Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Roki212 napisał:

To Ty dopiero teraz to zauważył że długie i szerokie :P sam zazwyczaj piszesz w imieniu całego Podlasia że pada to już Podlasie zlało czy Podlasie oberwie. Ja nie wiem czy w ostatnich tygodniach i 15 mm dostałem może tak może nie miernika nie mam. Więc jak pada w okolicach Łomży to chwała, ale radzę nie wypowiadać się za resztę Podlasia gdzie ludzie mają sucho ;) 

Ja dobrze wiem co piszę proszę screeny z tej nocy kiedy dało 36mm. 3/4wojewodztwa przeszły burze, wcześniej wieczorem od samej Hajnówki na pn tez przeszły jakieś burze. A że kogoś akurat ominęło to co ja poradzę, współczuję. 

Screenshot_20180526-013427.png

Screenshot_20180526-013334.png

Screenshot_20180525-230625.png

Opublikowano
18 minut temu, czesio200 napisał:

upał, ze szkoda gadać wszystko schnie w oczach jęczmień ozimy szykuję się do żniw.

Co do tej tragedii to widać, że budynki nie były zbyt solidne, ale to nie zmienia faktu, że tragedia wielka praktycznie trzeba zaczyna od 0...

wszystko woła o wodę ale na siano pogoda idealna

Opublikowano

Dobra padać dzisiaj nie będzie więc nie ma co dłużej czekać jadę teraz poorać pod grykę nowe dzierżawy a wieczorem się opryska jare mikroelementami.

Opublikowano

31*C parno i duszno na na południe wschód i północ chmury i grzmi zero wiatru 

Opublikowano

U mnie w ciągu 10 min z 30 stopni i bez wietrznej pogody zrobiło sie 20 stopni, intenstywna burza z piorunami, 10 min trwała i tyle samo litrów zostawiła. Lokalizacji nie ma sensu podawać bo u kolegów 10 km dalej na południe i u drugiego 10 km na północ nie spadło nic, tak samo u dziewczyny 4 km dalej na zachód. Poszczęściło się. 

Opublikowano

30C na siano to nie dobrze, najlepsze wychodzi jak schnie 10-14 dni w temperaturze okolo 16-20 stopni. Im dluzej siano bedzie schło do 18% wilgoci tym wiecej chlorofilu odda a z nim niepszyjemnego gorzkiego smaku.

04;30 na mazurach i ani jednej chmurki

P_20180530_044332.jpg

Opublikowano

No nie pleć . Mnie w szkole uczyli , że każdy dzień to strata , a już jak zmokło to już bardzo duży spadek wartości , no chyba że na świeżo ścięte , to jeszcze .

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Agrest napisał:

@marulekk biedna ta dziewczyna - pocieszył bym ją, Ale w sobotę będę truskawki zbierał. I też na płacz mnie zbiera:tw_bawling:

A swoją drogą jak jej zależy to do kabiny i za lewarek trzymać i biegi zmieniać. Zawsze to jakiś wyjazd, a jak nie to wyjazd do miasta:D

powiadasz za lewarek.... :9_innocent: najgorzej jakby z 5 na wsteczny wrzuciła raptownie wtedy było by po konarze,..... yyy skrzyni :P 

Edytowane przez marulekk
  • Haha 2
Opublikowano
Dnia 30.05.2018 o 16:20, bobienko napisał:

Trawa po wuju,ledwo 10 belek z ha 120x120

Wcześniej ile zbierałeś

10 godzin temu, zetorki12 napisał:

o f*ck!!!

10 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Widzieli, sąsiadów nie zaczepiła, pewnie coś w górze przeskrobali.

Nie pier**l takich farmazonów za przeproszeniem

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Widzieli, sąsiadów nie zaczepiła, pewnie coś w górze przeskrobali.

Rolnik, jakby Pan Bóg był tak mściwy jak Ci się wydaje, to Ciebie już dawno powinien trzasnąć za podśmichujki.  Nie osądzaj żebyś nie był sądzony, bo możesz obudzić się z ręką w nocniku.    :P Myślisz że wystarczy tylko głośno śpiewać w kościele Alleluja?    :)

Faryzeusz i celnik

Powiedział też do niektórych, co ufali sobie, że są sprawiedliwi, a innymi gardzili, tę przypowieść: 10 «Dwóch ludzi przyszło do świątyni, żeby się modlić, jeden faryzeusz a drugi celnik. 11 Faryzeusz stanął i tak w duszy się modlił: "Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie, zdziercy, oszuści, cudzołożnicy, albo jak i ten celnik. 12 Zachowuję post dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co nabywam". 13 Natomiast celnik stał z daleka i nie śmiał nawet oczu wznieść ku niebu, lecz bił się w piersi i mówił: "Boże, miej litość dla mnie, grzesznika!" 14 Powiadam wam: Ten odszedł do domu usprawiedliwiony, nie tamten1. Każdy bowiem, kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się uniża, będzie wywyższony».

Edytowane przez Sean
Opublikowano
A ja dziś pół dnia w jeziorze przesiedzial a drugie pół w chlodzie z zimnym piwem, deszczu jak nie było tak nie ma, a taka ciekawostka o 9 rano było już 27 stopni, po południu bite 3 dychy bo woda jak zupa
Opublikowano

Uziu92 napisał:

A ja dziś pół dnia w jeziorze przesiedzial a drugie pół w chlodzie z zimnym piwem, deszczu jak nie było tak nie ma, a taka ciekawostka o 9 rano było już 27 stopni, po południu bite 3 dychy bo woda jak zupa

No skoro z zimnym piwem, to raczej pełnego smaku piwa nie wydobyłeś... :D U mnie dziś zabrakło 0,5 °C do 30 tki. Wieczorem obszarowiec wjechał w pszenice z T3.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez asharot
      XXI Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH 2015 Kielce

Ponad 58 tysięcy zwiedzających, setki wielkich maszyn.  21. Międzynarodowe Targi Techniki Rolniczej AGROTECH  w dniach od 27 do 29 marca 2015 roku.  Wybieracie się? Bo Agrofoto.pl na pewno będzie.

Sprawdź jak dojechać na Agrotech w Kielcach

Zdjęcia z ubiegłorocznej edycji

Potężne targi techniki rolniczej ale strasznie późno w tym roku,co nie którzy będą już po zakończeniu wiosennych prac polowyc.
      Jak dla mnie to już chyba siódme targi i tak samo w tym roku obecność obowiązkowa,
      a jak Wy wybieracie się w tym roku do Kielc?
    • Przez InspektorGrzegorz
      Witam mam do sprzedania pług 3-skibowy idealny do c-360, Rok 1998. Konserwowany od nowości. Lemiesze do naklepania.  W ciągłym użytkowaniu. Województwo wielkopolskie. Więcej informacji udzielę po nr 660-977-701.

• Przez kacsio
      Witam nie wiem czy dobrze trafiłem szukałem takiego tematu lecz nie znalazłem nic w tym stylu. 
      Mianowicie jestem absolwentem Liceum Ogólnokształcącego . Trochę źle wybrałem... ale czasu nie cofne niestety. 
      Szukam szkoły związanej z rolnictwem mechanizacją rolnictwa a jeżeli nie szkołę to kursy . Co byście polecili ? i czy wogóle są takie kierunki obecnie mam 20 lat.

• Przez RageMan
      Witam. Od pewnego czasu noszę się z pomysłem zbudowania sobie przyczepy na podstawie ramy od przyczepy ciężarowej. Mam jednak kilka wymagań, które być może wyeliminują ten pomysł, nie potrafię tego sam sprawdzić. Interesują mnie jedynie dwuosiówki, wywrotki 3-stronne, maksymalnie 12 ton ładowności. Potrzeba matką wynalazków, a że w ogłoszeniach ciężko trafić na zadowalającą mnie ofertę gotowej przyczepy, chciałem poszperać trochę w internecie i wykonać małe rozeznanie w dostępności takowych podzespołów. Zainspirowany projektem szwagra (objętościówka na tandemie, dlatego nie mogę podpytać o konkrety - inne zapotrzebowania), znalazłem ramy między innymi od przyczep Kassbohrer. Zastanawia mnie jednak, czy nie będzie ona zbyt długa... Chciałbym, żeby burty boczne nie były dzielone, bo może to być problemem przy wyładunku zbóż do kosza zasypowego na gospodarstwie. Stąd moje zmartwienia o długość, bo długa burta może szybko ulec odkształceniom, a następnie rozszczelnieniom (a przyczepa musi być szczelna, bo siejemy rzepaki). Poza tym, wywrot do tyłu też może być utrudniony na tak długiej ramie - trzeba byłoby porządnie wzmocnić górną ramę.
      W związku z tym, zanim zacznę robić sobie zbyt wielkie nadzieje, chciałbym spytać się Was, czy nie widział/słyszał/robił już podobnej modyfikacji? Czy jest to w ogóle opłacalne? Jaką długość ma rama takiej przyczepy ciężarowej (bez dyszla)? Jak to jest z rejestracją przyczep ciężarowych w gospodarstwie? Trzeba je przerabiać na rolnicze?
      Pozdrawiam serdecznie .
    • Przez krzychu12
      Poszukuję katalogów:
      - Agroma - Ursus C-385 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik T-25/A1 i Maszyny Współpracujące - Agroma - Ciągnik Jednoosiowy Dzik-2 - Informatora Agromy na lata 1989/90 - Katalogów Agroma, m.in. Technologia Zbioru Zielonek z sieczkarnią Fortschritt na okładce - Książek i albumów związanych z Fabryką Maszyn Żniwnych w Płocku w szczególności albumu „Płockie Bizony”, Biuro Wydawnictw HWiU „LIBRA”, Warszawa 1982   Kontakt na PW lub na e-mail: krzyk3@op.pl
  • Dodaj nową pozycję...
v