Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość marekfarmer
Opublikowano

Pozazdrościć tylko u mnie   grzeje  słońce nieźle   i wieje do tego

Opublikowano

U mnie też pada ale hak długo będzie i ile to czas pokaże. 

1 minutę temu, ZELKOW napisał:

o widzicie u was pada a u mnie nie ;) tym razem, dopiero na noc coś przyjdzie, oj jak ja chciałbym żeby te 100mm spadło tak w 2-3dni aby nie od razu

Jak masz piachy to tak ale jak masz cięszą ziemię to niebyłbyś zadowolony z takiej ilości na raz

Gość 30pawel
Opublikowano
jednak Bóg mnie kocha, :) doszedłem do wniosku że nie trzeba nowych samochodów księżom sponsorowac a Bóg nas wysłucha:)
Opublikowano
14 minut temu, ZELKOW napisał:

no na cięższej ziemi nie byłbym ale na 4-5kl bym i tak wjechał ,a na ciężkiej poczekałbym do żniw i by wjechał ;)

Ja mam od 4 do 4b i to by była ju_ katastrofa 100 ml deszczu bo glina

Opublikowano

mniej więcej od godziny 16 pada raz mocniej raz słabiej po 14 kończyłem pryskać na perz w grochu także czeka mnie poprawka 

Opublikowano

Nie koniecznie. Np. taki Agil potrzebuje 1h bez opadów. Pewnie inne graminicudy podobnie. Jeśli dodałeś zwilżacza to tym  lepiej się wchłoneło 

Opublikowano

Trudno ocenić, ja pryskałem Axial + pleban + wikary. Było już ciemno, rosa taka że rośliny były widać po odbijającym świetle od ciągnika mokre jak cholera, chwasty wycieło jak talala. 

Opublikowano

W tym wypadku to miałeś wsparcie całego duchowieństwa.

Ja wczoraj wiśnie Kapelanem pokropiłem. Liczyłem że coś popada, a ten mi tylko kropidłem 0,5mm dziś polał:D

Ale widać duchowieństwo ma duże parcie w dziedzinie rolnictwa: pleban wikary, kapłan, kapelan. aby patrzeć ojca dyrektora:D

Opublikowano

na opakowaniu jest napisane że opady do 12 godzin od oprysku osłabiają działanie a ta działka to jedno wielkie zapyrzenie dosłownie łąka ale trafiła mi się ta dzierżawa na początku kwietnia i coś tam pasowało zasiać padło na groch 

Opublikowano

A czym pryskałeś i w jakiej dawce. Wszystkie graminicydy możesz stosować w dawkach dzielonych. Więc te 2 tyg możesz się wstrzymać i dopiero dać poprawkę  dawką 50 lub 60%. Pewnie na etykiecie będzie wzmianka.

1 minutę temu, iron napisał:

Florian też jest 😂

Ale ten to chyba patron strażaków, seminarium nie kończył:D

Opublikowano

lampart poszło 2.5 l na ha jest wzmianka o powtórce będzie trzeba poprawić na plon z tej działki nie liczę ale chciałbym pozbyć się perzu a groch niech poprawi strukturę  gleby przed pszenicą 

Opublikowano

Ależ się poaktualizowała prognoza. Będę chyba widział deszcz na filmie

Opublikowano

Zlało jak holera że deszczołap coś tam się tylko zwilżył. 

Zrobiłem sobie wieczorny objazd po polach i tragedii nie ma ale wesoło też nie jest. 

Opublikowano
1 minutę temu, ZELKOW napisał:

u mnie tak się poaktualizowała że nie miało padać u nas a pada

Pewnie zajumałeś to co dla mnie szykowane było. 

Opublikowano

U mnie miejscami pszenica się kłosi już a t2 nie zrobione, bo nie ma jak. liście pozwijane miejscami już podesknięta bardzo jak w to wjechać.

Co dzień mówią deszcz no i jakoś nie ma. jak na IV klasie już się przepala to mozecie sobie wyobrazić co jest na VI której u nas jest najwięcej.

Opublikowano

6 tke to mozna orac juz :D A co do pszenicy to u mnie jeszcze się nie klosi ale w okolicy na górach juz kłosy wychodzą, a słoma 10 cm :D Kto skrócił to szkoda gadać, kto nie to wygrał życie :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez c308
      Witam chodzi mi po głowie założenie małej firmy produkującej maszyny rolnicze.Od czego należy zacząć jakie maszyny byście proponowali do wdrożenia do produkcji.Ja bym chciał zgrabiarke,przetrząsacz i ewentualnie kosiarke dyskową.
    • Przez piotr6340
      To są filmy, które pokazują, jak piękne są maszyny  ;D

http://www.youtube.com/watch?v=65M3I0CKFXs

http://www.youtube.com/watch?v=xv8Z0expUjs&NR

http://www.youtube.com/watch?v=qot3JNGqKdQ...related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=QTLlvdCnKLs&NR

• Dodaj nową pozycję...
v