Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, melon10641 napisał:

Zrodził mi się pomysł solmaxa na modernizację. 60tyś netto kosztuje, zwrot 60% to wyszedłby za 24tyś a to w przeliczeniu po 400zł ha daje zwrot po 60 ha nie licząc swojej pracy ciągnika i paliwa. 

Poczekajmy do przyszłego sezonu, większość handlarzy miejscowych będą mieć po 2 mastery albo po 3 i będą brać po 250 albo 200 zł bo konkurencja duża. To samo z sortownikami optycznymi.. miało 2 albo 3 gości i brali po 300-350 zł od tony  Dzisiaj każdy handlarz ma, albo ktoś kto nastawia się typowo na usługi i  już 150 zł max 200. Pomysł byłby trafiony gdybyś startował razem z kupującymi mastery. 

Edytowane przez kysiekb
Opublikowano (edytowane)

liczenie na usługi czy to jako usługodawca czy klient kończy się w rolnictwie dla obu stron szybkim wypadnięciem z rynku jeśli nie ma jakiejś koordynacji tego rynku a w rolnictwie taką jest glównie kontraktacja co widać na przykładzie buraków cukr.

więcej pisać nie muszę bo kto rozgarnięty ten to już dawno wie a kto .... będzie dorabiał własną abstrakcyjną ideologię.

jest granica ceny poniżej której nikomu się nie zechce nawet z domu wychodzić i nie będzie nawet rozważał usługi niechby nawet w co drugim obejściu stała maszyna to jest określony poziom ceny a przede wszystkim skali usługi poniżej którego wartość usługi nie spadnie.

w fasoli czeka nas konsolidacja rynku, właściwie to już jesteśmy w jej trakcie

do dalszych przemyślen i dla większości fasolarzy pasjonatów nie zbyt pocieszających wniosków , co drobniejszych handlarzy też. Jeśli klient wyjdzie z tym obronną ręką bo zewrą się nożyce marży między hurtem a detalem to nie ma innej opcji chyba że siłowo państwowe urzędasy ryje swoje wsadzą tępe to nadal rynek fasoli będzie loterią i nerwicogenną produkcją dla co słabszych emocjonalnie a hazardową rozrywką dla.... np mnie. :D 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Bizonów też było po kilka a nawet kilkanaście na wsi, a mimo tego cena nie spadała. Zakup kombajnu, remont, przezbrojenie i koszty omlotu hektara przy bizonie są dużo niższe niż przy masterze a mimo wszystko usługa nie kosztowała 150 zł od hektara.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

a to akurat chwilowe i ma związek z... prognozami pogody
przy dostępnej opcji dosuszenia nawet lepiej "wyrwać" mokrą niż pobitą bo "sklejarni" fasoli jeszcze nikt nie wynalazł a suszarnie i owszem :D

udanego dnia i tygodnia bo ja idę "lizać rany" po fasolowych żniwach bo i podspawać co nieco połamanego mam i pouprzątać bajzel jaki się przy okazji porobił tu i ówdzie no i jeszcze co nieco na polu bo kontra jak zwykle surowym strąkiem ścięta może jutro pojutrze wyjdzie a może nawet za tydzień jeśli te prognozy się sprawdzą.
na ra.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Nadają w prognozach 3 dni pogody i ciepło czy Jasiek wyschnie na tyle ze b.suchy do młócenia bo na razie to gnój szczególnie od łąki bo tam mam? W czwartek deszczu jeszcze nie odwołali i jak popada to dalej fasola mokra będzie a może nie popada? Jaka wilgotność młócone wczoraj?

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

Pan Ł. z Mircza bierze za mastara 100/ha pod warunkiem, że fasolę odstawi się do niego na przebieranie i mu sprzeda. Cena na dziś u pana M. w Modryńcu 3,9/kg.

Ktoś pisał że Solmax wolniejszy od HMS, to da się wolniej jeszcze? HMS ok 2,5 h/ha.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, makara11 napisał:

Pan Ł. z Mircza bierze za mastara 100/ha pod warunkiem, że fasolę odstawi się do niego na przebieranie i mu sprzeda. Cena na dziś u pana M. w Modryńcu 3,9/kg.

Ktoś pisał że Solmax wolniejszy od HMS, to da się wolniej jeszcze? HMS ok 2,5 h/ha.

Ta, na pewno wolniejszy, wczoraj solmaxem 1,5 Ha przez 2h 10 min. A dużo od operatora też zależy 

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano (edytowane)

dużo zależy też od gatunku czy urodzaju fasoli no oczywiście domieszki chwastow
to jest fasola
ACtC-3dbHgeGTGNVOIg1z4ilcAa0071FYgQIuZMB

i to też jest fasola
ACtC-3dQ54AEORAlbu2vVCC32nwWkTVRLjOeqzFk
z góry wiadomo którą hektar szybciej wymlóci

7 godzin temu, makara11 napisał:

dzięki za info bo zachodziłem w głowę co to za ogłoszenie w TZ - 100zł/ha omłot. myślałem że jaki fake

tak sobie pomyślałem...
sam wymłóci towar dla siebie to zadba aby w dobry czas i nie zmarnować no i wie która partia z którego pola.
Skubaniec. łebski gość.
Otoż jedna z opcji na konsolidację rynku w rozdrobnionej strukturze agrarnej. Coś jak cukrownie które przejmują odbior surowca własnym sumptem a i mogą wykopać buraki w oparciu o własną logistykę. Nic ponad tylko życzyć powodzenia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 godzin temu, lajkzxc napisał:

Ta, na pewno wolniejszy, wczoraj solmaxem 1,5 Ha przez 2h 10 min. A dużo od operatora też zależy 

A ja słyszałem, że solmax z Mircza młócił 2 ha w 8 godzin

5 godzin temu, dysydent napisał:

dużo zależy też od gatunku czy urodzaju fasoli no oczywiście domieszki chwastow
to jest fasola
ACtC-3dbHgeGTGNVOIg1z4ilcAa0071FYgQIuZMB

i to też jest fasola
ACtC-3dQ54AEORAlbu2vVCC32nwWkTVRLjOeqzFk

dzięki za info bo zachodziłem w głowę co to za ogłoszenie w TZ - 100zł/ha omłot. myślałem że jaki fake

Znajomym dowiedział się od właściciela, że to błąd w druku.

Opublikowano
6 minut temu, matek89121 napisał:

czyli to    fake news ?

A wyczujesz? To handlarzyna kręci jak może. Ludzie mówią, że  na bykach się przejechali handlując z nim, to jak może być z młóceniem czy z handlem fasolą.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, matek89121 napisał:

czyli to    fake news ?

raczej "reklama kreatywna" ;)

Dacie wiarę aby fasola ( w tym przypadku czerwona i oczywiście nie moja) miała 30% wilgotności i mimo wszystko została wymłócona
nota bene kilka dni temu czyli jeszcze więcej miała bo jest usilnie dosuszana na plandekach itp
Oczywiście skup odmówił przyjęcia bo według zasady za jeden procent potrąca dwa to łącznie z odpadami jeszcze by mogło wyjść ponad 100% potrąceń i co? producent miałby dopłacić?. Oczywiście przesadzam bo potrącenia za wilgoeność powyżej... nie wiem jakiego progu ale pewnie coś ok 15% (jeśli ktoś wie niech doprecyzuje)
Na moje resztki zębów :P to ona aż tyle raczej nie ma ale ... no wiadomo jak skupy skalują wilgotnościomierze.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Powiem tak do solmaxa  musi być dobrze wysuszona słoma bo jak wilgotna to nie idzie  nawija    zrzucone muszą być cienkie pokosy bo jak grube  to brak biegów  nie przerabia i trzeba stawać co chwile a jak małe pokosy to jakoś  tam idzie   ludzie się na tym dopiero  uczą  młócić  wszystko zależy od fasoli i operatora  ale szybciej niż minimum 2 godziny żeby jak  nie da się wymłócić hektara fasoli .Ale co do jakości  omłotu to master mu nie  dorównuje no i zasadnicza różnica master wyrzuca dużo  dobrego ziarna  z plewami tak  że są straty a solmax  nie .

11 minut temu, dysydent napisał:

raczej "reklama kreatywna" ;)

Dacie wiarę aby fasola ( w tym przypadku czerwona i oczywiście nie moja) miała 30% wilgotności i mimo wszystko została wymłócona
nota bene kilka dni temu czyli jeszcze więcej miała bo jest usilnie dosuszana na plandekach itp
Oczywiście skup odmówił przyjęcia bo według zasady za jeden procent potrąca dwa to łącznie z odpadami jeszcze by mogło wyjść ponad 100% potrąceń i co? producent miałby dopłacić?. Oczywiście przesadzam bo potrącenia za wilgoeność powyżej... nie wiem jakiego progu ale pewnie coś ok 15% (jeśli ktoś wie niech doprecyzuje)
Na moje resztki zębów :P to ona aż tyle raczej nie ma ale ... no wiadomo jak skupy skalują wilgotnościomierze.

Dosuszenie takiej fasoli na suszarni  z 30 procent do 15  to na 1 tonie uschnie minimum  100 kg

Opublikowano (edytowane)

wniosek - slmax jest adresowany na własne potrzeby a nie do zarobkowania bo sucha słoma jest nawet na dobrze zaschniętej fasoli tylko od obeschnięcia pełnego rosy czyli gdzieś 12-ej-13-ej do najpóźniej 18-ej kiedy pada wieczorna rosa czyli za dzień tym nie poszaleje.
Jakie dwa ha dobrze wymłócone i szlus.
No ale 60k to na swoim... ile to trzeba siać a i jeszcze odmiany lub terminy siewu aby rozciągnąć w czasie żniwa aby toto w miarę przez sezon wykorzystać

uschnie 15% czyli dokładnie 150 kg z tony podczas gdy kupujący taką potrąci 300 (chyba bo nie wiem jaka jest wilgotność progowa z której już nie potrącają)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Solmax młóci jaśka 2godziny 1ha a drobną można nawet zejść do godziny wczoraj zrobiłem 1,5ha w 2godziny  jakieś 3 tony namłócone, a 0,80ha zrobiłem w 50min ale lekko ponad tone nakosiłem.

Opublikowano (edytowane)

o
we środę może później rosa paść lub nie być jej wcale bo we czwartek ma być deszcz to raz na jakiś czas solmaxem pomłóci dlużej w noc

czyli z drugiego końca kija to solmax młóci niecałe 1,5t na godzinę by wychodziło mniej więcej.

no nie mam blisko nikogo z usług tą maszyną i muszę się wkurzać na połówki w fasoli o 17-sto procentowej wilgotności młóconej gdy słoma była sucha jak tarnina.
no cóż. jeszcze muszę się przygotować na być może jeszcze gorszy widok półtyczki bo może jutro pojutrze ale zbożowym kombajnem a i to nie wiem czy się wyrobi.

odkurzaliśmy czerwoną przy pomocy lubelki zaadoptowanej na wialnię i podsiewacz to po przepuszczeniu wilgotność zbiło o pół procenta  i teraz mam 15,7 bo jeszcze na wozie dosychała po kombajnie.
Jutro jeszcze przyczepa bo wstyd wieźć tyle prochu na handel nawet w niesortowanej a i przy okazji się co nieco podsuszy no i poworkuje.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, Forg napisał:

Solmax młóci jaśka 2godziny 1ha a drobną można nawet zejść do godziny wczoraj zrobiłem 1,5ha w 2godziny  jakieś 3 tony namłócone, a 0,80ha zrobiłem w 50min ale lekko ponad tone nakosiłem.

Czyli masz solmaxa? Zadowolony?

Opublikowano
14 minut temu, dysydent napisał:

(chyba bo nie wiem jaka jest wilgotność progowa z której już nie potrącają)

Dzisiaj słyszałem, że maksymalny próg to 15%. Powyżej, zaczyna się zjazd cenowy.

• Thanks 1