Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, marks50 napisał:

Wygląda na soję . Może była rok temu na tym polu ?

Soja nie. Nigdy nie uprawialem. Ale to cos kiedys mi w grochu wyroslo i jak mialo z 5cm to wygladalo tro he jak jakas mięta

4 godziny temu, bartekac7 napisał:

Ekopielniki w tym roku pójdą w ruch😕

A czemu nie zwiekszysz ilość bentazonu? Nie wiem. Np do 2l? Fasola mała?

Tak. Wieksza puszcza liscie wlasciwe inna ma liscienie a jest tez taka co wschodzi :/

Ogolnie bylem teraz i od wczoraj ten "pancernik" zmienil kolor na jasniejszy. Moze cos z tego bedzie

😕

h😕

Kurna, cos naklikalem za duzo 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, Chiron napisał:

U mnie wzielo juz za pierwszym razem, w czwartek opryskany takim samym mixem i popalony tak samo komosa i wilcza jagoda, i mam podobne doswiadczenia, o ile fasola ladnie wzeszla i rowno to chwastu dywanik miko doglebowek

O jakiej porze dnia pryskane?

Opublikowano (edytowane)

Wieczorem bo somsiad pszczelarz na trzy ule,jak widzi kogos za dnia z opryskiwaczem to zaraz telefon…

Edytowane przez Chiron
Opublikowano

Panowie mam 1.5 hektara jaśka i słabo powschoddzil 50% mam zamiar to przesiać igołomskim i teraz pytanie orka i uprawa =wysuszeniem ziemi do reszty a wilgoci mało jest czy agregat uprawowy i siać w to tylko wyjdzie mieszanka i jak z środkami doglebowymi u czym zaparawic ziarno od kiełkówki? 

Opublikowano
38 minut temu, daaamiaaaan napisał:

Panowie mam 1.5 hektara jaśka i słabo powschoddzil 50% mam zamiar to przesiać igołomskim i teraz pytanie orka i uprawa =wysuszeniem ziemi do reszty a wilgoci mało jest czy agregat uprawowy i siać w to tylko wyjdzie mieszanka i jak z środkami doglebowymi u czym zaparawic ziarno od kiełkówki? 

A nie można wsiać siewnikiem bezpośrednio w to co rośnie i potem opryskać Roundapem z chwastoxem?

Opublikowano
dysydent napisał:

1 godzinę temu, Grzechooo napisał: Weź rzuć jakimś linkiem z sąsiednich granic a nie zza oceanu na Bałkanach - pamiętam - gdzieś to było dostępne ale jeśli w Serbii to ostatnio cyrylica coraz większe obrzydzenie we mnie wzbudza a tak na prawdę to nie bardzo już dziś mam czas a to trochę klikaniny a i tak nie potwierdzi to rzeczywistego źródła pochodzenia mogli by do nazwy dopisać tych parę cyferek a nie tylko zalecenie - 0,5l/ha przecież nikt nie oczekuje aby się podpisał dystrybutor  rzepaki pali i sam bentazon bez jakichkolwiek dodatków tak że nic to nie świadczy o skuteczności na dawkę samego imazamoxu choć pół litra basagranu to raczej jak na rzepaki za mało i jakaś synergia tu jest ale w czystym zabiegu to warto by jednak te zamorskie zalecenia przetłumaczyć z nazwami chwastów włącznie w Kanadzie "Adama" to rozprowadza czyli może i na tych Bałkanach i jakiś hashtag warto by w tym kierunku zmontować choć i tak niewiele to da bo nadal nie wiemy skąd toto przemycone

Myślę że jakby wiadome było że jest dostępne w jakimś kraju w europie(nie mylić z krajem europejskim) to dałoby się jakoś załatwić kwestią jest to aby było oryginalne opakowanie z etykietą tj. żeby wiedzieć jak to się nazywa w danym kraju. Nawet żeby wiedzieć jak to się zwie w szoszonii to już łatwiej coś wymyślić. Sam bentazon w rzepaku to jedynie może wywołać napad śmiechu (takie jest moje zdanie) A tu w corum pomimo nawet nie pełnej połowy dawki rzepaki schnął, to musi być związane z drugą substancją.

sylwek1999 napisał:

Nie u wszystkich zawiodły 😀

Co dałeś? ile? w jakim czasie? I czy fasola żyje?🙃

Opublikowano (edytowane)

"import" niedostępnych w kraju środków może i sensowny dla większych ilości bo na kilka ha nie opłaca się zawracać gitary a ja nie obszarnik a zwłaszcza fasolowy stąd lepszym rozwiązaniem jest owo nam znane tzn hurtu i ew można ułatwić hurtownikowi zamawiając daleko wcześniej a już gdzie szukać to On będzie wiedział najlepiej. Nawet gdybym znalazł to i tak sam nie pojadę po kilka litrów z kolei przesyłka kurierska na granicy może nie przejść. Ot wady małej skali a w tym konkretnym przypadku jako że corum jest dostępne i u nas to tym bardziej nie ma presji.

a rzepaki? u mnie dawki ponad litrowe basagranu paliły siewki rzepaku i co najmniej dwukrotnie się potwierdziło a już jak ponad 1,5 litra to i takie do 4-ego liścia a może i większe. Jeśli suchy czas to może wystąpić problem wchłanialności bo otoczka woskowa liści i wtedy może i uzasadnione jakie zwilżacze czy parę kilo mocznika na ha tylko z ryzykiem przyparzeń fasoli i tu - jak zwykle - doświadczenie potrzebne jakie progowe dawki do fazy roślin stąd u mnie funkcjonuje i dawka 0,75l basagranu/ha gdy dodaję zwilżające adiuwanty i pole czyste np po doglebówkach a sam zabieg dla zasady z góry zaplanowany w sekwencji/harmonogramie zanim jeszcze fasola posiana i gdy chwastów nie widzę to i tak bodaj taką dawkę .... no w tym roku zafujarzyłem na jednym polu bo sucho i wydawało się że w te 7-10dni od siewu nic nie powschodzi i zwlekalem z tym pierwszym zabiegiem, a jednak. no i z rdestami mam taniec o czym wcześniej pisałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Mateusz0110 napisał:

Odżywiał ktoś fasolę np. Insol 6 2l/ha i za 7 dni jeszcze raz insol6 2l/ha plus 1l insol bor?? 

dolistne nawożenie/stymulowanie roślin wymaga dużej wiedzy i doświadczenia i na takich jak tym forach ich nie zdobędziesz a co najwyżej wciśnie Ci kto zakamuflowaną reklamę jakiegoś bezużytecznego bełtu i to jeszcze z ryzykiem że więcej szkód sobie przysporzysz niż pożytku choćby zbędnym wytłuczeniem kołami łanu :D o szczegółach zaburzeń w ekosystemie czy zaburzeniach naturalnych cykli rozwojowych rośliny uprawnej nie wspomnę z ryzykiem zbędnych przyparzeń włącznie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Grzechooo napisał:

sylwek1999 napisał: Nie u wszystkich zawiodły 😀 Co dałeś? ile? w jakim czasie? I czy fasola żyje?🙃

Standardowa mieszanina :Stomp Aqua 2l/ha+Sencor 0.15l/ha+ command 0.15l/ha+ jakiś adiuwant doglebowy wzięty na próbę . Fasola żyje i ma się bardzo dobrze 😀Wiadomo że wiecznie działać nie będzie ale jeszcze ładnie działa

Opublikowano
1 godzinę temu, Mlody311 napisał:

Jak jest z podsypywaniem fasoli pod scinarki 6rzedowa na tuza lepiej to zrobic czy nie? 

Lepiej może i tak ale rok temu to zrobiłem było trochę szarlatu przed a jak zrobiłem to posypywanie to było około 60% pola 

Opublikowano
Dnia 1.06.2022 o 10:07, dysydent napisał:

poziewnik szorstki lub dwudzielny

a rzeczywiście "pancerne" bo czasem sam basagran spali  a czasem nie
ja podejrzewam że graminicydy lub niezwilżalność liści przed bentazonem chwasta chroni
pono wrażliwsze to n imazamox niż bentazon bo to bardzo bliski kuzyn jasnot ale nie mam praktycznych doświadczeń na potwierdzenie bo tam gdzie ten imazamox stosowałem "pancerniaka" nie było

Z tym izamamoxem to też różnie bywa bo w jednej butelce ma kolor zielony w drugiej żółty mimo tego że z tego samego miejsca

Opublikowano

no ten mój co na fotce sprzed kilku lat to z kolei był praktycznie bezbarwny z brązowawym odcieniem, w ub r nie pamiętam ale chyba też taki jak ten z fotki
no tak to jest kupowanie bez gwarancji.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

no ten mój co na fotce sprzed kilku lat to z kolei był praktycznie bezbarwny z brązowawym odcieniem, w ub r nie pamiętam ale chyba też taki jak ten z fotki
no tak to jest kupowanie bez gwarancji.

Ulotka i butelką identyczna ale kolor cieczy bywa różny

Opublikowano

Dlatego warto poszukać czegoś w oryginalnym opakowaniu. Bo tak na dobrą sprawę jakby nie było benza tylko basagran za 180zł x2l =360 do tego dodać imazamoks za 140 to już jest 500 za tyle mamy gotowy corum jeszcze z dedykowanym olejem.

Opublikowano

Co do odżywiania ja nieraz odżywiałem, ale w tym roku jestem zajęty chwastami i narazie w ogóle o tym nie myślę. 

Czechosłowacji jakie 180? Chyba 105. Przynajmniej ja tak kupowałem, ale w sumie w zimie to było. 

Opublikowano

Czy do basagranu musi być jakiś odpowiedni adiuwant?? Mam z firmy agriofit bo mi zostalo z tamtego roku designer ma taki skład;

Designer jest to preparat zwiększający przyczepność cieczy roboczej do liści i posiadający wyjątkowe właściwości zwilżające. Zawiera w składzie 88% mieszaniny kopolimeru styrenobutadienu i polialkilenotlenku heptametylotrisiloksanu.