Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

U mnie dwie godziny bo basagran poszedł deszcz...to ja za ten oprysk z agrii Spłaciłem 400zl za 5l

A za ten wynalazek

https://agrii.pl/produkty/foliq-magsk-op

109zl za 15kg

Ale.tak.szczerze doradzcie jechać dzisiaj siarczanem magnezu z mospilanem a jutro basagran bo mam.duzo przebarwień i fasolka jeszcze młodziutka  chwastami nie ma.najgorzej,a jutro albo w poniedziałek basagran czy nie patrzyć na przebarwienia tylko jechać dzisiaj basagran w dawce 0.5l na ha a jutro jechać siarczan plus mospilan

Chyba lepiej by było najpierw dać odżywkę a później prysnąć na chwast bo odwrotnie to pobidze po basagranie odnowa ten chwast w czoraj jak byłem to chwastu nawet nie ma.tylko skrzyp więc nie ejst źle ale wiem.ze teraz po tych deszczach to chwast wyskoczy

Albo może jak w czoraj prysnalem tym.basagranrm.gdzir mam taki już niestety duży chwast to jutro jak trochr obeschnje to pole to wyjechałbym pilnikiem.i ten chwast trochę zniszczył dałem dawkę 0.7basagrabu i teraz ten chwast bym zniszczył a za 10dni czy tam 14 dni jeszcze raz basagran czy butoxnew dawce 1.25l

Opublikowano (edytowane)

mospilan z basagranem raczej można mieszać a siarczan magnezu chroni co prawda asolę przed oparzeniami ale chroni też i chwasty a litr basagranu na ha to racze niewielka dawka dla chwastow zwłaszcza komosy.
Ja bym jechal od robaka  chwastu a siarczan sobie odpuścił. Z siarczanem czasem mieszam opryski na trawy już później gdy większe rośliny ale czy akurat w fasoli mieszalem czy oddzielnie to nie pamiętam nie mniej nieco przynajmniej siarczan chroni fasolę przed tymi białymi plamami po graminicydach a na trawy one i tak inaczej działają niż basagran na chwast i traw siarczan nie uratuje co np na komosy może osłabić działanie basagranu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz0110 napisał:

Ale.tak.szczerze doradzcie jechać dzisiaj siarczanem magnezu z mospilanem a jutro basagran bo mam.duzo przebarwień i fasolka jeszcze młodziutka  chwastami nie ma.najgorzej,a jutro albo w poniedziałek basagran czy nie patrzyć na przebarwienia tylko jechać dzisiaj basagran w dawce 0.5l na ha a jutro jechać siarczan plus mospilan

Chyba lepiej by było najpierw dać odżywkę a później prysnąć na chwast bo odwrotnie to pobidze po basagranie odnowa ten chwast w czoraj jak byłem to chwastu nawet nie ma.tylko skrzyp więc nie ejst źle ale wiem.ze teraz po tych deszczach to chwast wyskoczy

No właśnie ja stwierdziłem, że fasolę trzeba trochę odżywić po tych chłodach i dać jej "kopa", wyrównać.  Nie chciałem jednak żywić chwastów i nie mam za bardzo czasu  jechać  drugi raz je kasować  bo pole kawałek od domu. 

Więc do dokarmiania fasoli głównie mocznikiem z siarczanem i mikro + miedź dorzuciłem 0,6 basagranu + 0,5 Olejan (podobnie jak rok temu tylko wtedy była  późniejsza faza).   Zabieg w sumie tani. Zaznaczyłem 5 miejsc z komosą, szarłatem i fiołkiem. Fakt, że zdziwiła mnie fasola chowając liście przed zabiegiem, ale skąd miałem wiedzieć, zanim wróciłem, przygotowałem środki i dojechałem na pole było już ciemno. Warunki do oprysku na chwasty idealne do dokarmiania w sumie też, tylko mogła mieć listki rozpostarte. 

To trochę niby nielogiczne, może nawet szaleństwo, ale działało rok temu to i teraz powinno zadziałać. 

Opublikowano (edytowane)

jakie chwasty?
jakie poparzenia?
jakie robaki?
fasola czerwona siana 8 i 9 maj

DSCN1064.JPG
DSCN1068.JPG
dodam tylko że siana mieszanką nasion dwu- i czteroletnich no i wyjdzie za gęsta bo te czteroletnie też wzięły i powschodziły choć wcale nikt tego od nich nie oczekiwal.

nie ma mowy tu o żadnych odżywkach czy czymkolwiek innym przez najbliższe minimum dwa trzy tygodnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

@dysydent, u mnie gęstsza 😁 jutro wrzucę zdjęcie, wczoraj dałem drugi raz basagran, tydzień temu ok 0,6l, wczoraj ok 0,8l, póki co dzisiaj na tiktaku nic negatywnego nie widać

no ta u mnie jeszcze nie wszystka powschodziła a mimo najszczerszych chęci i stosownego zapasu oprysków powschodowych to od czegóż ją bym miał pryskać? połaziłem pofotografowałem i coż więcej można tam zrobić oprócz oczekiwania na bieg wypadków?
chociaż co siew precyzyjny to nie zbożowym siwnikiem ale nasiona miałem zmiotki z kilku lat i czort wiedział czy powschodzi czy nie a to jest na oborniku czyli i tak ew mijaki pozarastają bodaj i z sąsiednich rządków.
Gęściej posiana na mocnym stanowisku to bodaj wcześniej wyjdzie niżby ze stanowiska wynikało.
na tym stanowisku mogła by być i w kwadrat i ziemię by skryła bo tam rządki co 40cm

dobry aparat fot to i nie muszę z nosem przy ziemi szukać siewek chwastów a kilka fotek i powiększenie na kompie w domu przy kawie czy co tam kto lubi do lustracji pól się sprowadza
róg jednego z pól

DSCN1040.JPG

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

tak a było tam opryskane "na krzyż tzn i wzdłuż startowałem od poprzecznej miedzy i poprzeczkę od wzdłużnej miedzy aż fasolę przytrzymało a trawki tyle się nasiało rok temu że nie dały opryski rady.
Ro temu po partacku bylo opryskane w tym rogu i było takie zakole zostawione odłogiem no i zapas nasion wystarczył aby tyle przeżyło.
Nawet jeśli co tysięczne nasionko doglebówkę przeżyje to przy odpowiedniej ich ilości wyjdzie coś takiego bo żaden oprysk nie kasuje stu procent nawet najwrażliwszych na niego chwastów.
Będzie gdzie sprawdzić kolejną podróbę targi co mi wczoraj jakąś tanioche kupili od firmy ... zaraz jak ta firma i podróba?...
o mam - http://shardacropchem.pl/download/labels-poland/Quick_05_EC.pdf

kosztowało to za litrę coś między 36 a 38 zl i w przypadku tego wynalazka wszystko wygląda podejrzanie bo i firmy nie znam i cena po której już z pięć lat nie kupowałem

cholerny edytor linki kopiuje na tekst poniżej

no chyba udało mi się to obejść ... o czym to ja?...
otóż takie "okazje" jak ten oprysk trzeba traktować sceptycznie  i pierwej to sprawdzę na jakim małym kawałku zanim odważę się jechac po całości i może kto ma już doświadczenia czy to z produktami firmy Sharda czy z tym konkretnym - QUICK05 EC - czy móglby potwierdzić jak i czy w ogóle toto działa?
Oczywiście i ja już dzisiaj bym z plecakiem ganial gdyby nie padało bo trzeba to wytestować i na perzu i na chwastnicy i na włośnicach a i jeszcze na rośliny dwuliścienne jak to działa ale wyniki dopiero po minimum dwu tygodniach no i co kilka testów to nie jeden.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

w takiej fazie na pewno i powinien nawet w dawce do 1litra/ha
u szarłata wydaje mi się nawet większa wrażliwość na basagran w fazie pierwszych dwu liści właściwych niż w fazie liścieni ale to może tylko moje subiektywne wrażenie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Po sianiu poszedł Activus i Commad, zresztą te doglebowe i tak do miesiąca trzymają. Jak przestanie padać idzie basagran, co dodać na mszyce , buldok mam w domu

Opublikowano

Witam. Czy są osoby mogące podzielić się zdaniem na temat kombajnu solmax? W jakim czasie wymłaca 1ha, jaka jest jakość jej pracy tzn czystość fasoli, czy trafia się zniszczone ziarno?  Proszę o opinie osoby mające z nim styczność lub widziały to w pracy