Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Jakby tak było to cena by rosła w nieskończoność. Niech teraz nakupią po 6 i podniosą na 7 , potem nakupią po 7 i tak dalej.  Pisałem to setki razy i powtórze jeszcze raz. Jak to taki biznes to niech się ci co tak na handlarzy pomstują i im zarobku zazdroszczą sami się za ten biznes biorą. Kredyt na 10 mln, hale budować linie wstawiać i przy tych marżach się w 2 lata zwróci a potem eldorado na resztę życia. Cudze pieniądze łatwo się liczy.  

Osobie powiadasz widocznie masz w tym doświadczenie i kredyt na kilka mln .

• Haha 1
Opublikowano

Wiem jak to działa bo sporo jeżdżę nie tylko po kraju i dlatego drę łacha z tych wszystkich zawistników. Jak o takie kokosy to niech się borą za taki biznes. Nie trzeba na to licencji tak samo jak na produkcję cebuli po 3 pln  albo gruszek po 4 pln. Najlepiej narzekac i nieustannie biadolić tak jak ty.

Opublikowano

drę  łacha bo ci co zazdroszczą to właśnie tak liczą - 50 ton po 3 pln, eeeeee, no niech będzie tylko 40 i tylko po 2 pln to jest 80 tys z ha. Kosztów niech by było 20 tys to 60 zostanie. A niech będzie moja strata i zostanie 50 tys. Zrobię 20 ha i 1 mln zarobku. A jakby tak zrobić z 50 ha to ponad dwie bańki sie przytuli. To ze bedzie 30 ton i holandia po 70 groszy  nawiezie i spieprzy rynek nikt nie przyjmuje do wiadomości. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

w nast roku na 5 do 10 ar. chxe zasiac Kontre, na swoje potrzeby. dysydent zachwalal ja na fasolke po bretonsku, a ze to moja ulubiona potrawa, lacznie z fasolowka, pokusze sie o siew. nie wiem jednak co to znaczy poltyczka, zbiore to kombajnem czy raczej kosa, a potem cepy?😃 w takich ilosciach sport i rekreacja dla dzieci sa dopuszczone. hehe. sieje soje, wiec opryski beda pewnie podobne, doglebowka. nie wiem czy nero 424 bedzie ok, dodalbym metobromuron, ale zapewne poczytam Wasze forum, cos wybiore. ale najwazniejsze, gdzie kupic material na siew???

kombajnem nie przystosowanym specjalnie do fasoli tylko półtyczkę zniszczysz jeszcze bardziej jak karłowego jaśka i jeśli kilka arów masz ambicje posiać to nie ma to żadnego ekonomicznego sensu nawet jeśli masz herbicydy przy okazji soi (rzeczywiście większość się nadaje no może po za tym sulfonamidem nalistnym którego nazwy chwilowo zapomniałem)
Sam zbiór bez mechanizacji jest na tyle pracochłonny że tylko na własny użytek lepiej kupić gotowego ziarna od kogoś specjalistycznie zmechanizowanego i jedyny sens to hobbystycznie i ew rozmnożeniowo z opcją wyjścia w towarowe ilości w latach następnych już przy pełnej mechanizacji no i ew przetestowanie warunków lokalnego mikroklimatu jak akurat u Ciebie ten gatunek pasuje lub nie do lokalnej specyfiki.
Już sam siew; czym to względnie precyzyjnie posiejesz aby pół dniówki nie przefujarzyć w ręcznym ściboleniu punkt po punkcie i jeszcze w truciźnie bo bez zaprawy od śmietki zbyt duże ryzyko.

Ja miałem w tym roku kilkanaście no może dwadzieścia arów i ani dopuszczałem opcji ręcznego ścinania a tym bardziej omłotu bo to jest dużo gorsze od karłowych fasoli i się w ścinanie ciągnie a omłot pałą czy jakim cepem to dość to trudno wymłacalne bo dużo masy roślinnej i trzeba oj trzeba się namachać. Ja mam wprawdzie lubelkę w zanadrzu ale i tak kombinowałem żeby masterem i udało się przy okazji w okolicy natrafić podwójnie przepłacając za usługę i jeszcze szczerze dziękowałem że chciał zboczyć do mojego jednego pokosika.

Nazbyt mało mam tego zbioru aby Ci podesłać te ze 20-30kilo bo za rok będę miał o te 20 arów mniej posiane a to minimum ze trzysta kilo mniej do pół tony zbioru w roku przyszłym
Pamiętam @Mateusz0110 miał ... ma taki problem

Dnia 28.08.2024 o 19:44, Mateusz0110 napisał:

Panowie kto podpowie co robić fasola kontra część strąków już brązowa do wycinki .po ostatnich deszcSch nawet niektóre już się psują ale teraz fasola bardzo mocno kwitnie małych zielonych strąków jest mnóstwo ale są też ziloene duże strąki i jest ich od groma pytanie czekać czy ciąć ??

IMG_20240828_193950.jpg

IMG_20240828_194007.jpg

i może się odezwie czy co zebrał i ma możliwość i chęć się w wysyłkowe sprzedaże pobawić?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

drę  łacha bo ci co zazdroszczą to właśnie tak liczą - 50 ton po 3 pln, eeeeee, no niech będzie tylko 40 i tylko po 2 pln to jest 80 tys z ha. Kosztów niech by było 20 tys to 60 zostanie. A niech będzie moja strata i zostanie 50 tys. Zrobię 20 ha i 1 mln zarobku. A jakby tak zrobić z 50 ha to ponad dwie bańki sie przytuli. To ze bedzie 30 ton i holandia po 70 groszy  nawiezie i spieprzy rynek nikt nie przyjmuje do wiadomości. 

Taa.. dobrze że żona ma ci z czego dołożyć do tych twoich 300kg/ha to mozesz próbować z tymi łachami tak jak mowisz

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, mirro napisał:

Chyba po 30 groszy?:lol:

no ja kilka dni temu widziałem w detalu i to w sieciówce po kilka groszy ponad 2zł kilo gdzie była tańsza o jakieś 50gr od leżących obok kartofli

nie bardzo wiemy cze resztę pozostałą na polu zbierać bo akurat po tych deszczach susza się skończyła i samo git będzie kopać kartofle póki przymrozków nie ma i cebula kto wie czy co gorsze place jakiej drobnicy nie zostanie na ... poplon :D
będzie na wczesnowiosenne pęczki szczypioru w razie nie wymarznie, tylko sensownie jakim kultywatorem toto przebabrać co by orką za głęboko nie zakopać i jakim bandurem pojechać przed zimą; będzie jak znalazł
wszyscy będą siewy zaczynać co tam kto z jarego a tu będą zbiory w kwietniu i początku maja a jeszcze fasola wyjdzie jaka z wcześniejszych gdzie np czerwona Wawelska siana do połowy czerwca potrafi z jaśkami "się żniwować"xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
23 minuty temu, skywalker89 napisał:

Taa.. dobrze że żona ma ci z czego dołożyć do tych twoich 300kg/ha to mozesz próbować z tymi łachami tak jak mowisz

oooo, jakieś nowe fantazje cie nawiedziły. O ile pamietam to ostatnio byłem handlarzem🤣

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Jakby tak było to cena by rosła w nieskończoność. Niech teraz nakupią po 6 i podniosą na 7 , potem nakupią po 7 i tak dalej.  Pisałem to setki razy i powtórze jeszcze raz. Jak to taki biznes to niech się ci co tak na handlarzy pomstują i im zarobku zazdroszczą sami się za ten biznes biorą. Kredyt na 10 mln, hale budować linie wstawiać i przy tych marżach się w 2 lata zwróci a potem eldorado na resztę życia. Cudze pieniądze łatwo się liczy.  

3 godziny temu, Ulman napisał:

Jakby tak było to cena by rosła w nieskończoność.

A Ty jesteś ten jasnowidz Jackowski czy rolnik (mam nadzieję bo dla nas to  forum powstało) , przecież co rok pogoda inne karty rozdaje gdzieś na świecie się nie urodziło i mamy taką sytuację a i jeszcze jedno proszę przytoczyć zdanie w którym tak pomstuję handlarzy ,nikt nie ma łatwo ale napewno nikogo nie obraziłem 

Opublikowano

Skoro piszesz o zarobku 4 pln i jakiś dodatkowych marżach z tytułu ich machinacji to wpisujesz się w narracje kilku tu piszących , którzy są wiecznie pokrzywdzeni przez wszystkich wkoło i wiecznie narzekają jak to źli handlarze na nich miliardy zarabiają i jakie to sobie samochody kupują.

Skoro pogoda rozdaje karty to może przez nią zmieniają sie ceny a nie przez to że handlarze je sztucznie zawyżają? Żeby nie było - zgadzam siee co do pogody.

2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Lata zwisa i powiewa mi czy handlujesz czy nie ale wiem że nie. A to że jestes dorobiony cwaniak na czyimś garbie to inna sprawa 

Ty byś sie dobrze odnalazł w zamierzchłej komunie. Oni też twierdzili że kułacy i spekulanci wykorzystują prosty lud. Prawda taka że czym wiekszy jełop tym bardziej narzeka jak go strasznie wykorzystują. 

Opublikowano

No to kiedy drugi zbiór fasoli :) ? Własnie zaczeła kwitnąć drugi raz :) rządki lepiej wyglądają niż na wiosne bo za chwile zakryją międzyrzędzia :) .Zawsze po zbiorach odbijała z korzeni ale w tym roku to widzę że poplon samoistny :) .

Opublikowano

Strąki już są co prawda 1,5 cm ale na listopad by były :) .Ciekawe jaki to ma wartość poplonu bo pratycznie rośnie podobnie jak zasiana w rządkach tylko ładniejsza to coś świeżej masy ma , do tego wiązanie azotu .... a chromolo to i nic  nie będę dawał pod pszenicę , poplon musi wystarczyć :) .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jcb napisał:

To prawda ze ma spaść cena na 5.50?

rozumiem intencje ale trudno będzie zbić cenę podobnymi wrzutkami w roku gdy ponad tonę z ha uznawane jest za dobry plon zwłaszcza że bariera 6zł padła w ofertach realnych w ub tygodniu praktycznie od wszystkich aktywnie skupujących. Za duży spadek na raz i "ten numer nie przejdzie" a przynajmniej w tak krótkiej skali czasowej ;) nie mniej - "powodzenia" :P
Rolnicy zwyczajnie wstrzymają sprzedaż bo kto miał wprost z pola sprzedać już sprzedał w widełkach 5,2-5,4 a ten kto nie sprzedał to zwyżka do 5,5 na pewno  Go nie zachęci.
Jakiś drobny handlarzyna spod Janowa w ub ub tyg wyskoczył z "rewelacyjną ceną" 5,3 do jednego z moich znajomych to pierwszym co usłyszał - ile tego masz? jeśli dużo to podeślemy jakiś transport xD

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Jcb napisał:

6zl dalej w tym tygodniu? To prawda ze ma spaść cena na 5.50?

We wtorki aktualizacja cen  chyba przynajmniej tak było przez 2 tyg ostatnie 

Edytowane przez rolnik039