Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Szot ma rację. W poprzednim tygodniu kolega odstawił do handlarza fasolę po 4.10, taka cenę za jaska miał uzgodnioną podczas nawałki. żniwnej, jak każdy sprzedawał, porostu handlarz nie miał czasu na przebieranie tej fasoli, taka kolejka. Więc, nasuwa się pytanie, po co obiecał 4.10 skoro wiedział że fasola będzie tańsza, na 10 tonach jest w plecy 10tys. Inny handlarz uświadamiał mnie, że jest granica do której mogą kupować bo później staje się nie opłacalne, targowałem wtedy fasolę na 4 powiedział że nie opłacalne dla niego a miesiąc później płacił więcej niż 4. Porostu mają dobre bicie na fasoli, nawet jeśli kupią dzisiaj po 4 to i tak im dobrze zostanie, no ale nikt nikomu nie broni zostać handlarzem ktoś powie.

Opublikowano (edytowane)

dorzucę jeszcze info o cenach
czerwona oscyluje nieco ponad 5,0-5,3 brutto a półtyczki za sort powyżej 1,4gram na ziarnko (od 70szt/100g do 60/100g bo mniej to już tyczkowy) 6,0 do 6,45 brutto  a za najniższy sort do 85-90szt/100g (do 1,2g/ziarnko) cena skali  od jaśkowej do 3,8 ) i jeszcze pośrednie przedziały ale szczegóły bezpośrednio u kupujących .
w półtyczkach największa "negocjowalność" cen zależnie jeszcze od innych cech jakościowych tj wybarwienia, wyrównania i oczywiście wilgotności a nawet kształtu ziaren

ceny oczywiście za przebrane i o wilgotności poniżej 16%

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Rafcioo96 napisał:

Szot ma rację. W poprzednim tygodniu kolega odstawił do handlarza fasolę po 4.10, taka cenę za jaska miał uzgodnioną podczas nawałki. żniwnej, jak każdy sprzedawał, porostu handlarz nie miał czasu na przebieranie tej fasoli, taka kolejka. Więc, nasuwa się pytanie, po co obiecał 4.10 skoro wiedział że fasola będzie tańsza, na 10 tonach jest w plecy 10tys. Inny handlarz uświadamiał mnie, że jest granica do której mogą kupować bo później staje się nie opłacalne, targowałem wtedy fasolę na 4 powiedział że nie opłacalne dla niego a miesiąc później płacił więcej niż 4. Porostu mają dobre bicie na fasoli, nawet jeśli kupią dzisiaj po 4 to i tak im dobrze zostanie, no ale nikt nikomu nie broni zostać handlarzem ktoś powie.

Dokładnie tak jest, jak zaczęły się spadki cen kolega zadzwonił  na Wolicę i powiedziano jemu, że jeszcze tego dnia  jest po 4 zł, ale już jutro cena na pewno spadnie. Zawiózł do nich następnego dnia z rana, wzięli po tej umówionej cenie czyli po 4 zł, ale zaznaczyli, że już jest po 3,6. Normalnie dobrzy ludzie 😂, a tylko dopowiem, że fasola wymłócona sucha i było tego ok 20 t.

Edytowane przez beata12596
Opublikowano

dziś w tygodniku zamojskim ostatnia strona kupi fasole jaś karłowaty cena 3,50 bruto

Opublikowano
Dnia 7.10.2020 o 04:11, dysydent napisał:

dorzucę jeszcze info o cenach
czerwona oscyluje nieco ponad 5,0-5,3 brutto a półtyczki za sort powyżej 1,4gram na ziarnko (od 70szt/100g do 60/100g bo mniej to już tyczkowy) 6,0 do 6,45 brutto  a za najniższy sort do 85-90szt/100g (do 1,2g/ziarnko) cena skali  od jaśkowej do 3,8 ) i jeszcze pośrednie przedziały ale szczegóły bezpośrednio u kupujących .
w półtyczkach największa "negocjowalność" cen zależnie jeszcze od innych cech jakościowych tj wybarwienia, wyrównania i oczywiście wilgotności a nawet kształtu ziaren

ceny oczywiście za przebrane i o wilgotności poniżej 16%

Potrzebuje fachowej porady, więc zwracam się do Mistrza o pomoc !!!  Chodzi o półtyczkę mam sita podłużne i na przykład 8- ką mi dużo ucieka ładnych długich a wpadają mniejsze grube i psują wynik:P Myślę o 11 i 12kach okrągłych co mi radzisz?

Opublikowano

w okrągłych otworach "stają na sztorc" te podłużne na granicy rozmiarów co szybko sito zapycha i ja radziłem sobie kombinacją sita podłużnego gdzie wyleciały najdrobniejsze i część połówek a później precyzyjna wialnia z podajnikiem z wałka który pojedynczą warstwę nasion podawał i w strumieniu wiatru spadały jakieś 0,5m co w miarę wiernie sortowało a frakcję rozdzielała regulowana zastawka coś w podobie jak w młynku "polaczku" tylko precyzyjniejszej konstrukcji zwlaszcza tego podajnika.
Radziłem sobie dopóki mi się ta wialnia nie rozleciała bo była prowizorycznym prototypem czyli na razie i ja sobie nie radzę inaczej jak sito okrądłe i co jakiś czas oczyszczam a na razie nie mam czasu aby pospawać masywniejszą wersję tej wialni.
Nie wiem jaka średnica otworow bo nie mierzyłem a pochodzi z segregatora (tego już nad workami) z lubelki i przepuszcza frakcję o kalibrażu jaśka choć z daleka widać że zbyt toto podłuzne jak na jaśka. Nie mam do fotki próbek bom wczoraj właśnie sprzedał i jak nowe podsortuję to ew... . Tylko z tego "okrągłego"  sita z kolei  część zbyt lekkich idzie w jedynkę bo "zbyt plaskate" .
Zapewne są inne kombinacje jak sito plus wialnia ale u mnie taka wystarczała i nie poszukuję niczego innego choć też za idealnie to rozsortowane nie było ale uchodziło w dalszym obrocie.
Parametryzacja po ilości nasion w jednostce masy sama się prosi o jakieś metody selekcji po ciężarze a tu wialnia jest najprostszym rozwiązaniem. tylko wialnia precyzyjna a nie gdzie spada przypadkowym strumieniem wszystko i nieraz słoma podeprze sie na ziarnku i w prima sort poleci
no i wialnia jest konstrukcyjnie najprostsza.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

czyste jaja się dzieją w żniwa pszenica 630-700zł a dziś dzwonię a tu cena w mirczu 710-800zł tak samo z fasolo już po 3zł chcieli nakupić w łaszczowie czysty interes teraz sprzedać po 3,50zł jest zysk  50zł na 100kg dobry interes

Edytowane przez a-zA-Z0-9
Opublikowano

No tak działa rynek i pośrednictwo w handlu. Trzeba trochę chytrości. Handlarz chce być cwany i sprzedający nie chce być frajerem, trzeba się dogadać. Mi udało się część sprzedać po 4zł i uważam, że źle nie zrobiłem. Może resztę też uda się deko powyżej tej ceny sprzedać, bo znowu w okolicy nikt z moich znajomych nie ma już fasoli. 

Opublikowano (edytowane)

no ja z dalszej okolicy i co prawda fasole mam jeszcze jakieś  różne ale nie jaśka jak też trzech kolejnych co poprzednimi laty o tej porze jaśka mieli a w tym roku też nic.

Kontrę mi po siódemce na detal każą szykowac co i to nie da rady... bo jeszcze kartofle mam na polu i może jutro... jak się co nie urwie w kombajnie :ph34r: a gdzie sortowanie i takie tam? czy to kartofli czy fasoli

a i sortownika do kartofli szukamy gdzie się da na gwałt
nawet w temacie o fasoli :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

na igrit.pl coraz więcej ofert kupna fasoli ilości tonowe widać ze jest zbyt na fasoli

Opublikowano (edytowane)

Zbyt jest a z zagranicy nie nasprowadzają za te pieniądze bo drobna z Egiptu po 6 zł netto a z Argentyny po 5.5 zł netto. A ta cena  3zl za drobną z ogłoszenia  na igrit to ściema.

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano

jakieś trzy tyg temu półtyczki były od ceny jasia do 6+vat zależnie od masy nasion czy tam ilości w 100 gramach
jak jest teraz? nie wiem ale niektórzy nie handlują półtyczkami i traktują je jak jaśka tak że pytać u różnych...

Opublikowano

A ja mam jeszcze dobre 700kg do petkusa kurka wodna i nie mam kiedy się do tego zabrać. Ale portfel  jakoś mi szybko się oprożnia i chyba czas przyjdzie coś opylić. Z drugiej strony czytałem że już zaliczki mają płacić z ARiMRu to może coś się podreperuje. 

Opublikowano

w piątek  dzwoniłem fasola jaś już 3,70-3,80zł wczoraj wpłyneła mi zaliczka dopłaty z ARIMRU

Opublikowano

skup z mircza  ale tylko sucha ma być do 16% wilgotnośći i mówił że będzie dalej iść w góre