Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Przepraszam ale żem tego nie uczynił jutro się przejdę jeszcze raz to zrobię. Korzonek i kiełek był co prawda mniejszy niż u innych ziarniaków, ciekawe czy da radę i natura poradzi sobie ze szkodnikiem.

Edytowane przez Łukaszek
Opublikowano
4 godziny temu, ravoj napisał(a):

Podziwiam i cieszę, bo znowu kupię Blankę u Ciebie Zbyszku. 

Ja już  wiem, że  mi nasiona zabił mróz, triazol, za głęboki siew. Gdybym wywalił jeden z tych czynników może coś bym uratował. 

Czyli poplon przed fasolą nie jest zły 

Popieram, też w tym roku planuje rzepak po fasoli, jak się uda zebrać w porę 

Trzeba było jeszcze  raz  brać blankę na przesianie bo mi został dublet z nasienia.

Opublikowano

Mieliście albo macie problem z drutowcem? Znalazłem z dwóch pacjentów na różnych kawałkach fasola już praktycznie po wschodach jest opcja że czepi się już wyrośniętej fasoli?

Opublikowano (edytowane)

drutowiec to problem w ziemniakach, ogólnie - okopowych bo dziurek nawygryza i dyskwalifikuje z handlowego, w fasoli nigdy jakichś większych szkód nie robił nawet w trakcie wschodów; może dlatego że ja zawsze zaprawionym sieję a w dużej to już całkiem i ew w leżących na ziemi strakach się sporadycznie trafi od spodu ale to naprawdę sporadycznie.

ja zaraz zrobię inna próbę; posiałem jeden rządek czerwonej niczym zaprawionej a obok posieję drugi zaprawioną Coragenem w dawce między 6 a 10ml/100kg nasion, mała ilość to trudno określić precyzyjnie tak małe dawki wszak nie wiem ile zostanie na ściankach naczynia w którym zaprawiane ( w tym przypadku worka po saletrzaku).

Próba polowa kolejny raz nie dała miarodajnych wyników bo w niczym zaprawianej też śmietki nie ma

to się nazywa mieć pecha xD
może tym razem trafię w jaki nalot czy pole na którym będzie, no i siane ręcznym siewniczkiem to ziarno mniej obciśnięte ziemią niż profesjonalnym precyzyjnym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja wiem, że wiedza kosztuje, dlatego zapewniam, że  jak podzielisz się Tomku wynikami badań, to stawiam flaszkę, którą wypije w przyszłą niedzielę 😉

Opublikowano

Ravoj jezeli juz tak poletka doswiadczalne zakładasz nie lepiej byłoby posiac 2-3 siewniki inaczej zsprawianą?

Dla mnie rolnictwo to druga praca/ mam nadzieje. Ze kiedys bedzie pierwsza lub głowna

Brałem usługę z pidsiewem nawozu. Ale co od taty nasluchalem to moje..

Pamietam  czasy ustawiania poznaniaka I te zagardywanie nation po nim..

Moim zdaniem w uproszczeniach w bezorce siewnik jest bardzo wazny.od niego wschody i plon zalezy.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, ravoj napisał(a):

Ja wiem, że wiedza kosztuje, dlatego zapewniam, że  jak podzielisz się Tomku wynikami badań, to stawiam flaszkę, którą wypije w przyszłą niedzielę 😉

do przyszłej niedzieli nie da rady z tą wiedzą bo nawet robaki się nie mają szans wyrobić nawet na tym testowym niezaprawionym bo znów ma być zimno i cała Przyroda spowolni obroty.
Tych zaprawionych wyszło mi dwa i kawałek trzeciego rządka a sobie przypomniałem że jeszcze jeden rządek w takiej rozoranej miedzy po glifosacie ub rocznym dziś w południe posiałem też niezaprawione; no gdzie jak gdzie ale tam śmietka powinna się pokazać tylko że to też niemiarodajne i trzeba było pół tak i pół tak , no przepadło i ew pół opryskam po wierzchu w/g zaleceń tylko nie mam acetamiprydu to najwyżej resztę tej zaprawy rozcienczę i poleję po rządku kawałkiem i zaznaczeniem gdzie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@slavik80 wystarczy mi kilka pierwszych siewników, potem na wierzch wsypałem już całość zaprawionej Fludioksonilem. Całego pola tak nie siałem, no co Ty. 

Miałem jeszcze test zrobić glifosatu, bo ostrożeń wyszedł ogromny, kilka dużych placów  i dobę przed siewem chcialem go spryskać glifosatem, ale bałem się, że jak przerobie agregatem to ten glifosat w glebie skrzywdzi kiełki a doba pewnie i tak nie pomoże żeby ostrożeń faktycznie padł i nie odrósł. Potem się zreflektowałem, że trzeba było jeden plac tego ostrożnia  tak spróbować opryskać,  a nie wszystkie, to bym miał pogląd na przyszłość. Niestety nie zrobiłem tego. 

Opublikowano
3 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Przepraszam ale żem tego nie uczynił jutro się przejdę jeszcze raz to zrobię. Korzonek i kiełek był co prawda mniejszy niż u innych ziarniaków, ciekawe czy da radę i natura poradzi sobie ze szkodnikiem.

2 godziny temu, 3kusy3 napisał(a):

Mieliście albo macie problem z drutowcem? Znalazłem z dwóch pacjentów na różnych kawałkach fasola już praktycznie po wschodach jest opcja że czepi się już wyrośniętej fasoli?

Prawdopodobnie jak jest wrona to będzie drzeć fasole, znajomi z ich powodu kawałek prawie 10ha przesiali 

Opublikowano

No nie do końca, z doświadczenia mogę powiedzieć, że  poniżej 10 w nocy fasola odchoruje, fasola lubi ciepło żeby Basagran rozłożyć, w zimne dni i noce może być bidnie, ale przeżyje, kilka % wypadnie.  Potem asahi i inne stymulatory bo tragedia. Takie jest moje zdanie, ale każdy uważa jak robi, albo na odwrót. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

czy Dual Gold i podróby (metolachlor) mogą dawać objawy fito w roku następnym na innych roślinach uprawnych?

bo zdaje mi się że w tym temacie z taką opinią się kiedyś spotkałem

na polu po ub r fasoli nie powschodziły marchew buraki i kapusta a były w fasoli metolachlor przedsiewnie, w dużej jak na fasolę dawce metobromuron 800g/ha czyst, składn. i tradcyjnie chlomazon w dawce 150ml Commanda.
O ile kapusta i buraki to może być metobromuron bo przy tej dawce chlomazon jest wprawdzie podejrzany ale najmniej to w marchwi? przecież można nim ja odchwaszczać, chlomazonem też
Pole było płytko zaorane a tylko poprzeczki "tak jak powinny a że tych poprzeczek z 7-10m bo trzeba było wyrównać jak pług w głównej tafli się nie chciał czepiać (źle ustawiony) i trzeba było już te poprzeczki szerzej i na tych poprzeczkach i buraki i marchew normalnie powschodziły i rosną a dalej marchwi zero a buraki coś tam powyłaziły ale czerwienieją, pokręcone i nic z nich nie będzie, kapusty zero wszędzie po za miejscami gdzie trafił rządek w ślad ciągnika czyli tam gdzie płycej posiana to niezależnie  poprzeczka czy dalej rośnie jak głupia ale ją można i metolachlorem odchwaszczać zatem w niej błąd siewu ale buraki i marchew jednoznacznie pokazują nie fito herbicydów na nich użytych a z ub r bo gdzie "przepisowo zaorane" jest ok

skoro i marchew tylko na poprzeczce powschodziła z ub rocznych najbardziej podejrzany jest ten metolachlor bo inne to nawet w sezonie zastosowania po ew likwidacji plantacji nimi traktowanych można przesiać oczywiście po głębokiej orce m. in marchwią

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Napewno dual gold w bezorce szkodzi pszenicy. Mam opryskieacz ciągany z tzw kopiujacym zaczepem ale ta jego kopia polega na tym ze na poprzeczniaku kiedy ta belka podąza za ciagnikiem to ta dalsza lanca  pryska po obwodzie normalnie ale ts blizzard to praktycznie stoi w miejscu lub nawet sie cofa. Efekt .ze pryska sporo wiecej I na jesueni pszenicy nie ma .podejrz3wam dual/ heszcze moze byc eine chlomazonu ale we fasoli to mało go daje. 

Opublikowano (edytowane)

Dobrze, ze wczoraj rano pojechalem bo na wieczor by byla chyba d*pa.

Patrzylem teraz to juz na siewkach widac spore uszkodzenia a wiekszosc jest juz żółta. Na rogu gdzie nie dopryskalem ladne zielone. Zeby teraz tej komosy jeszcze nie puściło przez to ochłodzenie 

Ale co fasola wczkraj podrosla to cos pieknego. Praktycznie podwoiła rozmiar lisci 

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano

No ja się wczoraj wstrzymałem bo mi jeszcze było szkoda fasoli męczyć, u mnie tylko jedno pole dorodne w szarłaty ,, w sumie patrząc na pogodę to nie wiem czy to nie był błąd czy za mocno nie odskoczą do połowy przyszłego tygodnia, najwyżej pójdzie końska dawka niby w niedzielę widełki ale za niska temperatura.

47 minut temu, kamil800 napisał(a):

Dobrze, ze wczoraj rano pojechalem bo na wieczor by byla chyba d*pa.

Patrzylem teraz to juz na siewkach widac spore uszkodzenia a wiekszosc jest juz żółta. Na rogu gdzie nie dopryskalem ladne zielone. Zeby teraz tej komosy jeszcze nie puściło przez to ochłodzenie 

Ale co fasola wczkraj podrosla to cos pieknego. Praktycznie podwoiła rozmiar lisci 

Dodawałeś  do corumu benz do 1,25  czy samym corumem

Opublikowano (edytowane)

@Zbyszek3939 opryskalem tylko jeden kawalek gdzie bylo najwiecej chwastu. Drugi objechalem tylko od miedzy a trzeci nie ruszany. Dalem 0.6corumu + 0.4 basagranu (czyli litr basagranu) bo jednak byla troszke mala ta fasola i sie zawachalem. Na kolejne opryski bede dawal 0.8 corum + 0.4 basagran (czyli 1,2 basagranu)

Edytowane przez kamil800
  • Like 1
Opublikowano

Ja Jutro zobaczę jak szarłaty stoją w miejscu bo widać że doglebówka działa to czekam do połowy przyszłego tygodnia i wtedy dam solidne 2 dawki w odstępie 7 dni ,a jak szarłat ruszył to pewnie w niedzielę z rana bo nie będzie wyjścia .

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał(a):

czy Dual Gold i podróby (metolachlor) mogą dawać objawy fito w roku następnym na innych roślinach uprawnych?

Mam pszenicę bezorkowo po fasoli gdzie dawałem tylko 1 l Dual Gold i zero fito, co do innych roślin nie wiem, nie mam doświadczenia. 

Wiem że chlomazon potrafi krzywdzić pszenicę ale po fasoli będzie rzepak to mnie to luźno i teraz na te przesiewane dam pendi z chlomazonem i ciut afalonku

Godzinę temu, slavik80 napisał(a):

.podejrz3wam dual/ heszcze moze byc eine chlomazonu ale we fasoli to mało go daje. 

Po chlomazonie pszenica jest jaśniejsza i niższa, czasem nawet biała i dobrze widać gdzie było chlomazonu napryskane. 

Opublikowano (edytowane)

nie jest powiedziane że nawet jeśli rolnik wszystko zrobi modelowo to plantacja też będzie modelowa i się np nie zachwaści bo pogoda swoje. W tym roku doglebówki zadecydują o czystości fasoli sianych wcześnie i w optymalnym terminie, jak w późniejszych jeszcze nie wiadomo bo na basagrany rzeczywiście za zimno tylko ja w te wszystkie lata wolę już nieco chwastu niż spalenie plantacji i dobieram terminy na dawki najniższe z możliwych jakie mi poprzednioletnia praktyka podpowiada.
Już nie będę cytował sam siebie gdzie we wtorek bodajże wskazywałem najoptymalniejszy termin na bentazon w minioną środę po południu a że trzeba było możliwie najniższą dawkę coś rzędu 0,8 góra 1litr Basagranu bo fasola osłabiona po chłodach z wcześniej to już inna sprawa ale na pewno by nawet jeśli nie wszystkie to wiele chwastów powstrzymało i kolejna dawka w początkach przyszłego tygodnia była by już tą "dobijającą" i wcale nie musiała by być wyższa od pierwszej, no chyba że kto tych chwastów u siebie nie widzi lub sporadyczne to jak najbardziej słusznie się wstrzymał

U siebie mam późniejsze fasole i jeszcze nie wschodzą a ostatnie poletko to dopiero przedwczoraj poszła doglebówka też nie za duża a dolne granice tych praktykowanych bo przewidywany deszcz właśnie zwielokrotnił skuteczność i o ile wiem że półtyczka dużo wyzsze dawki pendi a czerwona metabromuronu i chlomazonu by zniosła niż te co dałem to przecież w następnym roku coś na tym polu też ma urosnąć a to wcześniejsze moje dochodzenie tyczy nie mojego pola ni plantacji ale moje doświadczenie jak najbardziej podniesie i utwierdza mnie w słuszności że to tylko fasola i lepiej zaorać z powodu zachwaszczenia fasolę niż później nie mieć wielokrotnie bardziej dochodowych warzyw bo się w fasoli nawaliło grom wie ile i czego i trzeba pięciu lat udanej fasoli by zarobić tyle co w rok na np cebuli, kapuście czy detalicznie sprzedawanych korzeniowych

Planujemy bentazon przynajmniej raz w tych naszych fasolach ale czy imazamoks to nie wiem właśnie z racji fito na lata następne we wielu warzywach które mogą być po fasoli właśnie sianej tylko po to aby owo stanowisko było ja najlepsze a nie dla głównego zysku z jakiejś fasoli której coraz mniejszy sens bedzie siać li tylko dla niego jakie nam te pola dają w średniej wieloletniej

Imazamoks niewiele szybciej zanika w glebie niż chlomazon i tylko niskie dawki jakie są zalecane sprawiają że to mało kto jeszcze zauważył. Co innego jakieś pszenice kukurydze ale już buraki cukrowe to trzeba i dwa lata wstecz patrzeć czy planować czym i po ile przedplony będą pryskane a tym bardziej w innych jeszcze mniej poznanych pod tym kątem warzywach

a dalej już szczegółowe notatki i czysto techniczne obserwacje zachowam dla dla siebie bo i są nazbyt wartościowe a i mogą być mylnie przez kogoś zinterpretowane i jeszcze szkód sobie narobi więcej niż zyska wszak nie musi mieć odniesienia do wszystkiego tego co ma ten który takie niepełne wyrwane z całokształtu swej praktyki publikuje.

co innego z tym Coragenem i to jak najbardziej tyle że w swoim czasie tzn gdy w pełni fasola powschodzi mi z tego eksperymentu lub nie powschodzi tak do piątego dziesiątego czerwca czego też nie wykluczam ale to prosty test i PO TO TAKIE JAK TO FORA BO (taki test) KAŻDY SOBIE MOŻE ZROBIĆ A TU TYLKO EW PORÓWNAMY WYNIKI

sorry za caps na koniec ale to olerne Lenowo nie ma diody kontrolki i ... hapek leży kupiony ale cztery giga ramu ciut mało a dokupić jakoś na razie nie było "sporu" a to DDR3L 1,3V i z leniwca się półtorawoltowy nie nada

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Zbyszek3939 napisał(a):

No ja się wczoraj wstrzymałem bo mi jeszcze było szkoda fasoli męczyć, u mnie tylko jedno pole dorodne w szarłaty ,, w sumie patrząc na pogodę to nie wiem czy to nie był błąd czy za mocno nie odskoczą do połowy przyszłego tygodnia, najwyżej pójdzie końska dawka niby w niedzielę widełki ale za niska temperatura.

Juz sie prognozy zmienily i w poniedzialek nadaja 18 stopni 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie,   fasola opryskana przedwczoraj wieczorem,  basagran+ corum,   0,8+0,4 + adiuwant

Czy na drobniutkim chwaście typu szarlat czy komosa dzisiaj już powinno być coś widać? Wczoraj ciepło i noce raczej ciepłe były

Edytowane przez lajkzxc