Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

o jakim

3 godziny temu, bartekac7 napisał:

syfie spod mastera

piszesz? na yt z resztą chyba widziałem jakim ;)

kolejny rok mam coś takiego jak niżej i jedyne co do usunięcia to odpad fasoli i nic więcej
tegoroczną młócił Gość obsługujący maszynę z napisem na stelarzu "Karyga" a w ub i o ile dobrze pamiętam dwa lata temu z firmy "Ślepko" i też taka sama była czysta, mamy nawet rozsypane na folii bo nie weszło by na wozy i wysypał resztę na podwórzu a że teraz upały i sucho to i za gorąco we worki zbierać i po co to se leży porozgarniana i tylko na noc od rosy nakrywana a że przemieszane to już raz przy rozgarnianiu było to ew "syf: by się już był "ujawnił" no ale ... no ni ma
da się?
nie wiem; może gdy mokry jeszcze "żywy" badyl i nie daje rady odwiać?

inna sprawa że w tym roku więcej odpadów niż w ubiegłym no i plony co najmniej te 25% niższe na idealnym stanowisku a grupo nad jedną trzecią na takim se a zwłaszcza suchszym czyli uwzględniając te odpady jeszcze mimo że większa powierzchnia obsiana jak w ub. r. to zbiór ogólny handlowej wyjdzie niższy.
 Nazw firm użyłem na publicznym bo same się publicznie reklamują (choćby na maszynach w miejscu jak najbardziej publicznie widocznym) i akurat w takim kontekście to Sami Właściciele nie powinni mieć mi za złe :)
choć przyznaję - bez Ich wiedzy i zgody i w razie co na af jest łatwa możliwość edycji \(tylko trza konto mieć lub założyć by wprost ode mnie czy moderatora tego zażądać ;) )

P1170541.JPG

P1170539.JPG

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, damianXXL napisał:

Na grupie fejsa anonimy płacą od 5.8 do 7zł. Albo chcą wkur... lokalnych kupców albo faktycznie cena pójdzie w góre

I bardzo dobrze niech się skończy zmowa cenowy "elity"

Opublikowano (edytowane)

jak zobaczył tegoroczne plony fasoli i zeszłoroczne ceny to pewnie na gwałt sieje rzepaki po polach na których planował na drugi rok fasole :D

u nas dwóch już tak zrobiło

Póki wilgoć w glebie
Jeden mi mówił że pamięta że po poplonowej gorczycy wychodziła nam najlepsza fasola to w razie ceny podskoczą tej fasoli to rzepak w sumie podobny a na wszelki wypadek tylko chlomazonem opryskał samym co by się z ew przesiewką fasolą nie gryzło

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Łukaszek napisał:

Wy lepiej zapytajcie Ulmana co on kombinuje bo coś cicho na forum może się biznesem zajął na poważnie i rynkiem trzęsie.

Cukrownie kupił i będzie płacił 40 Euro za buraki .

wszystkie skupy zbożowe czekają na wycenę po ile mają płacić za pszenicę .

Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

jak zobaczył tegoroczne plony fasoli i zeszłoroczne ceny to pewnie na gwałt sieje rzepaki po polach na których planował na drugi rok fasole :D

u nas dwóch już tak zrobiło

Póki wilgoć w glebie
Jeden mi mówił że pamięta że po poplonowej gorczycy wychodziła nam najlepsza fasola to w razie ceny podskoczą tej fasoli to rzepak w sumie podobny a na wszelki wypadek tylko chlomazonem opryskał samym co by się z ew przesiewką fasolą nie gryzło

A jak to w rolnictwie po dobrym roku przychodzi bardzo zły,jak rok temu fasola obrodziła ludzie się rzucili tak teraz na rzepak,ja to mam nadzieję że ci anonimowi kupcy trochę namieszają i ustawia do pionu to nasza "elite" co sobie wyzysk zaplanowała

Opublikowano

Coś siać trzeba.. jak se ludzie liczą 4t x 2tys jak bylo teraz w zniwa, bez roboty większej i zebrane

Ja to tylko jestem pewny co sieje  na przyszly rok niecale pół areału, na dniach skoncze rzepak i pozniej jeczmien we wrzesniu. Reszta co ile i gdzie to jeszcze do końca tak nie wiem, jest kilka zmiennych na ktore nie mam wplywu i sie okaze blizej wiosny. 

A ulman, pamiętam w ostatnim kryzysie plonowym jak wówczas serio ludzie zbierali 500-1000kg to on piał że miał chyba z 1,5t dzięki kego cudownej agrotechnice, ciekawe jak teraz mu wyszlo.bo coś nic sie nie chwali.. 

Handlarze nasi najpierw sprobuja obniżyć na 4zl zeby panike zrobic 😂

Opublikowano
11 minut temu, skywalker89 napisał:

Coś siać trzeba.. jak se ludzie liczą 4t x 2tys jak bylo teraz w zniwa, bez roboty większej i zebrane

Ja to tylko jestem pewny co sieje  na przyszly rok niecale pół areału, na dniach skoncze rzepak i pozniej jeczmien we wrzesniu. Reszta co ile i gdzie to jeszcze do końca tak nie wiem, jest kilka zmiennych na ktore nie mam wplywu i sie okaze blizej wiosny. 

A ulman, pamiętam w ostatnim kryzysie plonowym jak wówczas serio ludzie zbierali 500-1000kg to on piał że miał chyba z 1,5t dzięki kego cudownej agrotechnice, ciekawe jak teraz mu wyszlo.bo coś nic sie nie chwali.. 

Ci anonimowi to obstawiam że mogą być z świętokrzyskiego albo Podkarpacia bo tam trochę ludzi fasole sieje

11 minut temu, skywalker89 napisał:

Ci anonimowi to obstawiam że mogą być z świętokrzyskiego albo Podkarpacia bo tam trochę ludzi fasole sieje

Opublikowano (edytowane)

No jak licza 4tx2tys to faktycznie za***iscie wychodzi. Nawozow, opryskow, nasion sie nie liczy to faktycznie biznes zycia ;)  😂 jeszcze nie powschodzil a juz pewnie 1tys na ha wsadzone 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Też wsm chciałem siać ten rzepak no ale jak tak podliczyłem kombajn muszę wynająć bo moim to raczej nie zbierze rzepaku nasiona itp itd to już chyba wolę te fasole 😅 dzisiaj ostatnie 2.2ha omłócone z 4t powinno być wiadomo przy takiej cenie to zostanie mało koszty nie są też małe na fasole 

A niech tam se sieja rzepak za fasole 😀😅

Edytowane przez rolnik039
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, rolnik039 napisał:

Też wsm chciałem siać ten rzepak no ale jak tak podliczyłem kombajn muszę wynająć bo moim to raczej nie zbierze rzepaku nasiona itp itd to już chyba wolę te fasole 😅 dzisiaj ostatnie 2.2ha omłócone z 4t powinno być wiadomo przy takiej cenie to zostanie mało koszty nie są też małe na fasole 

A niech tam se sieja rzepak za fasole 😀😅

Zbiór rzepaku naprzeciw fasoli to jest spacerek,na pniu  zero stresu,wstawania po nocach żeby ściąć, przewracać

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Michciubar napisał:

Zbiór rzepaku naprzeciw fasoli to jest spacerek,na pniu  zero stresu,wstawania po nocach żeby ściąć, przewracać

Niby tak zależy też jaki rok na rzepak może być dobry a na fasole nie tak jak ten albo na odwrót i z rzepaku więcej jak 4 tys na czysto ciężko wycisnąć w tym to akurat no fasole ciężko wycisnąć na 0 zależy jaki plon kto miał 

Opublikowano
3 minuty temu, rolnik039 napisał:

Niby tak zależy też jaki rok na rzepak może być dobry a na fasole nie tak jak ten albo na odwrót i z rzepaku więcej jak 4 tys na czysto ciężko wycisnąć w tym to akurat no fasole ciężko wycisnąć na 0 zależy jaki plon kto miał 

Zawsze to bardziej boli jak dołożysz i się uzapierdalasz jak przy fasoli niż przy rzepaku jak dołożysz ale siedzisz w ciagniku na polu i patrzysz jak kombajn kosi i  nie wstajesz po nocach jak przy fasoli

Opublikowano

O to to dobrze gada polać mu , nocki jak nocki ale jak się urobisz i przed następnym deszczem nie zdążysz i ten stres czekaniem na mastera aż krew się gotuje

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kabanos napisał:

O to to dobrze gada polać mu , nocki jak nocki ale jak się urobisz i przed następnym deszczem nie zdążysz i ten stres czekaniem na mastera aż krew się gotuje

No to fakt ten rok łatwy był w masterze przynajmniej no mi się udało bez czekania wsm na kiedy był zamówiony to przyjechał w tamtym roku za to se czekałem dluugo 

8 godzin temu, Kabanos napisał:

No ta ale jak znowu nasieją w tym roku to będzie po 1500 pewnie zresztą nie ma co gadać poczeka to się zobaczy 

Opublikowano

U nas moze być 3x wiecej rzepaku albo 3x mniej(mimo że teoretycznie jestesmy nie takim malym producentem tego w europie )nie ma to wiekszego wplywu na ceny.. bywalo że na krajowym rynku placili troche lepiej niz na tym matifie byl wyceniany ale tak bywalo zanim jechalo jak jedzie z ukrainy.. zaraz z jakiejs australii czy Kanady jeszcze ściągną.. 

Chcociaż są prognozy że np ropa wystrzeli za baryłke 150baksów to wtedy mysle że rzepak moglby koło 3tysiecy stanąć

• Like 1
Opublikowano

Z rzepakiem też nie jest kolorowo bo po ostatnich deszczach trwa kampania przesiewania rzepaków tak zmuliło .Kto nie pryskał przedwschodowo to nawt sie nie zastanawia i przesiewa . Kto dał oprysk to co dziennie na palu monitoruje sytuacje ale zaciekawie to nie wygląda .Tak więc jeszcze rzepak nie powschodził a już trzeba dokładać za nasiona i przesiewanie . Z drugiej strony fasola po 4,5 z wydajnością w tym roku to jakiś żart .

Opublikowano
7 minut temu, rolnik039 napisał:

No właśnie widziałem 5.35 dzisiaj ogłoszenie ale i tak mało trzeba czekać 

Ale lepiej niż 4.50

• Like 1