Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

z siewierza ma inny kolor   takiego ciemnego jeszcze nie widziałem i zastanawia mnie z jakiej kopalni to może być 

Opublikowano

Pojemność  kompleksu sorpcyjnego jest ograniczona  , zwłaszcza jak jest w nim dużo kationów H i Al (niskie Ph) .Jak wypełnisz go Mg , wypchnie K  (Na+ < K+ ≈ NH4+ < Mg2+ < Ca2+ < Al3+ < H+     ) b.wysoka zawartość Mg  to nie jest jakieś  wielkie szczęście , muszą być zachowane odpowiednie proporcje zawartości poszczególnych kationów zasadowych (Ca , Mg , K , Na).

Opublikowano
3 godziny temu, szczypka napisał:

https://www.olx.pl/oferta/dolomity-wapno-mgo-cao-52-CID757-IDveSZU.html#a59409e5bc    

miał ktoś z was takie wapno z jakiej to może być kopalni?

W latach 90-tych z wyglądu taki dolomit był prażony tylko on był pylisty i jak pociągnął wody to robił się  twardy jak skała. Takie cudo kupowałem w  Sabinowie na wapienniku za grosze, zadzwoń do nich, masz blisko do nich

Opublikowano

Pisaliście tu ze najniższe pH będzie ziemi z lasu. To pewne? Jaki las, liściasty iglasty ? Młody stary ? Nie chce gafy strzelić a do badania przydałoby się jak najniższe ph

• Haha 2
Opublikowano

Niby czemu? Umiesz liczyć ?

Jak masz 2 hektary do wapnowania to może tak. Ja na pierwszy rzut biorę 300 ton wapna i nie widzę powodu dla którego jie miałbym wziąć zwrotu za nie. Nie raz to już tu pisałem. Nie chce wam się myśleć ani kombinować to dalej biadolcie nad swoim losem zamiast wyciągać wnioski

Opublikowano

Jak tak chcesz kombinować, to kup sobie ziemię ogrodowa kwaśną pod iglaki. 😜 Las zbyt nie pewny. 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, masa24 napisał:

Niby czemu? Umiesz liczyć ?

Jak masz 2 hektary do wapnowania to może tak. Ja na pierwszy rzut biorę 300 ton wapna i nie widzę powodu dla którego jie miałbym wziąć zwrotu za nie. Nie raz to już tu pisałem. Nie chce wam się myśleć ani kombinować to dalej biadolcie nad swoim losem zamiast wyciągać wnioski

Poinformuj jeszcze o swoim pomyślę na FB itp., obyś się  nie zdziwił jak bedziesz miał kontrolę, z pewnością dostaniesz zwrot, tylko ciekawe w którą stronę.🤔

Przez takie wpisy nie zdziwię się jak wstrzymają ten program.

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

Radkowit premium moze narobic biedy dawany 4 t na ha w wypadku jak magnez jest na srednim lub wysokim poziomie>?

Wapna węglanowego możesz  10t sypnąć i nic złego ziemi się nie stanie.

Opublikowano
Dnia 28.04.2020 o 13:46, derek2223 napisał:

Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi o co chodzi w poniższym sformułowaniu, które zawarte jest w jednym z załączników do wniosku o dofinansowanie do wapnowania:

"Informacja o otrzymanej pomocy publicznej w odniesieniu do tych samych kosztów kwalifikujących się do objęcia pomocą, na których pokrycie ma być udzielona pomoc de minimis w rolnictwie lub rybołówstwie"

O jaką pomoc chodzi i co mam tu wpisać?

Tu się wpisuje dodatkowe wsparcie przy którym kupujesz wapno. Np. jakby w twojej gminie wójt dodatkowo dokładałby się rolnikom do wapnowania z budżetu gminy to tą kwotę w tym dziale byś wpisywał.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak dla mnie to program wapowania nie do końca jest sprawiedliwy, gdyż przed programem za swoje kupiłem kilka patelń wapna i doprowadziłem pH w okolice 5.8, a teraz żeby doprowadzić do 6.8 na ciężkiej glebie dla której jest to wartość optymalna dalej musiałbym wydać ze swoich pieniędzy... Oczywiście u mnie we wsi są tacy co nie wapnowali, nie wapnują i nie maja zamiaru wapnować nawet za dopłatą:)

Opublikowano
6 minut temu, sylwek23111 napisał:

Jak dla mnie to program wapowania nie do końca jest sprawiedliwy, gdyż przed programem za swoje kupiłem kilka patelń wapna i doprowadziłem pH w okolice 5.8, a teraz żeby doprowadzić do 6.8 na ciężkiej glebie dla której jest to wartość optymalna dalej musiałbym wydać ze swoich pieniędzy... Oczywiście u mnie we wsi są tacy co nie wapnowali, nie wapnują i nie maja zamiaru wapnować nawet za dopłatą:)

Jak nie wapnują to i nie zbierają, nie ma co patrzeć ba takich.