Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

fajny, z podsiewaczem, taki amerykański. 

W sobotę prawie pewny deszcz, więc może z  rana się uda się posiać 2 ha, reszta w maju bo na tym polu  zagrożenie ze strony komos i szarłatów większe i jeszcze nie wszystko wykiełkowało.

Wilgoci jest  sporo po jednym przejeździe uprawowym agregatem, więc strachu nie ma, ciepło się robi, może będzie dobrze. 

Opublikowano
2 minuty temu, king12 napisał:

Wczoraj sprzedane 1.5t jaska po 6 nie przebierany bez odliczenia zanieczyszczeń jakieś 13-14% czyli wyszedł przebierany po 6.8 prawie 

Jadąc dziś na pole zauważyłem spaloną pszenicę pod obwodnicą czyżby pod fasolę? Skoda że fotki nie zrobiłem. Podziel się wiadomością gdzie sprzedałeś?

Opublikowano

to kogoś pojebało chyba, ale co zrobić, już w 2014 pokazali rolnicy jak potrafią myśleć, teraz znowu im odpierdala? 

Tomek, @dysydent wzywam Cię!!! Powiedz mi jakie kiedyś były dostępne zaprawy insektycydowe, jakie substancje wykorzystywano?  bo kolega szuka do zaprawienia a  nie ma chloropiryfosu i ma problem, ja radziłem mu zaprawić dimetoatem ale nie wiem czy podziała jak chloropiryfos. 

• Like 1
Opublikowano

6 za jasia karłowego jest do uzyskania tylko nie trzeba do pierwszego lepszego cwaniaka zajeżdżać i pytać . Niektórzy potrafią nawet zaoferować 5,5 zł brutto ale zazwyczaj klient się tak krótko mówiąc "zlisi" .

Opublikowano
3 godziny temu, ravoj napisał:

to kogoś pojebało chyba, ale co zrobić, już w 2014 pokazali rolnicy jak potrafią myśleć, teraz znowu im odpierdala? 

Tomek, @dysydent wzywam Cię!!! Powiedz mi jakie kiedyś były dostępne zaprawy insektycydowe, jakie substancje wykorzystywano?  bo kolega szuka do zaprawienia a  nie ma chloropiryfosu i ma problem, ja radziłem mu zaprawić dimetoatem ale nie wiem czy podziała jak chloropiryfos. 

Podziała kiedyś zaprawiałem ale zrezygnowałem bo gorzej śmierdzi od chloropiryfosu ale za rok wrócę do niego no może dwa bo mam jeszcze zapas durszbana.

Opublikowano
4 godziny temu, Andpol napisał:

Przez tel.to może tyle dawać tylko kto? Ja z ciekawości po zasianiu dziś Jaśka zajechałem na skup to 5 na konto więc nie wierzę że ponad 6 dają? Przez sianie oględziny rzepaku przesunąłem na poniedziałek. Takim siewniczkiem siałem.

IMG_20200423_111159.jpg

IMG_20200423_111459_1CS.jpg

Więcej wiary .  Po co  miał bym pisać nie sprawdzone informacje.Ps  ten twój skup to jakaś ściema.

Opublikowano
58 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Więcej wiary .  Po co  miał bym pisać nie sprawdzone informacje.Ps  ten twój skup to jakaś ściema.

Na  Wolicy siałem fasolkę i po drodze wstąpiłem na skup a fotka z tej spalonej pszenicy.

IMG_20200423_170816_1CS.jpg

IMG_20200423_170652_1CS.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, king12 napisał:

Sprzedałem właśnie gościowi co 11ha pszenicy spalił opryskiem z Lukowej chyba 

na i ja zjechałem z huzarowania pszenicy i jak będzie zimna noc to różnie może być ale myślę że nie tak jak na fotce
zależy czym spalił i oprócz tego co jeszcze z herbicydów było bo jeśli aminopyralid (lancet) lub chlorosulfuron (glean) albo jakie inne sulfonamidy wiosenne to jeszcze z fasoli na tym polu może być figa

@ravoj pytałeś o substancje czynne insktycydowych zapraw to z fosforoorganicznych coś było i tutaj na dimetoat prawdę napisał

2 godziny temu, Andpol napisał:

Podziała kiedyś zaprawiałem ale zrezygnowałem bo gorzej śmierdzi

były też neonikotynoidy , karbaminiany a nawet pyretroida w substancjach czynnych pamiętam lindan tylko dla porządku wymienię że jeszcze i te czasy pamiętam no i dla jakich zapaleńców polecał bym przetestować wyciągi z czosnku ew thuringiensis przetestować na małych poletkach bo to może być dwie jedyne których nigdy nie wycofają tylko trzeba poczytać ,pomyśleć jak to aplikować aby bakterii nie uśmiercić.
Jeszcze można wyciąg z aksamitek (tagetes) ew wrotycza pospolitego jako repellenty ale tu to już wyższa trudność bo w czas siewu fasoli to jeszcze nie do uzbierania bo wegetację dopiero toto zaczyna no i jak na kiełkowanie takie biopreparaty?...
Oczywiście będą coraz to nowsze substancje owadobójcze i trzeba czytać które przede wszystkim na larwy i nie toksyczne dla roślin, nie parzące
Neonikotynoidy a zw =łaszcza acetamipryd za bardzo w niskich dawkach mi się nie spisał i pojedyncze śmietki się trafiały ale ja dałem może 50ml/100kg środka ktory się stonkat nazywał to i może dla tego.
o jeszcze był i to nawet jajobójczy i się chyba spintor nazywał tylko podobno nie do kupienia w tym roku, przynajmniej jeszcze miesiąc temu
dawki tego spintora tyle na 100kg nasion ile na jakieś 5-7 arów w oprysku nalistnym.
raz do szparagowki użylem i niby śmietki nie było ale to były siewy w pól czerwca a wtedy pono i tak nalotu już nie ma.

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Chloropiryfos wycofany, dimetoat również. Neonikotydy tak samo. Przymierzają się do zlikwidowania pyrytroidow. To właśnie pytanie co zostanie? A nowe środki będą już gówno wart bo więcej w nich będzie z ochrony środowiska, nie będzie gazowych i zapewne działanie będzie krótsze a i cena większa. Już teraz jest problem w burakach z szarkiem nie można sobie poradzić. Za dzień ci zniszczy cała uprawę. Już octem ludzie pryskaja ze niby coś pomaga ale to na krótka mete

Opublikowano

Niektórzy zaprawiają fasolę środkiem Bi 58 a kiedyś to sprawdzała się znakomicie zaprawa prestige a znaturalnych środków zapobiegawczych przed śmietka to zostaje też sianie fasoli po 20 maja

Opublikowano

Substancja z prestige jest dostępna. Stosowana na muchy w oborach. Imidaklopryd. A środek to np. Penta 250 forte. Która ma dodatkowo alfa - cypermetryne. Ja osobiście nie stosuje, wolę przesiać fasolę niż się truć przy zaprawianiu. Ale jak ktoś chce to mówię że jest opcja.

Opublikowano
8 godzin temu, Grzechooo napisał:

bi58 od stycznia wycofane, jak zaprawiacie drobną, w betoniarce? nie będzie pękać?

Nie pęka ale trzeba mieszadła powykręcać.

Opublikowano
3 minuty temu, BADYL16 napisał:

Kiedy panowie najlepiej zaprawiać fasolę przed siewem ?z tydzień wcześniej czy dzień przed siewem ?

Najlepiej zaprawic i rozsypac na plandeke na słońcu żeby wysuszyć i wtedy można siać. Tylko że zaprawiana gorzej się sieje bo nie przysysa jej dobrze do tarczy 

Opublikowano (edytowane)

Ja planuję dać jak co roku dursban 300 ml  do tego kinte plus 150 ml i pewnie primus że 300 ml i taka miksturę daje na 100 kg ziarna.

Co ile siejecie fasolę chodzi mi o odstęp fasoli w rzędzie ?bo kolega dzisiaj siał na piaskowej ziemi i ustawiliśmy siewnik na 16 cm nasion wychodzi wtedy na ha około 110 kg 

Edytowane przez BADYL16