Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
2 godziny temu, 85Tomekkk napisał:

jest możliwość siewu w rozstawie  35cm?i dwóch róznych nawozów?(mam na myśli fasolę)

Rozstaw 45

Oczywiście dwa różne nawozy możemy dawać.

Opublikowano

Zaczynacie mnie stresować tymi zasiewami i cenami rzędu 80gr 😃

Dzisiaj sprzedałem w cholerę zeszłoroczną po 3zl netto na dłuższy okres..

Może ktoś sensownie, z doświadczenia podpowie - co innego posiać? Jakiego Strączka? Bo ja np muszę mieć 4gatunki upraw i wielu z tego wzgledu też sieje, ale jak mam się wkurzać później że fasola po 2zl to pierdziele.. 

A może jakaś gryka, wyka, facelia..? Trochę się boje cały kawałek zostawiony siać czymś nowym nie sprawdzonym bo to by było ponad 6ha.. może ze 4,5ha czegoś nowego a niecałe 2ha jaśka?

Opublikowano
11 godzin temu, lajkzxc napisał:

Może i ma 4xwięcej punktów ale dofinansowanie jak sama nazwa wskazuje nie finansuje całości inwestycji.  Może nadwyżkę tego co maszyna jest warta. A tymi punktami spłacał nie bedziesz tylko trzeba mieć odpowiednie zyski.

Nie masz pojęcia o modernizacji to się nie wypowiadam.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Adam86 napisał:

Nie masz pojęcia o modernizacji to się nie wypowiadam.

Dobrze że ty masz.  Tych modernizacji wcale nie powinno być tylko odpowiednie ceny produktów. I wtedy osoby pracujące byłoby stać na inwestycje.

Edytowane przez lajkzxc
Opublikowano

Po co te dyskusje jak powinno być, jest jak jest i do tego się stosujmy, nikt nie każe nikomu z tego korzystać, jest duży rynek używanych maszyn - tam nie mamy żadnych zobowiązań 5letnich. A druga sprawa jest taka że przypuszczam że 80% tych co z tego skorzystało nie do końca rozumie tych zasad, bo to chodzi o to gva min o 10%, u mnie wyszło np że zacząłem siać więcej buraka i już po drugim roku mam to spełnione i nie musiałbym siać fasoli w ogóle, ale z kolei mam inne zobowiązania, no ale jak się chce brać 60 a nie 40tys dopłat to trzeba coś robić.

Opublikowano
1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

Po co te dyskusje jak powinno być, jest jak jest i do tego się stosujmy, nikt nie każe nikomu z tego korzystać, jest duży rynek używanych maszyn - tam nie mamy żadnych zobowiązań 5letnich. A druga sprawa jest taka że przypuszczam że 80% tych co z tego skorzystało nie do końca rozumie tych zasad, bo to chodzi o to gva min o 10%, u mnie wyszło np że zacząłem siać więcej buraka i już po drugim roku mam to spełnione i nie musiałbym siać fasoli w ogóle, ale z kolei mam inne zobowiązania, no ale jak się chce brać 60 a nie 40tys dopłat to trzeba coś robić.

Zgadzam się z Tobą kolego. Ale mówienie że ktoś nie ma o czymś pojęcia bo ma poglądy takie a nie inne jest nie na miejscu.

Opublikowano
15 godzin temu, skywalker89 napisał:

Beans...

Jednak sie zdecydowałeś. 

Byłem u nich na magazynie. Fasoli leży do cholery i co chwile po dwa busy dojeżdża świeża. Nie wywożą w świat tylko składują. Kto wie czy cena nie podskoczy....

Opublikowano
17 godzin temu, MarekUA napisał:

10 lat temu ropa była po 3,4 a fasola średnio po 2 zł , pole może 15 tyś za ha  pierwsza klasa , praca też była dużo tańsza. Teraz ciągniki 2 razy  droższe, pole  50tyś za ha. Reasumując  podrożało niemalże 3 krotnie  a płody 1/3   Tylko mnie zadziwia fenomen polskiego rolnictwa nic nie opłaca się a  wszystko drożeje.  I jakoś ludzie kupują ziemię za 50 tyś i sprzęt

Modernizacja , Młody  Rolnik i biznes plany z tym związane!!! Jak się skończą wszystko walnie.

Opublikowano
2 godziny temu, damianXXL napisał:

Jednak sie zdecydowałeś. 

Byłem u nich na magazynie. Fasoli leży do cholery i co chwile po dwa busy dojeżdża świeża. Nie wywożą w świat tylko składują. Kto wie czy cena nie podskoczy....

To, że leży to o niczym nie świadczy, ja ostatnio też sprzedałem pszenicę a leży u mnie jeszcze.. 

Nie ma co dewagować, nie będę siał filozofii i wyszukiwał usprawiedliwień, że dobrze zrobiłem i będzie później na pewno tańsza. Na obecną chwilę myślę, że sprzedałem za zadowalające minimum, szkoda tylko, że plonowo nie wyszło 2,5-3t/ha, tylko jakieś 2,1t na czysto, ale to dlatego, że posiałem na kiepskim, pagórkowatym polu. Jakbym posiał na takim kawałku co zwykle, pewnie koło 3t by się zakręciło. 

Jakbym się nie wypsztykał z kasy pewnie bym trzymał, ale w planach na wiosnę/lato jakieś modernizacje magazynu, więc kasiorka się przyda. 

Szczury za wiele szkód nie poczyniły, ale widać było że w tej kupię grasowały, narobiły zapasów bo psich "chrupków" sobie naznosiły 😄

1 godzinę temu, szot napisał:

Modernizacja , Młody  Rolnik i biznes plany z tym związane!!! Jak się skończą wszystko walnie.

Sorry, że tak jeden pod drugim, ale muszę zapytać - co walnie? 

Ja jeszcze do niedawna też się łudziłem, że za jakiś czas to walnie i ceny ziemi wrócą na ziemie, ale jakby tak było to np banki jeszcze lepiej by się zabezpieczały przy udzielaniu kredytów na tą ziemie.. sam się zastanawiam czy nie kupię trochę za jakiś czas po 50pare, bo w mojej okolicy jakoś tak jest, że ktoś się wyłamie, do tej pory nawet o tym nie myślałem, ale kto wie czy nie zaryzykuje...

Opublikowano

Po 50tyś zł /ha to się kupy nie trzyma kompletnie ( tylko w co inwestować?)  człowiek się zastanawia co siać żeby wyjść na swoje pszenica\rzepak / czy buraki albo fasola i...  rolnicy dalej kupują pole W moich stronach 50 tys za hektar  już nie czeka długo na kupca czyli zasada popyt-cena  

Podług pracy co była kiedyś ludzie mega się rozleniwili obskoczy pole traktorem w oborze wiatr hula bo się nie opłaca ( jak dają darmo socjal czytaj dopłaty to się nie opłaca) .  Kiedyś ta jałmużna się skończy...

Chociaż pamiętam jeszcze 15 lat było bardzo ciężko człowiek kasy nie miał na ropę czy nawozy sprzętu zero  wydajność kiepska. teraz jest lżej pod tym względem. kto stał w kolejkach ze zbożem za psi grosz to przyzna rację.

Opublikowano

Mi niestety nie przyszło gospodarzyć w tamtych czasach, ale uważam, że były za***iste w porównaniu do tego co mamy teraz. Pamiętam fasola po 2zł była, ale z 2-3ha to wtedy była super kasa. Tak samo z pszenicą, jak miałeś lepszą to dopłacali.. kto był bardziej rozgarnięty wtedy to i teraz mu lżej. A teraz te 50tys trzeba położyć, i tak jak mówisz siać te uprawy 20lat albo między czasie próbować jakichś warzyw i wcześniej wyjść na swoje bo kto wie czy to jakoś tak się nie będzie kręcić przez długie lata i takie 30-50ha gospodarstwa jak teraz nie zaczną iść jeszcze w ha to czeka ich licha przyszlosc..

Ale temat o FASOLI.

Opublikowano
23 godziny temu, MariuszE38 napisał:

Rozstaw 45

Oczywiście dwa różne nawozy możemy dawać.

A są jakieś doświadczenia z siewu w tym systemie? Tak od siewu do zbiorów?

Opublikowano

Ktoś tutaj kiedyś pisał , że cena po jakiej handlujemy z chlopakami to słaba jest 😀 . Beans juz raz popłynął z towarem oby tym razem bylo inaczej , niech znajdzie odbiorce .

Opublikowano (edytowane)

Z Beans tiry co dnia odjeżdżaja z towarem także spokojnie odbiorce mają, jakby nie oni to reszta złodzieji za fasole by płaciła już po 2 zł

Edytowane przez Tomek12
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, W1KING napisał:

Ktoś tutaj kiedyś pisał , że cena po jakiej handlujemy z chlopakami to słaba jest 😀 . Beans juz raz popłynął z towarem oby tym razem bylo inaczej , niech znajdzie odbiorce .

Jak macie podejście "obym ja miał lepiej", to jakoś trzeba sobie radzić w tej rzeczywistości, a jak beans się rozwinie tak jak słyszałem to nikt nie będzie chciał już z wami gadać.

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomek12 napisał:

Z Beans tiry co dnia odjeżdżaja z towarem także spokojnie odbiorce mają, jakby nie oni to reszta złodzieji za fasole by płaciła już po 2 zł

O Ile dobrze pamiętam z Twoich poprzednich postów wynika że Masz dwa skupy też blisko (Kryszyn i Łykoszyn) jak oni tam teraz prosperują ?

Edytowane przez szot