Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja już wolę susze, niż taki mokry jak ten w podlaskim. 

Jak wolisz, to nie wiesz po prostu co to prawdziwa susza, jak zbierasz 2-3 tony zboża, jak ludzie łudzili się kosić kukurydzę co sypała 4 tony, kiszonek brak co niektórzy do teraz odczuwają bo szło wszystko na bieżąco, na łąkach szłyki stały nie wart roboty ale coś trzeba było dawać, słomy brak kompletny... a na dzień dzisiejszy mam już na pniu piękne trawy co za tydzień, półtora idą pod nóż, kiszonki zapas do sierpnia słomy na miesiąc ale w chociażby zeszły rok, kiszonki od końca marca kupowane słoma od końca kwietnia a na polach bida i nędza, sierotne żyto na kiszonkę po którym za Boga pługa w ziemię nie szło wbić.... i o czym to mówić ... Rozumiem skrajności nie są niczym dobrym ale lepsze to niż tak cholerna susza. Wiem pisze o sobie ale ja tak to widzę...

Edytowane przez Milosz27
Gość marekfarmer
Opublikowano

To są skrajności susza i powódź czy podtopienia jednak szkód mniej po suszy. Biednie ale przepeka każdy a woda niszczy wszystko

To zależy    jak u  kogo  umnie  może  padać   i  padać  a powodzi  nie  będzie  bo  piach  wszystko  przepuści.

Dzisiaj   rano  o 6:00    -1  nie jest dobrze :(

Opublikowano

Dziś w nocy może być do -6 tak przynajmniej mówią i piszą ;/ , czy tak silny mróz może np uszkodzić rzepak, parę lat temu też był przymrozek późno ale rzepaki były, co sądzicie?

Opublikowano

@Tomek punkt widzenia zależy od punktu siedzenia,   jeśli będę miał wdzięczną np 3,4 klasę ziemi to pewnie że będę wolał suszę ale jak 5,6 to dobrze wiemy że na takich piaskach musi non stop padać nawet kosztem oprysków i wiem co mówię bo mam różną ziemię a mieszkam bardzo blisko lotniska w Powidzu a tu z opadami LIPA,              o 6 rano na wysokości 4m. -1,5stopnia

Opublikowano

Paskudna wiosna. Schnąć ,żeby to chciało to tak różnie. Ziemniaki jak nigdy 8 maja sadzone. Oby takiej pogody nie było na żniwa. W 2014 to jak tak padało to każda niedziela sierpnia i zbierało.

8 maj na ziemniaki to jeszcze nie tragedia. Ja swoje pewnie kolo 20 maja skończe sadzić. Ludzie mają jeszcze nie siane jare ale to może i lepiej - przynajmniej nie zgniło. Kto posiał QQ ten może siać jeszcze raz. Dziś bez przymrozku ale na jutro szykuje się -4.

Opublikowano

Pada przelotny deszcz i śnieg na zmianę i wieje tem. około 3*

Gość marekfarmer
Opublikowano

umnie też śnieg leciał

Opublikowano (edytowane)

u nas już qq 2 tygodnie temu startowali, gdzie w tym roku i tak dość późno po inne lata to była koniec 1 dekady kwietnia i siewy się zaczynały 

Pytanko, mam czereśnie, nie jest duża ale niestety mieszkamy w nizinie i zapowiadają mrozy czy można ją po części przykryć agrowłókniną czy szkoda zachodu ? xD

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v