świąt to u mnie nic się nie stanie a oni zasieją ,WLKP

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v