Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

51mm w jakieś półtorej doby. Jak myślicie na pszenżyto już chyba za późno na Podlasiu? Zimno nadają, zawsze sieje tylko jare mieszanki, ale przydało by się z 3 ha pszenżyta muszę zmienić żywienie.

Opublikowano

wisla wylala ale tylko tam gdzie wybrali ziemi z miedzywala w ramach rekultywacji- pare osob zarobilo sporo kasy[polak potrafii :P ] ale okoliczne rzeczki prawie puste, ziemia wchlonela wszystko, woda miejscami stoi ale jutro wyruszam w pole, na piaskach powinno sie dac robic.

patrze w poludnie na gory a tam snieg lezy- znaczy ze zimy dlugo nie bedzie,jesli wcale.

Opublikowano

skończyło padać ok 9 parę godzin chmury później już słonecznie udało się resztę dyni zebrać jak się uda to jutro zacznę siew pszenicy 

coś czuję że w nocy będzie przymrozek 

Opublikowano

Po ile dynia u Ciebie i za jaką odmianę?

U mnie dziś bardzo zimno, ale dzień piękny

Opublikowano

u mnie też przymroziło dachy i auta oszronione 

dynie mam piżmową, hokaido, miranda, wintery luxury i takie pomieszane sprzedaje tylko te najładniejsze po 70gr ale dużo to tego nie schodzi ok 4 ton na rok uda mi się sprzedać resztę zjadają kury (ogólnie to ja dynie dla kur uprawiam a jak się zdarzy klient to sprzedaję)

Opublikowano (edytowane)

jeszcze nic nie posiane - na razie orki robię, a ciągnie się to, bo z pracy wracam o godz. 17, zanim zjem obiad i nakarmię trzodę to w tempie ekspresowym robi się 18:30. Zostało mi jeszcze 3 hektary orki i wszystko było by pięknie, jak by nie to, że w 5 kawałkach i najdalej oddalone to 8km.

Może dzisiaj skończę, jutro rano wyjadę z polifoską i po południu wyjadę już siać.

EDIT:

Dzisiaj rano o 5:30 było -3 stopnie. W taczce woda zamarznięta na 4mm, samochód musiałem uruchomić na 10min, by szyby się roztopiły, bo skrobać lodu nie będę tym bardziej że wczoraj o 23 jeszcze deszcz padał i ten lód nie był z wilgoci i szronu, lecz od narznącego deszczu.

Edytowane przez wdaniel
Opublikowano

Jak na razie  nie  pada  ale  jest  pochmurnie

Opublikowano

jeszcze nic nie posiane - na razie orki robię, a ciągnie się to, bo z pracy wracam o godz. 17, zanim zjem obiad i nakarmię trzodę to w tempie ekspresowym robi się 18:30. Zostało mi jeszcze 3 hektary orki i wszystko było by pięknie, jak by nie to, że w 5 kawałkach i najdalej oddalone to 8km.

Może dzisiaj skończę, jutro rano wyjadę z polifoską i po południu wyjadę już siać.

opłaca się jechać na pół hektara 8 kilometrów ?

Opublikowano

dziś raz chmury a raz słońce

udało się zasiać parę ha pszenicy ale z wałowaniem już nie było tak kolorowo wał oblepiony ziemią 

Opublikowano

po to żeby równiutko było w żniwa opuszczasz hedr i jedziesz  a nie wypatrujesz jakiś niespodzianek zwłaszcza przy miedzach 

Opublikowano

Wał nie służy chyba do wyrównywania gleby tylko do jej ugniecenia w celu ochrony wody przed parowaniem ewentualnie rozbiciu brył, ale drobnych brył. Wywnioskować z tego można, że słabo miałaś doprawioną ziemie. A wał na mokrą glebę to nieporozumienie.

Opublikowano

Dzisiaj zaczyna  się  wypogadzać   zobaczymy  Jak  na razie  Października  dał  sporo  wody  :)

Opublikowano

A to nie ty przypadkiem życzyłeś sobie żeby w weekend zawsze padał deszcz ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v