Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Kupiłem ten florovit przez przypadek.  Sąsiad kiedyś przy piwku mówił że zamawia 1000 litrów i czy ja nie chcę to wziąłem w tamtym roku po 2zl zł  200litrów i trzeba gdzieś to porozlewać. Nie robiłem w tamtym roku żadnej kontroli to nawet nie wiem czy to coś warte.

Opublikowano

@dysydent Tomeczku podpowiedz mi , pryskałeś a może wiesz czy ktoś pryskał od jednoliściennych tak na początek kwitnienia?  Bo się okazało że jednak trochę chwastnicy mi się pojawiło. Kiedyś pryskałem pok kwitnieniu to elegancko wyczyściło, tylko teraz nie wiem czy nie będzie za późno, bo w tym roku Fasola dość późno kwitnie

Opublikowano
45 minut temu, ravoj napisał:

@dysydent Tomeczku podpowiedz mi , pryskałeś a może wiesz czy ktoś pryskał od jednoliściennych tak na początek kwitnienia?  Bo się okazało że jednak trochę chwastnicy mi się pojawiło. Kiedyś pryskałem pok kwitnieniu to elegancko wyczyściło, tylko teraz nie wiem czy nie będzie za późno, bo w tym roku Fasola dość późno kwitnie

W tym roku dobre warunki do wiązania strąków i obstawiam że w ciągu 10 dni zawiąże tyle ile potrzeba. Mam ten sam problem z chwastnicą i zdecydowałem że zrobię po zawiązaniu odpowiedniej ilości strąków.  Liczę że to będzie max połowa lipca.  

Opublikowano

A co myślicie o podaniu azoksystrobiny + jakieś mikro teraz w pełni kwitnienia? Zaszkodzi to jakoś fasoli obniżając plon? Czy można śmiało jechać? Czy lepiej wykonać ten zabieg po kwitnieniu? 

Opublikowano (edytowane)

Pamiętacie jak rozmawialismy, ze tebukonazol moze skracac fasole? Troche mnie to zaciekwilo i zrobilem sobie test 😁 2 tyg temu opryskalem kawalek poprzeczki tebukonazolem 0.5l/ha. Wynik testu jest dość ciekawy 🤔 

IMG_20230626_210239.jpg

Na zdjeciu ktos powie  ze jest miejsce, gdzie jest wyzsza i fakt jest wyzsza. Tylko, ze ta wyzsza to wlasnie ta ktora byla opryskana tebukonazolem a ta z tylu mniejsza nie(pewnie mniejsza bo róg pola, bo nie ma takiego przejscia gdzie byl oprysk gdzie nie. Idzie lukiem). Ogolnie gdybym nie wiedzial, ze tam bylo pryskane to bym nigdy nie zauwazyl zadnej roznicy. Wiec wychodzi, ze jednak nie skaraca fasoli. Jedyne co ale moze to przypadek a moze nie. Tam gdzie poszedl tebu jest jakby mniej roslin z wąsami 🤔 troche za malo prysniete aby stwierdzic. Trzeba by przejechac z jeden opryskiwacz przez pole i porownac

Edytowane przez kamil800
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
18 godzin temu, ravoj napisał:

jakimś na chizalofopie pryskałem na kwiat i to perzowymi dawkami i nie zauważyłem różnicy a było placami pryskane właśnie tam gdzie był perz a pryskane było w pełnię kwitnienia, kiedy indziej mieszaniną basagranu z graminicydem na pierwsze wiaty i też nic złego a z części tych kwiatów strąki się powiązały tak że jakichś drastycznie negatywnych efektów nie zauważyłem ale czy bez jakiegoś wpływu na plon nie wiem bo tak szczegółowych porównań... znaczy wpływ na plon by był jak bym trawy zostawił  stąd nie bałem się ryzyka uszkodzenia kwiatu bo szkody z traw były by na pewno większe

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, kamil800 napisał:

Pamiętacie jak rozmawialismy, ze tebukonazol moze skracac fasole? Troche mnie to zaciekwilo i zrobilem sobie test 😁 2 tyg temu opryskalem kawalek poprzeczki tebukonazolem 0.5l/ha. Wynik testu jest dość ciekawy 🤔 

IMG_20230626_210239.jpg

Na zdjeciu ktos powie  ze jest miejsce, gdzie jest wyzsza i fakt jest wyzsza. Tylko, ze ta wyzsza to wlasnie ta ktora byla opryskana tebukonazolem a ta z tylu mniejsza nie(pewnie mniejsza bo róg pola, bo nie ma takiego przejscia gdzie byl oprysk gdzie nie. Idzie lukiem). Ogolnie gdybym nie wiedzial, ze tam bylo pryskane to bym nigdy nie zauwazyl zadnej roznicy. Wiec wychodzi, ze jednak nie skaraca fasoli. Jedyne co ale moze to przypadek a moze nie. Tam gdzie poszedl tebu jest jakby mniej roslin z wąsami 🤔 troche za malo prysniete aby stwierdzic. Trzeba by przejechac z jeden opryskiwacz przez pole i porownac

pamiętamy, no ciekawe, ciekawe doświadczenie :D 
:D ja miałem pryskać, ale odpuściłem bo już zaczynała kwitnąć i bałem sie o kwiatki :P póki co grzyba nie widać.
a na strączki gdzieś w połowie lipca polecieć? 
Co stosujecie wtedy? Fungicyd + miedź typu " cobre " ( to mam akurat na stanie )  :D

Edytowane przez Michall51
Opublikowano (edytowane)

Czy w polowie lipca to nikt nie powie. Np u mnie w okolicy fasole juz kwitna a moja jakos za bardzo sie nie zbiera. Dopiero co zaczyna.  Wiec i straczki beda pozniej. 

IMG_20230626_210338.jpg

Kiedy ona zacznie kwitnac? Pwnie z tydzien jeszcze a to juz lipiec bedzie 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
16 godzin temu, kamil800 napisał:

Czy w polowie lipca to nikt nie powie. Np u mnie w okolicy fasole juz kwitna a moja jakos za bardzo sie nie zbiera. Dopiero co zaczyna.  Wiec i straczki beda pozniej. 

IMG_20230626_210338.jpg

Kiedy ona zacznie kwitnac? Pwnie z tydzien jeszcze a to juz lipiec bedzie 😂

Jednego roku kupiłem na siew z olx ładne grube ziarno siana była tak jak sąsiedzi siali tylko że kwitła jak sąsiadów już przekwitała i to chyba jakaś późna odmiana była.

Opublikowano
20 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Fiołek polny już zaczyna kwitnąć , jego wysokość praktycznie się na tym kończy , nie grożny dla fasoli tym bardziej jeśli rzadko występuje.

Dzięki Zbyszku. No właśnie tak nawet na tym obrazku widać, że już zakwita.

22 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

Fiołek polny już zaczyna kwitnąć , jego wysokość praktycznie się na tym kończy , nie grożny dla fasoli tym bardziej jeśli rzadko występuje.

Dzięki Zbyszku. No właśnie tak nawet na tym obrazku widać, że już zakwita. Tak mi się wydaję, że jak te fiołki ledwo z ziemi były widoczne to pryskałem imazamoxem z benzem. No i nie wiem czy właśnie to go nie wstrzymało.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Jednego roku kupiłem na siew z olx ładne grube ziarno siana była tak jak sąsiedzi siali tylko że kwitła jak sąsiadów już przekwitała i to chyba jakaś późna odmiana była.

I tu tez wychodzi, ze jest jakas pozniejsza z tydzien wzgledem innych. 🤔 Ciekawe czy bedzie to mialo jakies znaczenie. Rok temu pierwszy raz kwitla tak samo jak u innych a potem zakwitla drugi raz po deszczu. Ale w tym roku to juz jest opozniona 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
kamil800 napisał:

I tu tez wychodzi, ze jest jakas pozniejsza z tydzien wzgledem innych. 🤔 Ciekawe czy bedzie to mialo jakies znaczenie. Rok temu pierwszy raz kwitla tak samo jak u innych a potem zakwitla drugi raz po deszczu. Ale w tym roku to juz jest opozniona

wg mnie corum opóźnia fasolę, ale to moje zdanie.

Opublikowano (edytowane)

Ale ta byla pryskana tylko 2 razy corumem a na innym polu 3 razy, a 3m od miedzy 5 razy i tamta zaczela kwitnac 🤔 to pole jest nizsze, troche chlodniejsze i wilgotniejsze. I pewnie to ma znaczenie. W sumie moj rzepak tez zaczal kwitnac tydzien pozniej niz u wszystkich w kolo, a zakonczyl podobnie z innymi. I mimo to nawiazal pieknie

Edytowane przez kamil800