Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

minimum 6 na wyjściu negocjacji a nie to robaki też se chcą pojeść xD

z resztą teraz to i po 8 bym nie sprzedał a dopiero po zasiewach to co mi z nich ew zostanie
nno jak by kto te 9 zaproponował to odpadami ja też już siewałem tak że żaden scenariusz mi nie straszny nawet ten że skup zostanie wstrzymany to może bym ruszył d aby sprawdzić dlaczego i ew skorygować powierzchnię planowanych na ten rok zasiewów

po zasiewach to i półdarmo resztki możemy powymiatać ale tylko zaprzyjaźnionym handlarzom ale takie rzeczy to już po za forumami - za przeproszeniem - publicznymi :P

to tylko fasola i niepoważny ten kto tego chwasta uprawnego traktuje za poważną podstawę dochodów z prod rośl.

Edytowane przez dysydent
  • Like 3
Opublikowano

To prawda fasola to loteria można powiedzieć hazard wielkość plonu jest tak samo sprawdzalne jak pogoda, obawiam  się że mimo wszystko ludzie zachęceni  małymi kosztami nie zmniejszą areału a burak cukrowy już nie wychodzi tak kolorowo. Ale z fasolą bywało i 3t/.ha i 1 tona z ha ten rok średni pewnie 1,4 t/ha chociaż są co dawało lepiej albo tylko się chwalą.

Opublikowano
W dniu 9.02.2025 o 10:16, 85Tomekkk napisał(a):

Fasola zapewne pójdzie do góry do nowej daleko. Obniżki zawsze były bo po 6 nikt nie sprzedawał a ciężko dać więcej bo po co. Przestraszyć rolnika i tyle.  Na giełdzie nie ma spadku. Po drugie już raczej fasoli nie zostało wiele u rolnika wydajność 1.4 t lub mniej to skąd się nabierze żeby wozić. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

z Ukrainy już jedzie ktoś pisał z Egiptu nawet.. w sumie z Ukrainy jedno auto cofnęli może pokazówka tylko. do nowej fasoli daleko i na olx jakby rok temu było jej więcej w sprzedaży. niby cenę dali teraz dużo niższa  ale każdy pyta ile masz fasoli.

Edytowane przez MarekUA
Opublikowano
29 minut temu, MarekUA napisał(a):

z Ukrainy już jedzie ktoś pisał z Egiptu nawet.. w sumie z Ukrainy jedno auto cofnęli może pokazówka tylko. do nowej fasoli daleko i na olx jakby rok temu było jej więcej w sprzedaży. niby cenę dali teraz dużo niższa nawet warszawiak dzisiaj 5.7 brutto ale każdy pyta ile masz fasoli.

A nie dawał dzisiaj po 6 przypadkiem ? 

Opublikowano

Jedzie fasola nagle z Ukrainy i z Egiptu i teraz nagle spada na 5.50 a nawet straszą że na mniej. W tamtym tygodniu nie jechała wcale i nasi płacili po 6 aż nagle muszą sprzedać fasolę którą kupili po ile? Zmowa cenowa jak zawsze, parę skupów nie kupuje, za tydzień bedą znowu a to drugi zamknie bo spada. Zaraz pszenica stanieje bo pewnie wiozą z Ukrainy jakby nie wieźli cały czas. 

• Haha 1
Opublikowano

śmiem twierdzic że jak tak będzie, to fasola zejdzie dopiero po majowo czerwcowych deszczach , jest luty a jak by nie mróz to można by było wjechac i uprawiać nawet po dolinach , wody nie ma nawet na ciężkich glebach . Co prawda że jeszcze jest czas by spadło tyle śniegu ze na wiosnę możemy pływać w wodzie (obecnie Japonia przykładem 1,2 metra w 24 godziny)  . Z tak zwanej długiej prognozy rocznej jednak wynika że będzie to rok dość suchy i upalny ale nie w sierpniu a juz w czerwcu ma być taki suchy pas od pólnocy po południe PL przez środkowe województwa a w drógiej połowie czerwca przesunąć ma to sie na wschodnią część czyli interesującą nas uprawę fasoli .jak wiem jeśli trafią upały w tym czasie to znów po fasoli . Sam rok temu podawałem o rekordowej ilości strąków na krzaczku a potem dosłownie dwa tygodnie i po strakach (więcej już nie będę się chwalił :) ) a jak sie potem okazało po plonach .Jednak to tylko wróżenie na poprawę chumoru podam że zazwyczaj po nie urodzajnym roku był rekordowy :) ale to tez wróżenie :) 

• Like 2
Opublikowano

Ja juz w styczniu sialem siarczan magnezu to na polu na ktorym w tamtym roku do maja stala woda aktualnie nie ma nic. Jest tam wykopany row na +-2m glebokosci i tez suchy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

To jest taki row bez odplywu

Ale na innym polu mialem staw z odplywem to tam wlasnie budowaly tamy aby ten staw wylewal i kopaly nory w jego brzegach. Staw mial pod 4m glebokosci a po ich akcji zostala kałuża na metr. Zasypały go w cholere 😂 ale teraz takie lata, ze i tak to wyschlo i nie potrzebne juz 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
19 godzin temu, Daxxx napisał(a):

Jedzie fasola nagle z Ukrainy i z Egiptu i teraz nagle spada na 5.50 a nawet straszą że na mniej. W tamtym tygodniu nie jechała wcale i nasi płacili po 6 aż nagle muszą sprzedać fasolę którą kupili po ile? Zmowa cenowa jak zawsze, parę skupów nie kupuje, za tydzień bedą znowu a to drugi zamknie bo spada. Zaraz pszenica stanieje bo pewnie wiozą z Ukrainy jakby nie wieźli cały czas. 

Jak cena w dół to się plantatorzy rzucą do sprzedaży, a jak w górę to wstrzymują...

Opublikowano

Fasola z uryny , truskawki z Egiptu - zbieg okoliczności :) . Z drugiej strony dobre zdjęcie wybrali do tego artykułu fasola orzełek nasza narodowa :) , symbol walki o Polskę .

Inna sprawa ze wykryli w fasoli sporysz , jak to musiał być syf by wyhodować tam sporysz , człowiek dba o towar a tu kmioty popsują rynek g...em, ja to bym jeszcze sprawdził do kogo to jechało bo nie wierzę że te śmieci wieźli do polskiej firmy z nadzieją że jakoś przejdzie .Ten proceder musiał trwać . Do kogo to jechało ? A potem oglądamy w markecie żółte g... zwane fasolą po 10 zł za 0,5 kg w promocji . Jak by ludzie spróbowali takiej świeżej , jednorocznej to by i konsumpcja wzrosła a tak kupi miastowy takie 500 g , gotuje 6 godzin i na koniec i tak nie zadowolony bo to fu sojowe lepsze i szybciej zrobi.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Fasola ze sporyszem.? Teraz spróbujcie sobie wyobrazić co do nas wjechało 2 lata temu jak nie przeprowadzano żadnych kontroli granicznych, strach pomyśleć. Polacy zjedli to co ukry świniom bali się dać. Winnych takiej sytuacji brak.

Edytowane przez Marek1129
  • Sad 1
Opublikowano

O to włąśnie chodzi że jak by naprawdę PiS z PO by się nie lubieli to by Kowalczyk za to co zrobił by miał już dawno trybunał stanu za trucie Polaków .  Ale temu układowi włąśnie na tym zależy .A najlepsze w tym że do nas pchają najgorszy syf a u siebie biadolą że Polacy to im ser np. z tłuszczu pchają taki sam jak na azjatycki rynek -obłudny naród .

Opublikowano (edytowane)

sporysz to choroba traw a z uprawnych głównie żyta
na roslinach dwuliściennych nie występuje i nie wiem co oni na fasoli sporyszem nazywaja ale na pewno nie sporysz xD

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Może tą fasolę czyścili zbożem ze sporyszem . Może celowo zakazili fasolę bo u nich wszystko możliwe ale test podczas badania wskazał tego toksycznego grzyba .Może po to wysyłają sporysz bo po tym są halucynacje i lepiej jest uzyskać "dej dej dej"

Opublikowano (edytowane)

że niby co robili?

14 minut temu, marks50 napisał(a):

badania

???

i to jeszcze na tyle precyzyjne aby określić gatunek patogena i to jeszcze grzyba? te państwowe barany Coś takiego potrafią?

BO UWIERZĘ 😛 

im jak by na grubym ryżu polerowanym napisał że to drobna fasola to by nie rozpoznali podpuchy xD

zobaczyło jakiś gatunek pleśni i krzyczy - sporysz!

powtarzam jeszcze raz - cała grupa grzybów zwana Clavicipitaceae w tym i Claviceps purpurea czyli tenże sporysz właściwy to pasożyty wyłącznie traw i czasami turzyc i nie znam przypadku aby na roślinach dwuliściennych z tej grupy coś występowało bo te grzyby nie radza sobie w tkankach zalążków nasion dwulisciennych a zwłaszcza motylkowatych

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Strajki przyniosły efekt , Kowalczuk zakupił maszyny do badania i jakieś testy przeprowadzają a że towar nawet gołym okiem wyglądał kiepsko ( nie trzeba kołodiejczaka by wąchał :) ) to pewnie wrzucili na maszynke i to pokazał sporysz :) a że może nie kalibrowali (metrometrów) to tak pokazało .Ciekawe też spleśniałe truskawki z Egiptu - może były w barterze z fasolą :) 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

truskawki z Egiptu w stanie świeżym większą sztuka jest do Polski dowieść nie spleśniałe a na mrożonych i tak by żadna komisyja państwowa pleśni od szronu nie odróżniła nawet jesli by i zanim zamrożono zdażyły spleśnieć te truskawki

ta ukraińska zapleśniała fasola ze zdjęcia z linka zwyczajnie albo była zebrana w czas deszczowy albo przechowana we wilgoci po zborze i zapleśniała. Nic nadzwyczajnego wszak zarodników pleśni wszedzie pełno w powietrzu i byle wilgoć to..., chleb w trzy dni potrafi zapleśnieć jeśli w wysokiej wilgotności powietrza poleży; nic nadzwyczajnego

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

@dysydent z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, prosimy abyś nie stawał w obronie upadlińskiej fasoli nawet jeśli to była zwykła pleśń.  Zwykłego chłopa bardziej interesuje kto miał być odbiorcą tego towaru, czego się zapewne nigdy nie dowiemy 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie ma znaczenia kto chciał to kupić, każdy z nas jest pazerny i każdy chce kupić tanio sprzedać drogo. A co kogo obchodzi cudze życie i zdrowie, powiedzmy sobie szczerze -  każdy ma to w d*pie. Ale po to się tworzy państwo, po to wymyślono jakieś prawo i po to są instrumenty żebyśmy się bronili przed takim gównem. W porządnym,  dobrze działającym społeczeństwie wszystko funkcjonuje jak należy i można się czuć bezpiecznie,  a czy u nas tak jest?  jako jeden z członków aparatu bezpieczeństwa tego państwa, po 20 latach obserwacji powiem Wam tak - nie można! 

Edytowane przez ravoj
  • Like 1