Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

Raczej nie spartaczył bo ma swoją suszarnię

nie "doceniasz" - jak widzę - zdolności partaczy

można 'nachapać" więcej niż wydolność suszarni co w tym roku nie było takie trudne

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

nie "doceniasz" - jak widzę - zdolności partaczy

można 'nachapać" więcej niż wydolność suszarni co w tym roku nie było takie trudne

Ma suszarnię na 50 ton zasypu  to nie tak mało na raz

Opublikowano
15 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Jak nakupił mokrej po 4 zł a brał nawet gnój to przy obecnej cenie trudno wyjść na swoje .Dobrze się handluje jak cena systematycznie wzrasta  a jak są duże spadki to różnie to wychodzi .

Święta racja. Najlepszy jest popyt przy rosnącej cenie. 

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

ale czy można różne odmiany na raz?

O jakich odmianach mówisz? Kupował drobna czerwona czy poltyczke? Z tego co wiem to sam zgnojony jasiek szedł. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.09.2020 o 21:42, Zbyszek3939 napisał:

Różnych to za wiele nie nakupił w tych stronach to jasiek rządzi.

omal czerwonej mokrej tam nie zawiozlem ale nie i dosuszyłem sam
poszła w Tomaszowie z 15% gdy miała jedna grubo ponad 20 a druga nieco tylko mniej niż 20 zanim dosuszyłem

Dnia 30.09.2020 o 21:40, skywalker89 napisał:

Jeśli istnieje tu jakiś moderator to na górze w tym.temacie na początku powinno być na czerwono
...

czy o coś takiego... o to Ci chodzi? masz ... powinieneś mieć opcję formatowania tekstu w edytorze a na czerwono nie bo to zarezerwowane dla modów to ja pomarańczowo

Dnia 30.09.2020 o 18:33, skywalker89 napisał:

Uwaga ...... itd

i tu usunąłem treść cytatu bo widzę że autor posty inne swe wyczyścił a że nie wiem dlaczego to i ja się na wszelki wypadek dostosuję

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

omal czerwonej mokrej tam nie zawiozlem ale nie i dosuszyłem sam
poszła w Tomaszowie z 15% gdy miała jedna grubo ponad 20a druga nieco tylko mniej niż 20 zanim dosuszyłem

czy o coś takiego... o to Ci chodzi? masz ... powinieneś mieć opcję formatowania tekstu w edytorze a na czerwono nie bo tozarezerwowane dla modów to ja pomarańczowo

Jak by znali historię tego nasienia 🤭 to temu gościowi co robił próbę chyba że w tym czasie była kobieta to te okulary by mu spadli a oczy by wywrócił w druga stronę  

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Nie o coś takiego, bo kilka postów i.natepna strona i d*pa a nie każdy przewija czy jest na bieżąco.. jak wchodzisz w temat nad wszystkimi postami na samym początku na każdej stronie taką informację zamieścić.. zaraz może by się prawniki beansa silowali z yacentym bo ponoć sądów się nie boi 🤣

Jacek nic do Beans nie ma ani ma jakiekolwiek dowody i ingerować w nasze tu posty nie może w kwestii oświadczanych faktów i modyfikując układ strony dla czytelniejszego jakiegoś przekazu na prawdę naraził by af na szykany prawnicze o bezdowodowe oskarżenia zatem nie oczekujmy ...
dobrze że możemy i to co możemy gdzie odpowiedzialność za wpisy ponosi ich autor
przy czym zastrzegam że i ja udzieliłem tylko porady technicznej na przykładzie ;) bo też nic wspólnego z tą firmą nie mam; co- jak widzę - Bogu dzięki

1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

Jak by znali historię tego nasienia 🤭 to temu gościowi co robił próbę chyba że w tym czasie była kobieta to te okulary by mu spadli a oczy by wywrócił w druga stronę  

znali bo mnie wcześniej z mokrą (próbkami) pogonili. nawet przeprosili bo mieli suszarnie pod jaśkiem, sugerując samodzielne dosuszenie
no i... gdzie ja to?
no i... ot i moja "suszarnia" popasowała pogoda i tak wystarczyło
ACtC-3e_yjKI00WwLxeDTIUckryckmhmbzDa-l0w

ar folii kosztował coś 60zł właściwie ze starych budowlanych zapasów (5x40m) i tyle mnie to suszenie kosztowało nie licząc trochę roboty przy dwukrotnym przemieszaniu no ale przez trzy kolejne dni wigotność względna powietrza oscylowała po południu w okolicach 40% i nieźle przygrzewało
na noc folią z wierzchu... aby rosa....

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ulman napisał:

A BeanPol z Hostynnego płaci na czas?

Jakby nie było jedni z pierwszych mieli sortowniki na placu i przebierali usługowo. Podobno mieli mobilny sortownik, robili pokazy u jednego z pobliskich rolników.. chińczyki dronami nagrywali prace tego sprzętu. Firma niby porządna ale napewno ktoś z bólem du** się trafi co będzie temu przeczył. Terminów się trzymają. 

Edytowane przez kysiekb
Opublikowano (edytowane)

za czerwoną zaproponowali mi tak wiarygodną bo o 10-15% niższą od innych cenę przy trzykrotnie wyższych potrąceniach (wprawdzie tylko na telefon) że oferta zakupu była tak nędzna iż gdybym frajera na tych warunkach znalazł sam bym kupił i to z platnością od ręki
tak że jeśli ktoś takie warunki proponuje problemów z płatnościami na pewno nie uwzględnia/planuje :D
inna sprawa że byli tez zasypani i za bardzo nie zależało Im jeszcze na mokrej czerwonej na dodatkowy kłopot

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/kombajn-do-fasoli-i-innych-roslin-straczkowych-renomowanej-firmy-tarim-CID757-IDGwAzk.html

Fascynujące, że jeszcze kilka lat do tyłu tłukliśmy przerobionymi zbożowymi, a dzisiaj mamy już "renomowane" "najwyższej jakości" tureckie żniwiarki. Inna inszość, że turek potrafił skopiować i sprzedaje, a w PL gdzie każdy kto ma garaż i spawarkę ma się za wielkiego producenta maszyn nie zauważył tej niszy... tylko może to dobrze. Zaraz cena byłaby razy 3 bo przecież pl jakość. 

Co do tego gościa co nie płaci. To jest tak. Da 20 gr więcej i już połowa z tu piszących sprzeda bo przecież komuś tam zapłacił. To że może to potrwać rok i trzeba za prawnika dołożyć to już inna inszość. Może mi zapłaci... 

Opublikowano

nie wieże w głupotę ludzi by sprzedawać suchego  jaś poniżej 3 zł chyba że mokrego bo co z nim zrobić

Opublikowano

Moja leży w magazynie i suszy się cienko rozsypana ale chyba przez te ostatnie dni to trochę wilgoci podsiąkła szczególnie od wejścia bo nieszczelne jest trochę. Nie mieszkam na miejscu i zbytnio nie chce mi się jechać 5km. w jedną strone zobaczyć?

Opublikowano (edytowane)

po mokrym okresie żniw fasoli drobnych ceny ich są relatywnie wysokie i nieuchronnym był import tylko trochę takie nierozważne usadawiać siedzibę firmy w centrum regionu fasolowego i pokazywać się na śmieciowym portalu z takim ogłoszeniem.... no sami wrogowie będą w najbliższym sąsiedztwie

https://www.igrit.pl/ogloszenie/gielda-warzyw-fasola/fasola-drobna-200220-szt-100-gr-kraj-1221061

Screenshot_2020-10-03 Fasola drobna 200 220 szt 100 gr kraj .png

biznes to ne tylko matematyka
socjologia jest równie o ile nie ważniejsza co nie zmienia faktu że jest takie posunięcie najzupełniej zrozumiałe z punktu widzenia mechanizmów rynku.
Jednak czasem rynek zawodzi pomimo że "słupki rachunkowe się zgadzają".

Chyba tu napisałem że łaszczowiecka firma może na fasolowym rynku sporo namieszać i nie trzeba było długo.....

Edytowane przez dysydent