Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano (edytowane)

Rano  na deszczomierzu  15l   jest  dobrze. Jak tak  dalej  będzie  padać  to  będzie  w miarę  dobry  rok  oby tylko były  jakieś  przerwy w opadach na opryski

Edytowane przez marekfarmer
Opublikowano

A u mnie doało że buraków   nie widać chyba będzie trzeba przesiać kukurydzą :wacko:

Hm ciekawe że u Was stoi bo u mnie spływa iwsiąka  ;):P

Pozdrawiam...

U mnie rano 12mm w deszczomierzu. Już przekroczona ilość opadów o 7l względem zeszłego roku ;)

Opublikowano

U mnie w nocy oderwanie chmury aż deszczomierz oszalał bo pokazuje opad dobowy na poziomie 82l/m2 i w dalszym ciągu pada. Tyle jednak na szczęście nie spadło.

Opublikowano

Powiat lubartowski . Wczoraj około 17 lało jak z cebra . Raz na kilka lat taka zlewa się zdarza .

Opublikowano

U nas kuku jeszcze sieją, ale kurzy się juz porządnie przez ostatnie lata w maju bez kropli deszczu teraz niby zapas wody jest ale na jak dlugo

Opublikowano

ja sie modle zeby qq nie powschodzila do srody bo zapowiadaja -2 stopnie a sobota i piatek były cieple i wilgoci duzo to moze zechce kiełkowac ( siana 27 kwietnia) deszcz tylko w nocy zrosił, wczoraj robilem t1 to tylko raz na koniec posadzilem ciapka w blocie ogolnie ok

Gość marekfarmer
Opublikowano

Na piachu  zapas  wody  na max 1-2 tygodnie . Majowych  Czerwcowych  opadów  na piachu  nigdy  dość.  Rok temu   7 Maja żyto  zwijałem na kiszonkę  a dzisiaj  hehe ciekawe  czy  w przyszłym tygodniu  ktoś  zwinie

Opublikowano

Rano  na deszczomierzu  15l   jest  dobrze. Jak tak  dalej  będzie  padać  to  będzie  w miarę  dobry  rok  oby tylko były  jakieś  przerwy w opadach na opryski

No u mnie wczoraj latali z opryskiwaczami jak pszczoły jak lunęło to nie zdążli opryskiwaczy poskładać większość środków pewnie popłynęło :wacko: aż strach pomyśleć ile kasy poszło o skażeniu środowiska nie wspomnę :wacko:  ciepła brakuje kukurydze nie posiane i pewnie w tym tygodniu nie da rady

Opublikowano

Na kujawach dobry rok a wszedzie indziej podtopienia .

Zależy  jak  działka-  są  miejsca że zaczyna  się woda pokazywać  w koleinach i na łąkach   ale i  są ,,kacze dołki''  w których wody  20 cm. [  parę lat w wstecz ok. 2 m  ]   Wczoraj  i przez  noc  2mm.  a  25 km  dalej  biało od gradu...      

Opublikowano

@Plagrafi  kiedy i gdzie  dokładniej  spadło  50mm.  w dwie godziny  :blink:  Ty  wiesz ile   to jest  wody  ?

Hmm czy wiem ile to jest wody? Dziwne pytanie ...

okolice Inowrocławia dopiero odpisuje, bo musialem kopac rowy, zeby woda z pol schodzila.

Opublikowano

w dwa dni znowu 21 mm- w tym roku bedziemy sprzedawac zboza ekologiczne- rzepak ktory kwitnie oprocz nawozu nic nie dostal, zboza ozime -zadnego oprysku, jak ktos na zime nie opryskal to pieknie trawa rosnie, zyto -niedlugo bedzie sie klosic- jedna poprawka na dwuliscienne i nic wiecej, dobrze ze pszenice byly pozno siane-bo tez bylo mokro- i moze kiedys da sie wjechac, kukurydza pare ha zasiane , niedaleko mnie maja ponad 100 ha do zasiana, na polowie woda stoi-nie pamietam takiego roku, byli tacy co zasiali w poczatku kwietnia i chyba oni wygraja bo ja pewnie w poczatku czerwca wjade w pole......

Opublikowano

No cóż ostatnia jako tako pogoda do oprysku była w majowe święta ,kilku wyleciało z opryskiem wtedy ,większość modliła się albo grilowała ,ja byłem w tej drugiej grupie i dzisiaj żałuję ,w nocy nalało ładnie ,już nie wierzę w ich prognozy pogody może uda się we wtorek wyjechać ma być bez deszczu ale przymrozki .

Opublikowano

Na wschodnim Podkarpaciu dzień w dzień leje, wczoraj udało mi się wjechać w pszenżyto z Rubinem, myśle że zabieg się udał bo mineło 9 godz do kolejnego deszczu, dziś znowu zaczyna lać, zapowiadają się też niezłe przymrozki dlatego raczej czekamy z siewem gryki

Opublikowano (edytowane)

Kujawsko pomorskie powiat Żniński : czwartek i z czwartku na piątek 04/05. maja łącznie 20,5 mm, piątek nie padało i wykonałem oprysk T1 w zbożach, sobota 06 maja 6,0 mm, dziś niedziela 1,0 mm. Łącznie daje nam to 27,5 mm. Gdzie nam na Pałukach dorównać kolegą z Mazowsza, Pomorskiego gdzie dostali po 50 mm i więcej.

Widać nawet dysproporcje w danym województwie są znaczne. Np. Słomek pisał że padało 12mm, 15 mm, 15 mm = 42 mm.

Ktoś pisze, że w okolicy Inowrocławia spuszcza wodę do rowów... U mnie nie ma nigdzie zalanych pól, woda tylko w koleinach.

Aaaa i w kwietniu łącznie 35 mm,

Edytowane przez LeF
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v