Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, krzychu121 napisał:

To mam 10 dni na złożenie wniosku w takim razie 😄 potrzebne badanie, faktura zakupu i coś jeszcze? 

@radekz200 korzystałeś z dofinansowania?

Tak w tym roku drugi raz 😛 same badanie nie wystarcza musisz mieć jeszcze planowanie wapnowania, wszystkie decyzje de minis 

Opublikowano
Dnia 5.10.2021 o 08:37, sznajdik napisał:

Ja mam dziś też będą z jednej działki brać także nie ma lipy będą sprawdzać

o cholera, to trzeba wapnowac jak nalezy 

Opublikowano

Ktoś się orientuje czy faktury za wapno z datą wcześniejszą  niż badania gleby są ważne do zwrotu środków? A jeśli tak to ile mogą być starsze? Znalazłem tylko informacje że data wysiewu musi być późniejsza niż data złożenia wniosku

Opublikowano

Koszelowski bo to z pokładów miękkiej kredy piszącej.  Działa po otrzymaniu wody.

Polcalk to jurajska mielona skała

Opublikowano
11 minut temu, Fugeo napisał:

Panowie co teraz lepiej dać interwencyjnie na pszenżyto, w którym pojawiają się przebarwienia (niskie ph). Wapniak koszelowski czy polcalc?

kizeryt, wapno w granuli i woda

• Like 1
Opublikowano

Jak to u was wygląda wapnowanie na orkę zimową - mieszać czy nie mieszać z ziemią? Jutro daje obornik częściowo pod qq, później talerzówka i orka. Obornik na całość nie wystarczy i chce dla porównania dać bez przykrywania na orkę i mniejsza część 2x talerzówka wymieszać, a na wiosnę dołożyć obornik i orka, wapno będzie szło standard calc, a ziemia to straszny kwas 4,5 pH ile dać aby był jakiś juz efekt w pierwszym roku, towar zamówiony na listopad i dlatego po żniwach nie dałem akurat na tej działce nic.

Opublikowano

Nabyłem działkę i o dopłaty bezpośrednie będę składał dopiero w maju i czy na tą działkę już teraz mogę złożyć wniosek o dofinansowanie do wapnowania?

Druga sprawa to pod jednym numerem działki mam pole i łąkę. Czy próby glebowe trzeba pobrać oddzielnie czy może być jedna na pole i łąkę?

Opublikowano

Na każdą działkę możesz brać dofinansowanie nawet na taką która nie jest twoją dzierżawą. 2 warunki 1. nikt wcześniej nie korzystał z dofinansowania i nie będzie chciał korzystać. 2. dogadasz się z właścicielem i się zgodzi

• Thanks 1
Opublikowano

To chyba mega działkę, że chce Ci się w tą biurokrację za kilka złotych bawić

Opublikowano (edytowane)

Chlopaki pytanie czy moge wziac dofinansowanie na siebie na działkę z której doplate bierze ojciec na swoje dane i konto choc jestem dzierżawca tzn ustnym :)? Bo oddzielnie na 3ha nie ma sensu składać i sie bawic a tak razem bym ogarnął na siebie stad pytanie. A druga kwestia to jakie wapno dac na działkę ktora nigdy nie widziała wapna ph4.2 klasa 5-6 w dobrej kulturze obornik byl dawany co 2lata regularnie. Krede czy weglanowe typu nordcalc?

Edytowane przez Michal014d
Literówka
Opublikowano

Miałem taką samą sytuację to przeszło bez problemu. Szukałem info na ten temat to sprzeczne informacje znajdowałem. Teoretycznie dotacja jest do działki a nie beneficjenta i nie ma znaczenia kto wnioskuje aby nie było dwóch wnioskodawców do jednej działki. Ale że w niektórych oddziałach to nie przechodzi jak nie masz w dopłatach

Opublikowano
10 godzin temu, Pitraszek napisał:

Miałem taką samą sytuację to przeszło bez problemu. Szukałem info na ten temat to sprzeczne informacje znajdowałem. Teoretycznie dotacja jest do działki a nie beneficjenta i nie ma znaczenia kto wnioskuje aby nie było dwóch wnioskodawców do jednej działki. Ale że w niektórych oddziałach to nie przechodzi jak nie masz w dopłatach

Kurcze to juz sam nie wiem. I pewnie w oschr tez powiedzą niejednoznacznie lub Nie bo tak łatwiej..

10 godzin temu, karolr2 napisał:

Ile się należy np.takiego magnezowego o zawartości wapna 45

20211102_204744.jpg

To na tuzy użytki zielone też można brac te dofinansowanie? 

Opublikowano
pawel885 napisał:

Wapń i magnez sumujesz , masz tragiczne pH , nawet nie myśl o wapnie magnezowym bo z 3.9 za dwa lata będziesz miał 4.1😃

Na takie kwasy tylko i wyłącznie wapno magnezowe radkowit premium. 5 ton i po sprawie.