Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
Dnia 18.06.2024 o 08:37, bartekac7 napisał:

Saletra wapniowa 5l/ha albo actiCal czyli chelat wapnia (3l/ha)

Sąsiad fajny gość, bardzo w porządku czlowiek to mu znalazłem. 

Już miałem odpowiedzieć , trochę nie mam czasu zaglądać na AF, bo raz że szwy na reku a dwa budowa na biegu. 

Dzięki Bartek, że mnie wyręczyłeś. 

@Mateusz0110 możesz na kwiat wapnem jechać, to nawóz. Fasola nie pszenica, pylników nie skleisz. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ravoj napisał:

bo raz że szwy na reku

a to witam w klubie
tylko ja nogę rozwaliłem i szwów poskąpiłem, będzie szrama ale ze dwa może trzy cm to ..
Ty chociaż chodzić możesz swobodnie bo ja .. łażeniem to co najwyżej można nazwać ale widzę że na mnie nadal jak na psie szybko wszystko się goi i za tydzień powinno być już git. Gorzej że z motyką spacery po fasoli zawieszone i ... no tradycyjnie już u mnie, rzadki ale będzie lasek bo zawsze jakiś pojedynek komosy czy szarłatu chemia przepuści .. Próbowałem dzisiaj ale ... "zapij wodą"; więcej fasoli wydepczę tym kuśtykaniem niż uchronię od pojedynczych jeden na kilka metrów kwadr chwastów.
i weź się nie ucz oprysków.
Jednak co zmianowanie to zmianowanie, sąsiad czerwoną ma po bardzo dobrze utrzymanej i udanej pszenicy i proszę
jakiś tam tradycyjny mix doglebówek i tylko i wyłacznie corum w dwu zabiegach po wschodach i oczywiście jakiś graminicyd

fotka sprzed kilku dni to do dziś pewnie rzędy już skryte

przez kilka lat po odzysku z ugoru na tym polu nie szło czyśćca błotnego wyplenić i dopiero w ub r na sciernisku już w październiku gdy glifosat z MCPA przepuściły bo pewnie w czas oprysku jeszcze był skoszony i nie odrósł to osobno doradziłem Mu jeszcze raz tribenuronem czystym w jakiejś taniosze pojechać w dawce jak na zboża i proszę.
a było miejscami tego czyśćca masę
nie pamiętam jak się formulacja nazywała ale jakieś kilkanaście zł/ha wychodziła
mam gdzieś zdjęcia jak to ściernisko wyglądało ale może przy innej okazji bo nawet nie pamiętam na którym dysku

20240618_191933.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ravoj napisał:

Już miałem odpowiedzieć , trochę nie mam czasu zaglądać na AF, bo raz że szwy na reku a dwa budowa na biegu. 

Dzięki Bartek, że mnie wyręczyłeś. 

@Mateusz0110 możesz na kwiat wapnem jechać, to nawóz. Fasola nie pszenica, pylników nie skleisz. 

Wypadek na budowie był? Sam mam teraz budowę. Niestety....się zachciało

Kurde Pan Tomek szwy, Ravoj też. Siedzę w domu, nigdzie nie idę i nic nie robię 🤣

No pozwoliłem sobie zacytować, bo publicznie to napisałeś a może ktoś jeszcze szukał to myślę akurat może komuś się przyda.

Edytowane przez bartekac7
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

zapomniałem ogłosić co dzisiaj widziałem i nawet lepiej że osobnym postem wyjdzie

a no "baterflaja" widziałem nad jaśkiem
co prawda tylko jednego no ale jako kuternoga za daleko to ja nie doszedłem aby wykluczyć że dużo więcej ich tam nie ma

no same "atrakcje"
qr..a!

warto lustrować plantacje czy larwy się gdzie nie klują aby za maleńkości...

dziś nie miałem nic z obiektywem to sprzed kilku lat

DSCN1000.JPG

DSCN1006.JPG

DSCN1017.JPG

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Tez lazilem po polu i widzialem cos takiego. Tez tylko jednego. To jakies mocno grozne? Bo to pierwszy raz w mojej fasolowe karierze. Czyli szukac takich lisci pozwijanych jak przy mszycy?

Duzo fasol jest to moze troche się rozłoży 👀 

A i widzialem pojedyncze krzaki z "kropkami" na lisciach. Czyzby bakterioza sie zaczynala?

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

U mnie wg ta fasola w tym roku jakaś taka .małe krzaki zaczyna kwitnąć właśnie się zastanawiam czy te krzaki jeszcze urosną, kupiłem tą saletrę wapniwa 35zl za 5l ale mam obawy czy ta fasola wytrzyma akurat na zdj jest jas polityczna a pryskał saletra będę karkowego 

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez nie jest super wyrosnieta. Ta ze zdjecia to od początku wolniej rosla. Mimo, ze kolor i wszystko od poczatku bylo ok ale tylko mala goreczka i juz mniejsza dolek i juz wieksza. Chyba odczula tutaj troche susze. Na innych polach styka sie lisciami ale nie zakryla ziemi w 100% i tez w sumie nie wiem czy jeszcze urosnie i zakryje ziemie. W tamtym roku u mnie tak kwitla, ze nawet nie widzialem czy kwitnie bo wszystko pod lisciami bylo, a w tym roku juz pole jest biale od kwiatu. W sumie dobre pytanie czy jeszcze urosnie? 🤔 Ale po sąsiedzku u innych tez tak jest

@Mateusz0110

Edit. Chyba urosnie bo znalazlem zdjecie z tamtego roku z 26czerwca to tez nie byla ziemia zakryta w 100% ale w tamtym roku nie miala takich wasow nad lisciami i nie bylo pole biale. Kwiaty u mnie miala pod lisciami.

To z tamtego roku 26 czerwca. Tak wygladala w pelni kwitnienia. Ja az sam chodzilem i zagladalem czemu ona u mnie nie kwitnie a u innych bialo 😂 Przed kwitnieniem dalem jakas grzybowke. Moze to mialo wplyw na to, ze nie wypuściła wasow nad liscie? 🤔

Przy wycinaniu byla ogromna i plon na tym kawalku tez byl przepiekny takze jeszcze urosnie.

IMG_20230626_210338.jpg

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Ja też pryskałem agilem 0,6 l/ha tylko po 4 dniach pojechałem z aminokwasami i brak przebarwień może delikatne ale to na łączeniach opryskiwaczy gdzie podwójna dawka. Może jeszcze miała wpływ ciepła woda i oprysk po 20

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano

A ja wg żałuję że pryskalem tym agilem bo tych jedno lisciennych to miałem dosłownie na palcach by zliczył ale mówię ciul mam oprysk to pojadę 

Ale nic pojadę w sobotę asashi i myślę że będzie git

Opublikowano
21 minut temu, Mateusz0110 napisał:

A ja wg żałuję że pryskalem tym agilem bo tych jedno lisciennych to miałem dosłownie na palcach by zliczył ale mówię ciul mam oprysk to pojadę 

Ale nic pojadę w sobotę asashi i myślę że będzie git

Miałem to samo. Owsik sobie nic z tego nie zrobił a fasola oberwała. Teraz jakoś chyba podrosła i gdzieś nie widać tak tych przypaleń.

Opublikowano

Kubamako66 piękna masz tą fasolę moja siana 13 mają ale to ani połowy tego nie mam 

IMG_20240617_210559.jpg

Wg wschody w tym roku jakieś 60 procent po sianiu ona prawie 3 tygodnie w ziemi zanim poszedł deszcz bo tak to było takie sucho dlatego tak długo czekałem z sianiem i połowa ziarna zepsuła się w ziemi zanim wyszła na górę 

Tylko jeszcze co to da stanowiska po rzepaku i pole było tylko talerzowa po żniwach a orka była dopiero teraz na wiosnę więc tu może być odpowiedź na to wszystko

Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz0110 napisał:

Kubamako66 piękna masz tą fasolę moja siana 13 mają ale to ani połowy tego nie mam 

IMG_20240617_210559.jpg

Wg wschody w tym roku jakieś 60 procent po sianiu ona prawie 3 tygodnie w ziemi zanim poszedł deszcz bo tak to było takie sucho dlatego tak długo czekałem z sianiem i połowa ziarna zepsuła się w ziemi zanim wyszła na górę 

Tylko jeszcze co to da stanowiska po rzepaku i pole było tylko talerzowa po żniwach a orka była dopiero teraz na wiosnę więc tu może być odpowiedź na to wszystko

Oj to coś nie pykło, moja też 13 maja przesiewana i dwie doglebówki dostała a wyglądała tak tydzień temu

IMG_20240616_101352050_HDR_copy_2048x1536.jpg

40 minut temu, Marek1129 napisał:

wiosenna orka w tym roku to loteria.

No właśnie nie. U mnie wszystko orane na wiosnę, ale w marcu, jak wilgoć była. Nie używam pługa bezpośrednio przed siewem fasoli. Raz tak zrobiłem i nie było dobrze

A @kubamako66to specjalna fasolowy, to co się dziwić

Opublikowano
2 godziny temu, kubamako66 napisał:

Nie powiedziałbym że fasola w tym roku mała jeszcze dziś w nocy dostała 14l deszczu 

IMG_20240619_070246.jpg

A nie leży po nocnej burzy ??? Z daleka nawet więcej kwiatu u mnie widać jak się przewróciła na bok , niby wyłamań za wiele nie zrobiło ale leży bokiem a na dodatek odsłoniła wszystkie mijaki chwastów , jak teraz to dostanie słońca to jeszcze te chwast z 1 metr złapią .

Opublikowano (edytowane)
Dnia 20.06.2024 o 19:49, Mateusz0110 napisał:

A moja była taka ładna a po oprysku agilem zrobiła się taka niestety a dałem 0.7 l na hektar

17189057349415284104104711846762.jpg

To ja to samo miałem dałem trochę aminkowasu i jest już zielona trzeba będzie chyba fusilade jednak dawać na następny rok

Edytowane przez rolnik039