Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

u nas mimo braku 3 tygodni deszczu wszystko poza pszenica późno siana wygląda jeszcze w miarę, widać jednak ze zima i jesień była mokra, rzepak jeszcze wgl nie odczuwa suszy, ale jak nie popada to i nawet dobre gleby na okolicy nie pomogą ;|, dziś pierwsza noc od dłuższego czasu bez silniej rosy się zapowiada wiec jest nadzieja na zmianę.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Na  naturalne łaki nie idzie jeszcze wjechać

Te naturalne łąki to rozumiem, że oznaczone na mapach fizycznych Polski jako tereny bagniste? To jak Ty tam wjedziesz to ja całkiem uschnę.  Klimat się zmienił - bagna stały się polami uprawnymi, a tereny zalewowe stały się atrakcyjnymi działkami budowlanymi.

Tak jak dziś wiało to  rzadko się zdarza. 

Wiosna mocno opóźniona a wegetacja w 3 tygodnie nadrobiła i pobiła rekordy.  Sady wiśniowe czereśniowe i śliwowe w pełni kwitnienia - około 6-8 dni wcześniej niż w ostatnie lata, a 12 dni wcześniej niż jeszcze 15-20 lat temu. Deszcz od paru lat staje się anomalią pogodową - a ostatnie dwa  zwłaszcza.

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Te naturalne łąki to rozumiem, że oznaczone na mapach fizycznych Polski jako tereny bagniste? To jak Ty tam wjedziesz to ja całkiem uschnę.  Klimat się zmienił - bagna stały się polami uprawnymi, a tereny zalewowe stały się atrakcyjnymi działkami budowlanymi.

Tak jak dziś wiało to  rzadko się zdarza. 

Wiosna mocno opóźniona a wegetacja w 3 tygodnie nadrobiła i pobiła rekordy.  Sady wiśniowe czereśniowe i śliwowe w pełni kwitnienia - około 6-8 dni wcześniej niż w ostatnie lata, a 12 dni wcześniej niż jeszcze 15-20 lat temu. Deszcz od paru lat staje się anomalią pogodową - a ostatnie dwa  zwłaszcza.

Co roku o tej porze szło wjechać i na polach też było OK

Opublikowano

No i gdzie te deszcze widać? Coś bledną wszelkie prognozy i ochłodzenia nie widać - po za nocami, zeszłej nocy poleciało do 4 stopni a na dziś też lepiej nie będzie, w dołkach może i oszronić.

Obecnie 7

Opublikowano

Dla Podlasia radary słabo widzą opady... U mnie czereśnie od dwóch dni pelnia kwitnienia 13dni wcześniej jak w zeszłym roku, tak samo brzoza już ładnie się zazieleniła gdzie normalnie koniec kwietnia zaczynała, na sadzenie ziemniaka był znak że już czas.

Agrest ty fachowiec jak czereśnie przekwitną to zawiązki są mocno wrażliwe na mróz? Bo w zeszłym roku na kwiat padło i ani jednej nie spróbowałem. U nas ogrodniki i zośka dają popalic, zastanawiam się czy nie przykryć włókniną po kwitnieniu. 

Opublikowano

Jak mrozy przychodzą w kwitnienie to zawsze coś ocaleje bo kwiaty są w różnych fazach rozwojowych, w związku z czym mają różną wrażliwość na mróz. Nawet przy -7 jest w stanie coś się w koronie uchować. Mróz w fazie zawiązka goli wszystko, a jak coś zostanie to jest zdeformowane z nekrozami. Dziś większość sadowników marzy o mrozie w trakcie kwitnienia - to jedyny czynnik gwarantujący opłacalność produkcji

Opublikowano

Cholercia to niedobrze. Mrozilo wtedy kilka nocy więc poszło wszystko, w dodatku wiatr wschodni. Zobaczę może jakimś cudem uda mi się je okryć i jakieś ogniska rozpalić w najgorsze

Opublikowano

U mnie to samo tylko już czwarty rok jest niedobór opadów i okresami susza. Z szumnych zapowiedzi deszczu  z zeszłego tygodnia już niewiele zostało.

Opublikowano

No i w moich polach sucho się robi . Nadają , ale ciekawe czy coś popada . Oby tylko bez anomalii .

Opublikowano

Cóś się chmurzy na zachód od Mazur. O ile zakład, że nie popada? :25_money_mouth:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v