Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
2 godziny temu, Proxdamiano napisał:

Sprzedane dziś ponad 12t po 4,90brutto  bez żadnych ceregieli,, pod stołem"do Marcina Polaka w Kryszynie, także są jeszcze i uczciwi handlarze a nie pasożyty 

Ja też wczoraj mu sprzedałem 18t po 4.9 wilgotność 18% zobaczył jak przebrana i wziął bez żadnych potrąceń na fakturze 4.9 zawsze dzwoni do mnie jak cena się zmienia jestem zadowolony bo to jest rolnik zna fasolę od podszewki zna się na rzeczy polecam również ! 

Opublikowano

O właśnie, ludziska spokojnie, nikt nie wie kto jest po drugiej stronie ekranu. Im większa panika tym skupujący są szczęśliwsi. Mamy na forum wąskie grono ludzi którzy udzielają nie tylko w sprawach skupu tylko na każdym etapie produkcji fasoli, ale są też tacy co wypowiadają się tylko co do pewnych wątków. Trzeba brać poprawkę na wypowiedzi niektórych urzytkowników. Jesteśmy rolnikami i uprawiamy nie tylko fasolę, więc interesuje nas nie tylko temat o fasoli ale także inne tematy. Jak ktoś udziela się tylko tutaj to jest co najmniej dziwne...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, sylwek1999 napisał:

Dzwoniłem dzisiaj to oferowali 4.8 za Jasia

No mi też zaoferował 4,80, chwila negocjacji fasola sucha i przebrana to i można się potargować o 10gr 

Edytowane przez Proxdamiano
Opublikowano (edytowane)

a ja właśnie zamierzałem opchnąć kontrę która mi przeszkadza w stodole to Oni mi piszą że fasola tanieje

dlaczego teraz zamierzałem?
bo mam trochę czasu, z resztą nie tylko ja zapewne
i może dlatego jest presja na obniżki? no jeszcze - jak tu ktoś wcześniej napisal (sorry - zapomniałem kto) - że podrożała złotówka a to już dwa skumulowane powody obniżek.
Sam jestem ciekaw samego siebie o ile musi potanieć aby mi się chciało przerzucać worki z miejsca na miejsce zamiast na skup
na razie nie pytałem o ceny skupu i sugeruję się tylko tym forum

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dziś sprzedałem po 5 na konto do Polgreen bez zbędnego mlaskania że mokra bizonówka czy jakieś inne wymysły (naszych kupców )  

Pana TYLKO ITRESOWAŁO  względnie sucha no i przebrana nie ma tego że szuka 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez BercikFarm
      A wy już coś macie posiane ? Jare  

• Przez Darozioom
      Witam wszystkich forumowiczów, i bardzo proszę o podpowiedź
      Redliny pod marchew formowałem 27 kwietnia. Maszyna której używam do formowania jest dość prymitywna wobec czego musiałem przed formowaniem zastosować deszczowanie. Mokra ziemia podczas formowania dość mocno się zbiła. Siew nasion nastąpił dzień później czyli 28 kwietnia, jednak w tym miejscu napotkałem dość nieoczekiwane problemy. Pierwszym błędem było to że ustawiłem moim zdaniem trochę za płytki wysiew (na około 1 cm), poza tym podczas wysiewu redliny były na wierzchniej warstwie bardzo  wilgotne w związku z czym mechanizm który odpowiada w siewniku za zakopywanie  nasion nie do końca sobie z tym radził i w wielu miejscach rowki pozostały nie zakryte. Tyle rowków ile mogłem zakopałem motyką. Na drugi dzień zastosowałem zabieg herbicydowy mieszaniną Racer 2,5l/ha+ Ipiron około 800ml/ha. Myślę że dałem stanowczo za dużą dawkę jak na tak płytki siew.
      Dzisiaj 5 maja (7 dni od siewu) odkopywałem nasiona w paru miejscach i zupełnie nie widać po nich żadnego kiełkowania . We wierzchniej warstwie redliny gdzie znajdują się nasiona jest na tą chwilę dość sucho.
      W programie ochrony roślin można przeczytać że środka RACER nie powinno się stosować przy siewie płytszym niż 2 cm.
      Marchwią zajmuję się dopiero 2 sezon więc stąd moje pytanie.
      Bardzo proszę o wasze opinie czy to normalne i wystarczy poczekać, czy brak oznak wschodzenia marchwi może być spowodowany tym że uszkodziłem nasiona niewłaściwie stosując środki ochrony roślin?
      Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za każdy komentarz

• Przez Ambitny657
      Witam, gdzie kupię profesjonalną zaprawiarkę do zboża oraz wialnie ? 
      Może jakieś cenny ? Mile widziane  własne doświadczenia, spostrzeżenia, opinie porady itp. (sposób zaprawiania)
      Od razu piszę, że nie interesuje mnie zaprawianie w betoniarce. 
      Zaprawiarka nie musi mieć wybitnej wydajności, po prostu ma spełniać swoje zadanie. 

• Przez rolnikk70
      Witam w tym roku chciałem zasiać pszenżyto zimowe systemem bezorkowym udało mi się dostać gnojowice od bydła i pytanie czy mogę siać prosto siewnikiem scierniskowym na pole na którym jest gnojowica czy potrzebna by była orka ? Pole było ubigie w nawozy organiczne jest to 6 , 5 klasa i nie chciałbym stosować orki. Pozdrawiam
    • Przez rolnikk70
      Witam chcę zasiać pszenżyto zimowe bezorkowo stanowisko jest dość ubogie w wapno i pytanie czy mogę zastosować zwykłe wapno prosto pod siew? czy może lepiej granulowane szybciej rozpuszczalne? Proszę o podpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...
v