Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
18 godzin temu, Tomek12 napisał:

Dobrze, jest w tym roku dużo towaru płacą 2,80 konto i zwożą fasolę cały czas, 

Następny sezon zapowiada się ze będzie jeszcze więcej towaru a co z cenami aż strach myśleć:(

Opublikowano (edytowane)

To jak będzie fasola po 2 Zeta to po co wogole ja siać i dźwigać te worki jeździć na perkus i płacić za siew czy omłot przecież przy plonie 2 ton z ha po 2 zł to lepiej zasiać pszenicę czy rzepak

Edytowane przez BADYL16
Opublikowano

Spokojnie, cena fasoli moim skromnym zdaniem będzie nieco wyższa w okolicy kwietnia i maja. Obecnie spadła do 2,6 zł czy tam 2,8 zł tylko po to, żeby troszkę zasiać paniki, co jak widzę przyniosło spory efekt. Cel został osiągnięty, w panice i strachu rolnicy sprzedają po 2,8 i 2,9 brutto. Bardziej ogarnięci, którzy nie potrzebują pilnie środków czekają na magiczny próg 3,00zł brutto i sprzedadzą. Z kim nie rozmawiam, to ma taki plan, "jak da 3zł to sprzedaję". Więc kupujący niedługo da 3zł żeby zebrać w tej cenie 60% tego co jest na rynku i uwierzcie mi, że tyle kupi, bo ma już z ludźmi ugadane, że jak będzie taka cena to wie gdzie dzwonić. Później nie będzie już tyle towaru i cena wzrośnie do 3,2 może nawet 3,4zł brutto, a możliwe że nawet wyżej. 

Cena 2 zł w sierpniu jest bardzo możliwa, a może nawet niżej (o zgrozo!!) , ale zależy to trochę od pogody i wielu innych czynników, więc to wróżenie. Przy dobrej pogodzie i szczęśliwym zbiorze, zerowej pracy ręcznej (taką planuję w tym roku) cena 2zł pozwoli mi nieco  zarobić. Oczywiście mam zamiar sprzedać od razu po masterze z przyczepy, bez petkusów i workowania.  Tylko na taką ewentualność mogę się zgodzić i na te 2zł przymrużyć oko. 

Pozdrawiam Was Chłopaki, bo powoli trzeba szykować się do sezonu. 

Opublikowano

Jeśli 2zł fasola to czy nie lepiej uczyć się soi? Oczywiście nie od razu w grube hektary a testowo trochę obok fasoli. (Tylko soja nie bobik i zbyt gęsto sieją w mojej okolicy ale szczegóły w temacie o soi) Podobna uprawa podobne ryzyko też bez sortowania a odpada podcinarka bo z pnia a cenę ok 1,5zł kompensuje dopłata. Jeszcze nie spóźniało na groch a ten nawet lepsze stanowisko zostawia tylko tu cena nie wiem jaka ale dopłata też większa jak w fasoli.
Jary rzepak zbyt ryzykowny bo tylko w mokre lata plonuje jako tako a pszenica jara?... jeśli fasola jest urozmaiceniem zmianowania to raczej jej miejsca nie zajmie.
Można pole traktować za ugór i nie liczyć na zysk z fasoli a siejąc tylko jako roślinę fitosanitarną z opcją nawet nie zbierania gdyby ceny niskie tylko zbt drogie zboża (nawet jęczmień) aby na taką rozrzutność sobie pozwolić.... no właśnie... przypomniało mi się. Muszę pójść do sąsiada, pokazać Mu to forum i niech decyduje czy mam trzymać nasiona fasoli dla Niego czy nie? :) 

Ravoj sporo ma racji bo jaka by cena nie była to idzie skup i towar powoli znika z zapasów,
 tak że i handel się nie ochrzania i też muszą się tych woreczków... :) a że po tyle kupują? skoro po tyle można kupić to po co dawać więcej?

Niezależnie od tego co z cenami dalej i tak nie zalecam nigdy pochopnie przerzucać się z uprawy na uprawę a tylko balansować powierzchnią i sam wprawdzie nie mam na czym ale i tak posieję nieco fasoli nawet gdyby skupu nie było hurtowego wcale. Zadbam też o utrzymanie odmian choćby u sąsiadów jeśli sam takowych nie mam gdzie, np. czerwoną. 
Sukces w umasowieniu technologi uprawy fasoli przerósł moje oczekiwania szybciej niż się tego spodziewałem ale nie jestem tego tak do końca pewien bo jednak o kilka procent niższa cena generuje wielokrotnie większy rynek zbytu i nawet zwiększona powierzchnia uprawy jeśli handel stanie na wysokości zadania może sprawić  że to nie my a nas się bać będą jako konkurencji nie do przeskoczenia.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście nie wszyscy będziemy na tym spotkaniu i oczekiwał bym na tym forum jakiejś relacji a pewnie nie tylko ja i postaram się w stosownym czasie z tą prośbą przypomnieć.
O ile nie zapomnę :ph34r:
Nie pozwólcie sobie tylko nawciskać przewartościowanych chlapadeł niesprawdzonych bo i bez porad o kikadziesiąt lat spóźnionych sami już doszliśmy do całkiem przyzwoitej agrotechniki tej uprawy. My też swoją święconą wodę z Krasnobrodu do wielu niewiele więcej wartych ofert możemy dorzucić ;)
Zaskakująca jest nazwa AMD. "To"  amd_pracuje_nad_zupelnie_nowa_architektura_graficzna_ktora_zastapi_gcn-5127_1.jpg  ?
lOGO LINKOWANE Z TEJ STRONY

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Znaczy - finansowane z funduszy promocyjnych różnych firm utrzymujących się z obsługi rolnictwa.
Nie chce mi się sprawdzać czy rzeczywiście Advanced Micro Devices ma cokolwiek wspólnego z tym ogłoszeniem bo to by takie trochę donosicielstwo bylo gdyby jednak nie miało :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

co zrobić z niezapłaconą fakturą za fasolę? gość miała zapłacić do końca grudnia ale kasy jak nie było tak nie ma

prośbą ani groźbą nic nie zyskujemy

iść do sądu czy gdzie?

ma ktoś jakieś doświadczenia?

Opublikowano

Największe doświadczenie w tej kwestii mają komornicy i może który co doradzić bo interesownie (sam może na ewentualnej egzekucji zarobić ... za kilka lat zanim te prawnicze łajzy sądowe pokończą wszystkie procedury)
Ja miałem ... oj dawno już temu, przypał z zaległością za zboże i zaproponowałem dłużnikowi pożyrowanie kredytu jeśli nie ma kasy ... to dłuższa historia ale w końcu to on się zadłużył na siebie. 
Jest zator finansowy siłowym wymuszeniem i tutaj kulturalne metody mogą być mało skuteczne. Upublicznienie danych nierzetelnego płatnika leży chyba w dopuszczalności prawnej?

Opublikowano (edytowane)

Zabezpieczeniem zaległych faktur jest majątek prywatny jeśli zwykła działalność a tylko majątek firmy jeśli np, spółka komandytowa lub z o.o. ale to już lepiej bodaj ten komornik wytłumaczy ... 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Kto taki zwinął biznes??

9 godzin temu, skywalker89 napisał:

z jego aktywności wnioskuję, że w jakichś szpikołosach komuś sprzedał, więc póki co będę spokojny ;D

Na ile puścileś fasole?? Beans nie zwinie interesu. Wszystkie praktycznie okolice z fasoli wykupił. Byłem na magazynie, fasoli nawalone, jeszcze tyle towaru nie widziałem😮 po 10- 20ton dziennie zwozi.