Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

ale żeście tu pocisnęli :ph34r: dwa dni na wsi byłem i 3 strony do czytania. Dobrze, że w przyszłym roku tylko 1,5 ha sieje, bo jakieś dziwne spekulacje czuje, a z tymi dzierżawami to chyba jednak nie ogarniam rzeczywistości. 

Co do sortownika optycznego, to mogę coś powiedzieć, bo  przebierałem właśnie od wczoraj do dziś swoje kilka ton i powiem tak: mojej dawnej ekipy do przebierania niestety nie przebija, tylko w tym roku tatuś się zbuntował i u mnie czasu mniej więc trzeba było korzystać z nowinek technologicznych. Ręcznie to ręcznie i niech każdy sobie mówi co chce.  Ale wiadomo - masówka to masówka, ręcznie na zupę można sobie przebierać. 

Nie wiem po co przebierałem, bo zarówno P. Szymański, Hojda jak i AGROTIX biorą nieprzebraną, ale chciałem mieć po prostu gotowy, zważony produkt handlowy i kartę na swoją korzyść do negocjacji ceny - a już wiem, że za przebraną sortownikiem można utargować 20gr na kilogramie, czasem więcej,  więc robota się zwróci - bo logicznie skupujący ma jej mniej, chociaż i tak sortuje i kalibruje każdy z nich. Poza tym nowe doświadczenie. 

Korzystałem z usług  z dojazdem z maszyną jednokomorową - ok. 500kg na godzinę. Zdarza się jednak ziarno z plamką w worku handlowym, bo czasami odbija się od ścianki i spada nie tu gdzie trzeba a znowu sporo białej leci do odpadu i trzeba go ponownie przepuszczać, bo  jak ziarno spada zarodkiem do kamery, to ta wyłapuje ciemniejszą plamkę na zarodku i je odrzuca.  Sortownik czterokomorowy ten cykl powtarza samodzielnie, więc można powiedzieć - ideał, tylko nie jest mobilny niestety. Ale do sprzedaży wystarczy ten, z którego usług korzystałem. Operator stara się jak może, jest miły i wie co robi, doradza a płacimy za towar handlowy a nie odpad, więc im brudniejsza fasola, tym bardziej się opłaca gospodarzowi a mniej operatorowi, no ale to jego wybór, na godziny nie chce pracować, nie wiedzieć czemu. Skoro tak zdecydował, to u mnie był dwa dni i przebierał aż byłem zadowolony. 

Jeżeli będę dalej parał się fasolą, to muszę kupić ciągnik z TURem i pakować fasolę do skrzyń lub w bigi, bo od woreczków 25kg ledwo piszę ten esej. Niby nie ciężkie, ale podnieść, wsypać, odnieść, ułożyć, schylić się itp. swoje robi. Gdyby nie rozsądna cena - w życiu bym tego nie powtórzył. 

Doszły mnie słuchy, że można już oddać fasolę na przechowanie prosto z pola, więc to też jest wyjście, tylko jakoś zaufać trudno. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rafcioo96 napisał:

Pan Nowosad, dzisiaj 4.80, o dziwo nie widziałem kupców w zimnie, a zawsze stoi 3 auta, czyżby do 9 zakupili się i ruszyli do domu?

Wczoraj wracałem ciągnikiem od rodziców, to mijały mnie w różnych miejscowościach 3 różne samochody z logo "Skup fasoli, orzechów". Zbieg okoliczności czy takie parcie? Czasami widzę jedno auto tu albo tam raz na kilka dni, ale w ciągu 15 minut trzy samochody to rzadkość. 

Opublikowano

4.80 cena z przebraniem, przebiera przy kliencie. Chyba najlepsze rozwiązanie, janowoaki od znajomego odbierali fasolę nie przebrana to potrąceń wyliczyli na 15 procent, a fasola po petkusie, więc sąd sądem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą wyżej. 4,8 to najwyższa realna cena w tym momencie. 5 albo 5,2 dostał pewnie ktoś fartem bo handlarzowi brakowało kilku ton do transportu. Nie wspomnę, ze wielu daje jeszcze 4,5 4,6.

Opublikowano

A ja tam nie zachęcam do podawania jakie  ceny u konkretnych handlarzy bo zaraz zacznie się zmawianie że dlaczego za dużo płacisz i się wyłamujesz to naprawdę mały rynek nie raz ustalany  . Ceny podawać , a u kogo to tajemnica handlowa . Dziś każdy jak się zdecyduje sprzedać to może obdzwonić wszystkich w ciągu pół godziny i wybrać najlepszą ofertę . Jak podamy że pan X płaci 5.2 zł to wszyscy co co chcą sprzedać go zasypią i cenę uwali i po konkurencji . Każdy ma inny towar a do tego doszedł rozrzut do sortowania jedna przebierana druga nie a jeszcze inna po petkusie , jeszcze inna po potrąceniach za brudy . Towar obecnie jest różnego asortymentu więc cena będzie różna ale tutaj raczej chodzi o tendencje wzrostową lub spadkową . Tak jak kiedyś podawano , na rynku w Tyszowcach tyle a w Łaszczowie tyle ... niech handlarze zabiegają o towar a nie mają na tacy podane jak kto płaci i czy się nie wyłamuje z ustaleń . Trzymajmy ich w niepewności to muszą jakoś reagować by coś kupić ,ten co płacił wcześniej więcej i kupił towar to się nie musi wychylać z ceną a ten co ma pusty magazyn nie może zostawać w tyle bo może nic nie kupić . Niech działa rynek a nie ustalenia . Jak zadzwonisz do handlarza i powie że kupi po 4,5 to niestety każdy będzie dzwonił aż znajdzie tego po 5 zł więc handlarz musi dać chociaż minimalnie średnią i nie skreślać się z rynku . Tak więc @Bolku skoro popierasz kolegę że trzeba podawać kto jak płaci a sam podajesz że cena 4,5 do 4,8 ale u kogo ? to już nie mówisz . To jak to jest ?

• Like 2
Opublikowano
33 minuty temu, matek89121 napisał:

handlarze są mądrzejsi od nas i zwiad  robią raz w tygodniu a poza tym mają swoich rudych przyjaciół  którzy szpiegują za nich i im donoszą

Rwij  rudego i marynarkę  jego🙃

Opublikowano
55 minut temu, marks50 napisał:

A ja tam nie zachęcam do podawania jakie  ceny u konkretnych handlarzy bo zaraz zacznie się zmawianie że dlaczego za dużo płacisz i się wyłamujesz to naprawdę mały rynek nie raz ustalany  . Ceny podawać , a u kogo to tajemnica handlowa . Dziś każdy jak się zdecyduje sprzedać to może obdzwonić wszystkich w ciągu pół godziny i wybrać najlepszą ofertę . Jak podamy że pan X płaci 5.2 zł to wszyscy co co chcą sprzedać go zasypią i cenę uwali i po konkurencji . Każdy ma inny towar a do tego doszedł rozrzut do sortowania jedna przebierana druga nie a jeszcze inna po petkusie , jeszcze inna po potrąceniach za brudy . Towar obecnie jest różnego asortymentu więc cena będzie różna ale tutaj raczej chodzi o tendencje wzrostową lub spadkową . Tak jak kiedyś podawano , na rynku w Tyszowcach tyle a w Łaszczowie tyle ... niech handlarze zabiegają o towar a nie mają na tacy podane jak kto płaci i czy się nie wyłamuje z ustaleń . Trzymajmy ich w niepewności to muszą jakoś reagować by coś kupić ,ten co płacił wcześniej więcej i kupił towar to się nie musi wychylać z ceną a ten co ma pusty magazyn nie może zostawać w tyle bo może nic nie kupić . Niech działa rynek a nie ustalenia . Jak zadzwonisz do handlarza i powie że kupi po 4,5 to niestety każdy będzie dzwonił aż znajdzie tego po 5 zł więc handlarz musi dać chociaż minimalnie średnią i nie skreślać się z rynku . Tak więc @Bolku skoro popierasz kolegę że trzeba podawać kto jak płaci a sam podajesz że cena 4,5 do 4,8 ale u kogo ? to już nie mówisz . To jak to jest ?

Do połowy posta masz pretensje, ze piszemy kto ile płaci, a na koniec masz pretensje, ze nie podaje kto ile płaci hehe

Opublikowano

Nie mam pretensji tylko

10 minut temu, Bolek128 napisał:

Do połowy posta masz pretensje, ze piszemy kto ile płaci, a na koniec masz pretensje, ze nie podaje kto ile płaci hehe

Nie mam pretensji tylko sugeruje i tak jak uważam nie podaje u kogo jaka cena :)  tak nigdzie nie podaje . Ty natomiast jako zwolennik podawania informacji -tychże informacji nie podajesz . Zamiast napisać np. Nowosad płacę/płaci tyle i tyle to sam piszesz że anonim X płaci 4,80 a inne anonimy Y płaca 4,50 . Bądź konsekwentny skoro zgadzasz się z jakąś regułą to ją stosuj nie zabronię Ci a nie zarzucasz że przedstawiłem taktykę handlarzy w części posta to nie znaczy że z czymś się zgodziłem w drugiej części . Jedyną formą jaka uważam by podawać ceny i kto tyle płaci jest by reklamowali się tu handlarze ,. Np. Nowosad pisze że :płacę 4,80 zł są chętni i każdy ze sprzedających wie jak płaci Nowosad .Ale jeszcze żaden z handlarzy chyba oficjalnie się nie ujawnił tylko podszywają się pod rolników .

Opublikowano

Spoko :) po prostu podaje info jakie uzyskałem po telefonach do handlarzy

Opublikowano

Więc wiadomość do handlarzy:

mam kilka ton odmiany Eureka, 3 rok po centrali, wilg. 15%,

dwa razy oprysk od szkodników w fazie zawiązywania strąków i na strączki 

2 razy fungicyd - ochrona liści + ochrona strączków - Miedzian, Kaptan, Difenokonazol, Azoksytrobina, Tebukonozol

Dwa razy Basagran 

Raz motyczka - trzebież

Cięta na suchą glebę - samodzielnie

odwracana do dosuszana - samodzielnie

sam sobie młóciłem Masterem II,

petkusowałem z żoną (mam dowody)

sortownik optyczny 

cena 7zł/kg - woreczki 25,2 kg w każdym

proszę oferty na PRIV, tylko pojedynczo, żebym zdążył przeanalizować i odpisać. 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ravoj napisał:

Więc wiadomość do handlarzy:

mam kilka ton odmiany Eureka, 3 rok po centrali, wilg. 15%,

dwa razy oprysk od szkodników w fazie zawiązywania strąków i na strączki 

2 razy fungicyd - ochrona liści + ochrona strączków - Miedzian, Kaptan, Difenokonazol, Azoksytrobina, Tebukonozol

Dwa razy Basagran 

Raz motyczka - trzebież

Cięta na suchą glebę - samodzielnie

odwracana do dosuszana - samodzielnie

sam sobie młóciłem Masterem II,

petkusowałem z żoną (mam dowody)

sortownik optyczny 

cena 7zł/kg - woreczki 25,2 kg w każdym

proszę oferty na PRIV, tylko pojedynczo, żebym zdążył przeanalizować i odpisać. 

Nie dopisałeś czym zaprawiane było🤭 ziarno na siew.

Edytowane przez Zbyszek3939