Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
59 minut temu, mint napisał(a):

Liczył ktoś opłacalność fasoli vs. pszenicy? Ale tak sumiennie bez ściemniania

Ciężko to przeliczyć bo niby fasola zawsze wyjdzie więcej brutto ale jak przeliczyć pracę w fasoli  a czasem jest syzyfowa praca i policzyc tylko 100 zł na godzinę to czasem więcj by zarobił w byle jakiej pracy niż na fasoli , W pszenicy jeszcze jakoś koszty zliczysz , cenę pracy , i mniej więcej wydajność ale w fasoli to loteria , raz zbierzsesz 3 tony a za rok moze to byc 1 tona jak w tym - a to praktycznie decyduje czy się opłaca czy zarobisz . Następnym czynnikiem jest sama praca bo jej tez nie obliczysz   bo jednego roku np. tylko zwiniesz a był rok ze sąsiad przewracał 14 razy to policz np. po 100 zl i masz 1400 zł i jeszcze po takim roku pół plonu do rowu .  Do tego zmienność za usługę młócenia i wiele czynników jak np. suszenie , przebieranie itd . a jak by nie liczyć to cena tegoroczna nie jest adekwatna , ta cena była by umiarkowana przy 2 tonach ale nie przy jednej tonie . Dlatego jest jak jest i mamy impas.

• Like 1
Opublikowano

Pomiędzy cena fasoli w sklepie a u sprzedających jest przepaść sięgająca nawet 100% i więcej. ktoś siedzi sprzedaje fasole klika myszką i zarabia więcej niż ten rolnik co dostarcza produkt gotowy... ludzie ogłaszają na olx ale co z tego jak nie ma kupców. nikt nie obiecywał że będzie super cena, może Ukraina fasole daje.. a ten Siekierski to przegryw import z Ukrainy musi być.. kiedy w końcu komuna po_pis przestanie nas niszczyć? popatrzcie jak nas wykańczają cenami i kosztami produkcji.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tona pszenicy +/-800zl

Tona fasoli +/-8000 

6ton pszenicy=4800zl 

1 Tona fasoli=8000zl 

Koszty są różne i nie chce tu się rozwarstwiac ale 6 ton pszenicy nie kiedy to problem ( wiem są tu tacy co co roku maja po 10 ton ok to i fasoli mają po 4 )

1 tona fasoli to nogami zbierzesz i jak plon jest to spokojnie ale zaznaczny ze 1,5 do 2 to realne wyniki więc zrobić zakładkę wiec 16 tys jest realne więc odpowiedź masz 

Co do rekordów to 10 ton pszenicy masz 8 tys 

3 tony fasoli masz 24 tys więc jeśli stawiając na hazard czyli rekordowy rok /zloty rok czy Kij wie jak to się zwiększyło wszystko przemawia za fasolą .

Koszty to Koszty są tacy co tylko sieją i ta tonę zbiorą ( chwast ogarną 500zl jeszxze zostanie ) a są tacy co nakładaj i 2 tys braknie a zbiora 1,5 bądź 800 kg 

Nie da się do tego tematu podejsc jednorocznie bądź czy się opłaca bo nie każdego roku krowa bliźniaki daje ( cieli ) on ile wogole jest jej dane dać. 

Zważywszy na te pytanie odpowiadam : konsekwentnie cały czas robić areał co się robi I w jedynym odda w drugim na zero a w trzecim szampan w czwarty dołek " dokładka " 

Ceny podane to ceny np za czerwona 

Bo są różne fasolę i różne plony ( co prawda ja czerwonej 3 nie miałem nigdy ale z opowieści przy % byli tacy co ponad wyciągali:D tak czy siak 2 to realny plon . 

Nie wiem czy pomogłem napewno nie zaszkodziłem a bardziej zachęciłem do uprawy tej znakomitej przyszłościowej rośliny  .

Tak u mnie zbior jednoetapowy 1do 1,5 czysto wychodzi średnia zależy od roku ( średnia to że np z 20 ha a w tym różne pola nawet 5się trafi z 30 arów, coś gdzieś wymoknie , czasami coś wyniknie z pryskaniem ,czasami kombajnista zapomni ze kosi fasole i leci po krzaczkach  itd itd   🫣) dużo możliwość zepsucia uprawy /bardziej ryzykowna niż zboża znaczy czyników które mogą zaważyć na plonie :)

Kończąc mogli by tu siedzieć I pisać różne przemyślenia zawsze weryfikuje pogoda pozniej waga i mina rolnika jedne się cieszy jak pyknie mu tona a drugi szuka czy go ktoś na petkusie nie opitolił bądź zarzeka się że nigy więcej nie zasiej fasoli ale zazwyczaj przechodzi mu do wiosny i sieje drugie tyle bądź o połowę mniej :D ten co szuka i narzeka zazwyczaj był pewnie na tym ognisku co ja byłem przy tych opowieściach  % jak zaczynałem przygodę I widocznie źle zbilansował dochód do rozchodu 😁

to teraz reasumując bo wcześniej kończyłem: nie opłaca się siać

( ale  paniki i liczyć na rekordy i że krowa da bliźniaki co roku i na pszenicę na 10 ton bez przyczepy ) wykończyłem chyba znamiona dyskusji opłacalności fasoli do pszen🤣 może i nie tylko ( sorki za błedy/interpunkcje itd ale )🙉

Edytowane przez And2ej1
Opublikowano

Sam sobie sieje, sam ścinam, sam zgrabiam, sam młócę - opłaca mi się i nigdy jeszcze nawet na zero nie było, zawsze na plus i zawsze lepiej od pszenicy. 

Co roku prowadzę skrupulatny Excel i mam jak na tacy koszt i przychód. Co roku gorzej to wygląda bo przy tym samym areale koszty mam już dwukrotnie wyższe jak 10 lat temu a przychód w ub. roku był niższy niż 10 lat temu, więc to pierdolnie za 3-4 lata

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał(a):

Sam sobie sieje, sam ścinam, sam zgrabiam, sam młócę - opłaca mi się i nigdy jeszcze nawet na zero nie było, zawsze na plus i zawsze lepiej od pszenicy. 

Co roku prowadzę skrupulatny Excel i mam jak na tacy koszt i przychód. Co roku gorzej to wygląda bo przy tym samym areale koszty mam już dwukrotnie wyższe jak 10 lat temu a przychód w ub. roku był niższy niż 10 lat temu, więc to pierdolnie za 3-4 lata

To porównaj do roku w którym cena fasoli była najniższa a nie do roku w którym była górka cenowa. W jakiej najniższej cenie sprzedałeś fasolę? Ja najniżej sprzedałem po 2.2zł

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ravoj napisał(a):

pierdolnie za 3-4 lata

optymista jesteś

jednak choć trochę fasoli w przedwojenny czas warto utrzymać w portfolio niekoniecznie z ekonomicznych względów

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

średnio to fasola moze i wyjdzie lepiej ale jak policzyc koszty to nie koniecznie . O to chodzi ze nikt nie liczy swojej pracy a takie zestawienia to i ja potrafię :) 

realne 8 ton pszenicy sprzedane po 950 =7600

tegoroczna fasola 1 tona po 6zł = 6000

i już masz zestawienie że o kosztach nie wspomnę :) dlatego od początku powtarzam że ciężko to policzyć bo wydajność jest różna . Dlaczego ludzie sieją ? Bo jest wiele innych czynników jak rewelacyjny płodozmian, liczenie co roku że będzie lepiej :) bo raz na jakiś czas cena podskoczy , brak konkurencyjności bo jednak fasola ma swoje wymagania (jaś ) i udaje się gdzie jest obecnie siana , jakoś w innych częściach świata nikt nie rzuca się na ten "fasolowy biznes" :) . Powiem szczerze że jeśli region fasolowy miał by możliwość pracy tak jak np . pod Warszawą czy na zachodzie PL to by zamiast pracować przy fasoli to by ten czas poświęcił na pracę w jakieś firmie i wiecej by zarobił niż na tej całej fasoli ale region jest jaki jest i tutaj czas pracownika nie następuje jak w innych regionach dalej Janusz biznesu decyduje o pracy .

O ile odchodzący ludzie do pracy zawodowej oddaja pole większym i wiekszy już fasoli więcej nie zasieje niż siał ,bo jest to ograniczone możliwościami przerobu bo jeszcze zasieje , opryska a nawet ostatnio po przez mastery zbierze ale już ścinanie , zgrabianie tu jakiegos postępu nie ma ,nie kupisz zgrabiarki 12 metrów bo takiej nie ma i nie ma zastosowania , ścinarki nawet na 6 rządków ( na wał ) okazują się nie wypałem a przed wszystkim pogoda i etapowość roboty śkreśla masową produkcję fasoli , oczywiście wszystko postępuje i dziś na kupki nikt nie składa ze o ręcznym scinaczu nie wspomnę .Jak by ludzie znali możliwości innych upraw pracochłonnych i mieli by zbyt w miarę blisko to fasola by juz dawno popłyneła , bo i tak bywało jak wchodziły kalafiory czy inne warzywa pracochłonne ale z braku sensownych przetwórni i to ostatnio kuleje . A potem mamy kwiatki z nieodebranymi buraczkami , czy klęski urodzaju i rolnik sprzedawał połowę a reszta na przemiał . 

Edytowane przez marks50
  • Like 1
Opublikowano

Co tu dużo gadać, koszt uprawy fasoli jakiej kolwiek uwzględniając nasiona siew opryski scinanie/wyrywanie młocenie, przebieranie, wychodzi ok 5000zl/ha i tu nic nie oszuka. To już się robi zabawa dla bogatych to rolnictwo. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, mint napisał(a):

@And2ej1 po 8 zł liczysz fasolę? 800 zł to paszówka sprzedana u najgorszego dziada

Tak 9 złotówek szło dostać za igłę tzn wysuszona i przebrana itd , 8 zł to wyjscie było 

800 zł bo zależy od regionu ale konsup nie szlo zrobić ( wiem ze sa 3 rodzaje bialek itd itd ) ale nie oddala parametrow wiec przewaznie pasza , napisalem +/-800 . A pasza to pasza bez różnicy i jak zapłacił ktoś 850 zł to był cud , średnio 800 zł w sezonie płacili. 

Wszystko zależy od województwa jeśli chodzi o ceny zboz w dużym skrócie,  bo transport itd

Opublikowano
28 minut temu, skywalker89 napisał(a):

Co tu dużo gadać, koszt uprawy fasoli jakiej kolwiek uwzględniając nasiona siew opryski scinanie/wyrywanie młocenie, przebieranie, wychodzi ok 5000zl/ha i tu nic nie oszuka. To już się robi zabawa dla bogatych to rolnictwo. 

Wszyscy tak narzekają że rolnictwo to droga zabawa, itd. ale nie wiem jak u Was, ale w mojej okolicy to się chłopy "biją" o byle kawałek ziemi. 

Opublikowano (edytowane)

Zysk spada a koszty rosną, choćby życia. Nie byłem u dentysty ze 2 lata, jak przyszło zapłacić za lekarstwo, 3 kanały i dwie powierzchnie + 2 prześwitlenia to 1500zł wyszło. Dawniej za tonę pszenicy 2-3 zęby zrobił, a dziś sporo zabraknie do jednego.

Projekt wjazdu dawniej kosztował 1500 zł ,a dziś wołają 15 tys.

Edytowane przez maniekc360
  • Thanks 1
Opublikowano
26 minut temu, dysydent napisał(a):

bo zysk jednostkowy z hektara spada i jedyny sposób na wystarczający do przeżycia to ucieczka do przodu

No tak, chłopom mniej zostaje, więc dobierają więcej ziemi. Dobrali więcej ziemi, to trzeba większy ciągnik kupić, większe maszyny, etc. I kolejne koszty na ktore trzeba zarobić, więc znowu dobierają ziemi. Błędne koło.

• Like 2
Opublikowano
41 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Projekt wjazdu dawniej kosztował 1500 zł ,a dziś wołają 15 tys.

jakiego wjazdu ? zjazd z drogi z przepustem i mostkiem?

• Thanks 1
Opublikowano

Rok temu strajki i dopłaty podzieliły rolników nikt się dzisiaj za nami nie wstawi. Podnoszą pensje minimalną a rolnik dalej dynda sie z cenami za płody z przed 10 lat... Maszyny rolnicze podrożały prawie o 100% a ich jakość pozostawia wiele do życzenia... nie rodzi się nikomu od tego czasu 2 razy więcej.. a śmiem twierdzić że pogoda jest gorsza. Ja tylko czekam aż  to pierd^lnie wszystko Ludzie cieszyli się na wybór trampa a to niezły świr jest  zdania zmienia jak panna na wydaniu już biden był spokojniejszy, cena fasoli 5,5pln już dłuższy czas sie utrzymuje...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, MarekUA napisał(a):

już biden był spokojniejszy

no wiesz co? w Jego wieku jaki miał być? xD

58 minut temu, polskatk napisał(a):

No tak, chłopom mniej zostaje, więc dobierają więcej ziemi. Dobrali więcej ziemi, to trzeba większy ciągnik kupić, większe maszyny, etc. I kolejne koszty na ktore trzeba zarobić, więc znowu dobierają ziemi. Błędne koło.

postęp technologiczny nie tylko umożliwia większą wydajność pracy jednego człowieka ale też i ją wymusza w konkurencyjnym rynku tak że czy takie błędne owo koło to bym dyskutował bo jednak toczy się do przodu
Problem w tym że produkt finalny, detaliczny powinien być przez to tańszy dla konsumenta a tu już tak nie jest ... no też można dyskutować ale już dużo mniej

któż zatem podkrada ten .. tę oszczędność, ten zysk z postępu? ja sądzej że najwięcej socjal dla tych którzy wyścigu nie wytrzymali i wypadli m. in i z rolnictwa  i to już bardziej przypomina błędne koło bo postęp może nie nadążyć i wszystko się cofnie o jakiś tam poziom tego postępu i wtedy tak kiedy

31 minut temu, MarekUA napisał(a):

pierd^lnie wszystko

koło zatoczy obrót i na ten czas dobrze mieć rezerwy żywności a fasola to względnie jedna z najlepszych pod kątem i kosztów i czasu przechowania gdy ...

8 minut temu, ravoj napisał(a):

to piramida Ponziego

niezupełnie bo te nowe graty Ci zostaną i po zawaleniu się tej piramidy jak i to co udało się pobocznie podkraść z tej piramidy czy to w dom, komfort życia ogólny czy choćby dzieci. Wysycenie technologią pomoże tym którzy ją mają i potrafią obsłużyć szybciej się podnieść i będą w czołówce kolejnego obrotu tego ... no dobra - błędnego koła.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Grzechooo napisał(a):

To porównaj do roku w którym cena fasoli była najniższa a nie do roku w którym była górka cenowa. W jakiej najniższej cenie sprzedałeś fasolę? Ja najniżej sprzedałem po 2.2zł

Szybki wgląd w excela i widzę że po 2,30 w 2018, ale wtedy miałem prawie 3 tony na czysto z hektara, więc lepiej jak pszenica, bo żadnych praktycznie kosztów poza doglebówką, nawet basagranu nie używałem ino motyczka

51 minut temu, polskatk napisał(a):

Dokładnie tak jest, widzę po sobie, bo żeby mi na czysto zostało 30 tysi jak 5 lat temu dobieram dzierżawy i sprzęt robi się mi  za mały, cieszą się handlarze i  pośrednicy z mojej głupoty

51 minut temu, polskatk napisał(a):

Godzinę temu, polskatk napisał(a):

Wszyscy tak narzekają że rolnictwo to droga zabawa, itd. ale nie wiem jak u Was, ale w mojej okolicy to się chłopy "biją" o byle kawałek ziemi. 

Bo im kasa się nie zgadza, to piramida Ponziego

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

zapewne jakieś - nie lepiej powiedzieć - xujki próbują Cię naciągnąć

wyjazd z posesji najczęściej nie podlega nawet zgłoszeniu budowlanemu a jeżeli to najwyżej

poczytaj może jakie ustawy prawa budowlanego abo co podobnego

co innego wydzielenie z działki ale to też tylko usługa geodezyjna i zwykle okolice tysiaka dwu max
z reszt<a; zawsze można targować ew konkurencji poszukać u innych

Edytowane przez dysydent