Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Jednego roku przesiewałem orzełka bo były słabe wschody , poleciałem 2l glifo + 1l chwastox i było legancko , w tym roku też walnąłem ten mix bo miałem dużo pszenicy na wierzchu, była też doglebowka ale coś nie paliło jej za bardzo , fasola miała kiełka na 1 cm do poniedziałku wylezie pryskane w sobotę , zawsze biorę pod uwagę czy jest spodziewany deszcz i nadawali to poleciałem w sobotę jak by nie nadawali czekalbym do poniedziałku czyli dziś.

Opublikowano

A u mnie gryka powschodziła z głębokości prawie 10cm i nic sobie z oprysku doglebowego  nie robi, bo raczej tam nie dotarł, mimo że wrażliwa to roślina na te mieszanki, po prostu  nie padało aż tak mocno po siewie i sobie rośnie skuban. Zrobiło się zielono, ale z gryki a nie z fasoli. Samosiewy z zeszłego roku. Sam chciałbym ją glifosatem prysnąć, ale i tu w prognozach deszcze i cykam. Liczę trochę, że może w końcu oprysk ją weźmie, ale chyba to pobożne życzenia i przyjdzie się basagran na grykę testować.  14 dni od siewu fasoli minęło, kiełek ma 1-2 cm i prędko nie wzejdzie, jeszcze ze dwa trzy dni a może dłużej. 

Opublikowano
6 minut temu, ravoj napisał:

A u mnie gryka powschodziła z głębokości prawie 10cm i nic sobie z oprysku doglebowego  nie robi, bo raczej tam nie dotarł, mimo że wrażliwa to roślina na te mieszanki, po prostu  nie padało aż tak mocno po siewie i sobie rośnie skuban. Zrobiło się zielono, ale z gryki a nie z fasoli. Samosiewy z zeszłego roku. Sam chciałbym ją glifosatem prysnąć, ale i tu w prognozach deszcze i cykam. Liczę trochę, że może w końcu oprysk ją weźmie, ale chyba to pobożne życzenia i przyjdzie się basagran na grykę testować.  14 dni od siewu fasoli minęło, kiełek ma 1-2 cm i prędko nie wzejdzie, jeszcze ze dwa trzy dni a może dłużej. 

Ja walczyłem z gryką. Bentazon tylko ją przytrzymywał, ale jakoś jej nie położył.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jak tak sobie przypominam to i sam Basagran jakby lepiej działał z porannych niż wieczornych zabiegów tak z historii lat ile się tego nachlapałem i ... "coś w tym jest"

takie coś? może nie sina ale pomarszczona
AJFCJaVIMLPY6VBgW7whMrB15T83YOTMFlXnJoxM

AJFCJaVmHwjSOT45GtdYFOxOpHkY-FL1pIusxvC9

to czerwona i na pewno przedwschodowo był tam glifosat a chyba i MCPA choć tego drugiego nie jestem pewien no ale ...data sama mnie usprawiedliwia

a i to inna od opisanej wcześniej i w tej deszcz polał ze trzy dni po zabiegu
czyli wszystko by się co wcześniej napisane zgadzało no bo właśnie napisałem na podstawie własnych; m in i tych doświadczeń

Zmarszczki podobne, tyle, że moja była właśnie ciemnozielona. Wtedy spadło dużo deszczu chyba przez tydzień lało(nie pamiętam dokładnie, ale były problemy ze wschodami przez deszcze i zimno)

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, bartekac7 napisał:

Ja walczyłem z gryką. Bentazon tylko ją przytrzymywał, ale jakoś jej nie położył.

O kurde, to może jest to sposób na wyleganie gryki, a jednocześnie walkę z chwastem? Trochę skróci i te mniejsze dwuliscie położy. 

Właśnie jest okienko, koniec deszczu i wiatru, dziś jadę z glifosatem, plus dawka doglebówki przypominająca 0.8 activusa , setka commandu i kapkę Bandura, bo pierwszy zabieg był za delikatny. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
24 minuty temu, ravoj napisał:

O kurde, to może jest to sposób na wyleganie gryki, a jednocześnie walkę z chwastem? Trochę skróci i te mniejsze dwuliscie położy. 

Właśnie jest okienko, koniec deszczu i wiatru, dziś jadę z glifosatem, plus dawka doglebówki przypominająca 0.8 activusa , setka commandu i kapkę Bandura, bo pierwszy zabieg był za delikatny. 

Ravoj Ty siałeś w podobnym terminie co ja, nie wylazła Tobie, że jeszcze raz pryskasz?

Opublikowano

Pytanie. Jaki dodatek do Benz dać żeby załatwić fiołek polny? Chcę dać dwie dawki po 1.25/ha, tak jak Basagran. Kemiron? Jakie dawki dajecie? Pozdrawiam.

Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

To jaka dawales doglebowke ze znowu chcesz dac 0.8 i az setke commandu? 

Opublikowano

Jeszcze nie wzeszła, bo zimno, jest jakieś 4 cm pod ziemią, może ciut za głęboko a siana 1 maja bez mocznika. Już widziałem takie rzeczy więc luzik, maj jest zimny, noce bliskie zera były a fasola tego nie lubi. 

Dałem 150ml  commandu, niecałe 700 g pandimentaliny, i dwie setki Bandura. Dlatego spokojnie dziś dorzucę 1/3 tych dawek ponownie. 

Opublikowano

Bo wilgoć była, dla mnie to ważniejsze od ciepłych nocy. 

2 godziny temu, skywalker89 napisał:

To po co siales ? Ja posialem w zeszły czwartek to myślę że do końca tygodnia powinna wyjść, bo coś pokazują 2dni chłodniejsze jeszcze.. 

A te siane pod koniec kwietnia już są na wierzchu więc chłód aż tak bardzo fasoli nie przeszkadza

Opublikowano

A teraz nie ma wilgoci ? Piachów chyba nie masz, więc nie rozumiem tej filozofii w tym roku.. chybaże na własne życzenie przesuszyles warstwę siewną, bo ja jak sialem w czwartek to sucha była jedynie warstwa wierzchnia, bo nie wiem czy wiesz ale taka ma być 😃

Sialem fasole nie raz po 20.04, miałem szczęście albo to że zaprawiam, że nie zgniła bo nie raz wychodziła 3-4tygodnie, ci co ppsiali pod koniec kwietnia posiali widocznie w bardziej ogrzaną ziemie

Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał:

Sie wszyscy tak sraja z tym sianiem. U mnie sie tak srali, ze dyńki posiali jeszcze w kwietniu przed fasolami to juz przesiewaja po kolei

a te dyńki to muszą być co roku jakieś kupowane nasiona czy można z ub rocznych zbiorów własnych?

... lub sąsiada?
bo jeśli z wlasnych to na tyle ile tego się na ha sieje to koszt przesiewki nieduży

Opublikowano (edytowane)

Szczerze to nie wiem ale to co widzialem u kilku to mieli kupowane w jednostkach. Ktos mi chyba mowil, ze moze byc taka swoja ale moze byc problem ze wschodami bo to dosuszane 🤔ale wez to teraz przesiej a co z opryskami? Przeciez to sie doglebowo pryska. Jeszcze w tym roku jak jest wilgoc to u mnie wszystko waluja. Dynie tez walowali i teraz po tych deszczach to tam pewnie sie beton zaczal robic

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Na dynie coś macie dolistnie? Bo słyszałem że są jakieś opryski 

3 godziny temu, dysydent napisał:

a te dyńki to muszą być co roku jakieś kupowane nasiona czy można z ub rocznych zbiorów własnych?

... lub sąsiada?
bo jeśli z wlasnych to na tyle ile tego się na ha sieje to koszt przesiewki nieduży

Wiem że jeden suszył naturalnie zwykłą dynie i robił próbę kiełkowania i wszystko zeszło niby 

Opublikowano
4 godziny temu, skywalker89 napisał:

A teraz nie ma wilgoci ? Piachów chyba nie masz, więc nie rozumiem tej filozofii w tym roku.. chybaże na własne życzenie przesuszyles warstwę siewną, bo ja jak sialem w czwartek to sucha była jedynie warstwa wierzchnia, bo nie wiem czy wiesz ale taka ma być 😃

Sialem fasole nie raz po 20.04, miałem szczęście albo to że zaprawiam, że nie zgniła bo nie raz wychodziła 3-4tygodnie, ci co ppsiali pod koniec kwietnia posiali widocznie w bardziej ogrzaną ziemie

Zależy od ziemi. U mnie na birowińsku sieję się aby była jeszcze jakaś wilgoć. Jakaś fasola już wylazła. Siana 29 kwietnia coś tam wyłazi. Oczywiście na płowiźnie lepiej jak na borowinie, ale i na borowinie już się pokazały niektóre rządki.

IMG20230516162701.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, skywalker89 napisał:

A skąd ja miałem wiedzieć 1 maja czy dwa  tygodnie później będzie wilgoć czy susza. Było mokro to siałem, czego tu nie rozumieć? Tu nie ma filozofii.  Jutro może nie, ale pojutrze rządki będzie widać bo dziś jak jechałem glifo to sporadyczne już coś tam się przebijało. 

Druga działka  siana 6 maja dogania kiełkowaniem tą wcześniejszą, ale tam żadnych samosiewów i innych zielonek nie mam, zawałowane i czysto. 

Opublikowano (edytowane)

Okolice Nowego Korczyna, mokro, jeszcze trochę i woda będzie stać na polach, i znowu szlak trafi fasolę. Zapowiadają jeszcze 2 dni deszczu...

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano

Chwasty będą się pnąc do góry mokro i woda ale ta woda szybko wyschnie przedwczoraj popadało i co do południa było sucho już na polu wiadomo że głębiej to pewnie trochę przemoczyło No ale ci co mają pola na dołkach to nie ciekawie 

Opublikowano (edytowane)

I u mnie juz sie zaczyna pojawiac ta zasrana komosa.

I co jechac juz z opryskiem na to? Czy np. Na weekend? 

Zaraz zobacze w innych miejscach bo tutaj to taka dosc gliniasta dzialka na innych nie ma grud to moze mniej

IMG_20230517_113929_edit_12340885718974189.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Eee bez znaczenia dla niej. Czy gruda czy nie. Nawet na walowanym u sasiada tez wylazi. Powyrywalem jej troche i ma szyjke na 4-5cm. Czyli to wychodzi z jakieś glebi i dlatego doglebowy jej nie bierze. 

Ta. Jutro chlodno i tez mozliwe deszcze wiec pewnie piatek wieczor. Mokro i cieplo to chyba powinno ją dobrze brac. Jak myslicie? 0.6 corumu czy jednak 0.7? Chyba 0.7 i tak mam go na 10ha to akurat wychodzi mi 2x po 0.7l. A moze za tydzien do poprawki jak juz bedzie fasola na wierzchu dorzucić do tego corumu ta setke butoxone? 🤔 Do piatku wyjda pewnie jakies pojedyncze fasolki wiec powinno byc ok

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, rolnik039 napisał:

U mnie chwast na chwaście 

IMG_20230517_095350.jpg

Komosa biała Benz powinien ją wziąść chyba albo basagran stosował ktoś Benz? 

Albo szarłat, bo ciężko rozróżnić w tej fazie, ja nie potrafię. Dopiero pierwszy liść właściwy zdradza co to za chwast. Benz weźmie, zwłaszcza z olejanem. To idealny moment na zniszczenie tego dziadostwa 

Edytowane przez ravoj