Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taką glinę powinieneś najpierw tlenkiem ruszyć. A najlepiej zmieszać węglan z wapnem palonym by się dobrze siało

Opublikowano

Cześć.

Tak się złożyło, że mam zamiar uprawiać dwa hektary pola. 

Pierwsze stało cały rok ugorem. Został zastosowany oprysk na chwast (nie było to robione lata). A w tej chwili wysiano pod pług łubin. Planem jest wysiew jęczmienia ozimego. Z tego co widzę pole wymaga wapnowania. I tu pojawia się pytanie czy mogę wykonać owe wapnowanie już teraz na ledwie co posiany łubin? Na ile przed siewem jęczmienia ozimego mogę pole wapnowac?

Drugie pole jest w lepszej kondycji, ale również zachwaszczone i raczej podorywka nie jest brana pod uwagę. Doradzono mi, żeby poczekać na pojawienie się większego chwastu i je spryskać. Taki oprysk byłby zastosowany za około miesiąc. Czy stoi coś na przeszkodzie żeby i na to pole dać teraz  wapna?

Nie jestem fanem pryskania na chwast, ale gdzie nie zapytam to mówią, że raz na kilka lat trzeba to zrobić.

Z góry dzięki za rady

Opublikowano

Na jednej działce mamy ph 4.6, i będziemy sieli tam rzepak, na sciernisko pójdzie 3.5t węglanu, i myślę, żeby dorzucić jeszcze z 500kg wapna w granuli, kiedy to zrobić? Agrotechnika będzie taka węglan -> talerzówka -> uprawa na głęboko -> NPK -> siew, Granule rozsiać przed uprawą na głęboko czy może lepiej to zrobić pogłównie?

Opublikowano
14 godzin temu, agrotsan napisał:

Cześć.

Tak się złożyło, że mam zamiar uprawiać dwa hektary pola. 

Pierwsze stało cały rok ugorem. Został zastosowany oprysk na chwast (nie było to robione lata). A w tej chwili wysiano pod pług łubin. Planem jest wysiew jęczmienia ozimego. Z tego co widzę pole wymaga wapnowania. I tu pojawia się pytanie czy mogę wykonać owe wapnowanie już teraz na ledwie co posiany łubin? Na ile przed siewem jęczmienia ozimego mogę pole wapnowac?

Drugie pole jest w lepszej kondycji, ale również zachwaszczone i raczej podorywka nie jest brana pod uwagę. Doradzono mi, żeby poczekać na pojawienie się większego chwastu i je spryskać. Taki oprysk byłby zastosowany za około miesiąc. Czy stoi coś na przeszkodzie żeby i na to pole dać teraz  wapna?

Nie jestem fanem pryskania na chwast, ale gdzie nie zapytam to mówią, że raz na kilka lat trzeba to zrobić.

Z góry dzięki za rady

Daj sobie spokój z jeczmieniem jeśli pole wymaga wapnowania. Jeżeli łubin na przyoranie to wapnuj. 

Jak duży ten chwast? Pryskałbym już i zaraz wapno pakował. 

Opublikowano
1 godzinę temu, MARIO1996 napisał:

Rozsiałem wapno zmieszałem ze ścierniskiem , chcę teraz głęboszem zrobić czy to dobra klejność

Tak , tylko najpierw wsiądź do ciągnika a dopiero ruszaj

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MARIO1996 napisał:

Rozsiałem wapno zmieszałem ze ścierniskiem , chcę teraz głęboszem zrobić czy to dobra klejność

Lepiej było najpierw wapno, potem głębosz a na koniec uprawić ściernisko. Będziesz miał teraz gorsza przyczepność do gleboszowania ... Ale oprócz tego że spalisz trochę więcej paliwa to nic więcej się nie stanie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 godziny temu, Hubert10624 napisał:

Na jednej działce mamy ph 4.6, i będziemy sieli tam rzepak, na sciernisko pójdzie 3.5t węglanu, i myślę, żeby dorzucić jeszcze z 500kg wapna w granuli, kiedy to zrobić? Agrotechnika będzie taka węglan -> talerzówka -> uprawa na głęboko -> NPK -> siew, Granule rozsiać przed uprawą na głęboko czy może lepiej to zrobić pogłównie?

3,5 t. to pod rzepak  nawozu dają  , a nie węglanu przy ph 4,6 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Hubert10624 napisał:

Kredę pogłównie daj , i najlepiej drobna jak wapniak kornicki 2-4mm

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 godzin temu, Shaun napisał:

Daj sobie spokój z jeczmieniem jeśli pole wymaga wapnowania. Jeżeli łubin na przyoranie to wapnuj. 

Jak duży ten chwast? Pryskałbym już i zaraz wapno pakował. 

Czyli pryskać na chwast już teraz i nie czekać na podrośniecie chwastu ? Po oprysku w jakim terminie mogę wapnowac? I najważniejsze pytanie czy wystarczy wtedy jedna orka przed siewem (jakiś tydzień dwa przed)?

Opublikowano

Ile bezpiecznie można dać Morawicy by podbić pH do wysokiego aktualnie jest 5.9 klasa gleby2a 3. Wapnowne będzie po kukurydzy na ziarno, wiosna orka i znów kukurydza? 5ton czy można trochę więcej? 

Opublikowano
10 minut temu, roni9411 napisał:

Ile bezpiecznie można dać Morawicy by podbić pH do wysokiego aktualnie jest 5.9 klasa gleby2a 3. Wapnowne będzie po kukurydzy na ziarno, wiosna orka i znów kukurydza? 5ton czy można trochę więcej? 

Gleba średnia czy bardzo zwiezła na cięzkich glebach jest duża pojemność ja dawałem na 3ha 27ton radkowit standart gleby lekkie nie widziałem skutków ubocznych zresztą na rędzina w glebie jest kilka tysięcy ton węglanu w warstwie ornej i wszystko rośnie także węglan ci krzywdy nie powinien zrobić w razie czego zakwasić idzie szybko 

Opublikowano
5 godzin temu, agrotsan napisał:

Czyli pryskać na chwast już teraz i nie czekać na podrośniecie chwastu ? Po oprysku w jakim terminie mogę wapnowac? I najważniejsze pytanie czy wystarczy wtedy jedna orka przed siewem (jakiś tydzień dwa przed)?

ten chwast ma 5-10-15 cm czy już po kolano?? nie wiadomo a zadałem Ci pytanie we wcześniejszym poście. 

wapnować możesz aby oprysk obeschnie

a hujtamwi jaka jest sytuacja na polu, jak bardzo jest zapitolone a Ty chcesz złoty środek na tacy. powodzenia

Opublikowano
12 godzin temu, roni9411 napisał:

15 ton można sypać bez obaw. To tylko ok. 3,5 t/ha CaO

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo tak to jest, najpierw się zapomina a potem chce się nadrobić w jeden rok, a tak się nie da. Przez 2-3 lata sypać mniejszymi dawkami to wszystko się ładnie przemiesza w glebie.

2020 1.2tony tlenkowego na ha 

2021 2.5 tony węglanu sypkiego na ha 

2022 2 tony wapniaka koszelowskiego.

2023 3 tony wapniaka koszelowskiego

2023 robione badania ph spadło o 0.3 oczka w stosunku do 2020 roku więc chyba te małe dawki nie bardzo 

Opublikowano
19 minut temu, kopin napisał:

jak czytam tutaj o takich dawkach to zaczynam się zastanawiać czy nie lepiej zamiast rozsiewać wywalić na środku pola i turem porozpychać 😉

jak jest bardzo kwaśne pole  i na dodatek słabe wapno to tak to wygląda 

Opublikowano
3 godziny temu, Samsung123321 napisał:

2020 1.2tony tlenkowego na ha 

2021 2.5 tony węglanu sypkiego na ha 

2022 2 tony wapniaka koszelowskiego.

2023 3 tony wapniaka koszelowskiego

2023 robione badania ph spadło o 0.3 oczka w stosunku do 2020 roku więc chyba te małe dawki nie bardzo 

może zmien laboratorium